21. siječnja 2018.

► “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela”


Program „Mreže podrške i suradnje žrtvama i svjedocima kaznenih djela“ kreiran je s ciljem osiguravanja pružanja pomoći i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela u županijama u kojima nisu osnovani odjeli za podršku žrtvama i svjedocima. Program se provodi u trajanju od tri godine, odnosno od 01.01.2018. do 31.12.2020.

Ženska soba – Centar za seksualna prava je nositeljica programa kojeg financijski podržava Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske. Program se provodi u partnerstvu s 10 organizacija civilnog društva:
Udruga za podršku žrtvama i svjedocima;
Centar za građanske inicijative Poreč;
Centar za podršku i razvoj civilnog društva DELFIN;
DEŠA – Dubrovnik;
Udruga HERA Križevci – za zaštitu i promicanje ljudskih prava;
Informativno pravni centar;
Ženska grupa Karlovac KORAK;
S.O.S. Virovitica – savjetovanje, osnaživanje, suradnja;
SOS telefon za žene žrtve nasilja Krapinsko – zagorske županije, Zagorje;
Udruga ZvoniMir.

Ciljevi programa su podići razinu znanja, vještina i kompetencija predstavnika organizacija civilnog društva za pružanje pomoći i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela; pružati pomoć i podršku žrtvama i svjedocima kaznenih djela kroz pružanje osnovnih informacija i emocionalne potpore, psihosocijalne i savjetodavne pomoći, pratnjom na sud i druge relevantne institucije te kroz druge oblike usluga; raditi na senzibilizaciji i informiranju javnosti o sustavu podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela u Republici Hrvatskoj.

Svrha programa je omogućiti pružanje pomoći i podrške žrtvama i svjedocima u 13 županija u kojima nisu osnovani odjeli za podršku žrtvama i svjedocima odnosno u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji, Brodsko – posavskoj, Dubrovačko – neretvanskoj, Istarskoj, Karlovačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Ličko-senjskoj, Požeško-slavonskoj, Šibensko-kninskoj, Virovitičko-podravskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.

UDRUGA ZA PODRŠKU ŽRTVAMA I SVJEDOCIMA ima područje provedbe u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.
Za potrebe ovog programa Udruga je otvorila ured u Varaždinu – voditeljica ureda Barbara Oreški, mag.iur..
Uz voditeljicu ureda Varaždin, voditelj programa je Miren Špek, dipl.iur., Izvršni direktor Udruge za podršku žrtvama i svjedocima i vanjska suradnica je Ivana Trputec, dipl.psihologinja.

URED UDRUGE ZA PODRŠKU ŽRTVAMA I SVJEDOCIMA ima područje provedbe u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.

VARAŽDIN : Graberje 33/II kat, 42 000 Varaždin

TEL: +385 95 116 0066
E-MAIL : varazdin@pzs.hr
ured_varazdin_min

AKTIVNOSTI UREDA VARAŽDIN/AKTIVNOSTI NA PROGRAMU

VELJAČA 2018.

► Od 14. do 16. veljače je održana osnovna edukacija za organizacije civilnog društva koje se bave pružanjem pomoći i podrške žrtvama kaznenih djela koja je organizirana u sklopu programa „Mreža podrške i suradnje žrtvama i svjedocima kaznenih djela“ na kojoj su sudjelovali koordinatorica NPC-a Ana Šeničnjak i izvršni direktor Udruge za podršku žrtvama i svjedocima Miren Špek kao i novozaposleni suradnici i volonteri iz ureda u Varaždinu. Na edukaciji je sudjelovalo ukupno 63 predstavnika/ca deset organizacija partnera na programu. Održana edukacija omogućila je multidisciplinarni pristup razumijevanja rada sa žrtvama i svjedocima, a svim sudionicima/ama omogućeno je aktivno sudjelovanje kroz vježbe, dijeljenje primjera iz prakse, rasprave i postavljanje pitanja.​

2. veljače otvorili smo Poziv na volontiranje u Udruzi za podršku žrtvama i svjedocima – ured Varaždin. Volonterima smo objasnili volonterske pozicije, obveze i prava a jedan dio volontera sudjelovao je na osnovnoj te specijaliziranoj edukaciji. ​

► Larisa Spahić i Barbara Oreški iz ureda Varaždin, prisustvovale su na varaždinskom Psihošpanciru u sklopu IX. tjedna psihologije koji se obilježava od 16. do 21. veljače, organiziranom od strane Svečilišta Sjever i Odjela za biomedicinske znanosti uz Društvo psihologa Varaždin. Voditeljica i volonterke, iskoristile su prilike upoznati nazočne s radom Udruge i uslugama koje pruža na području Varaždinske i Međimurske županije.

AKTIVNOSTI UREDA VARAŽDIN/AKTIVNOSTI NA PROGRAMU

OŽUJAK 2018.

► U okviru programa „Mreža podrške i suradnje žrtvama i svjedocima kaznenih djela“ dana 5. i 6. ožujka je, u organizaciji Ženske sobe, u Zagrebu, održana dvodnevna specijalizirana edukacija za organizacije civilnog društva koje se bave pružanjem pomoći i podrške žrtvama kaznenih djela. Na edukaciji je sudjelovalo ukupno 53 osobe, predstavnika/ca svih 10 organizacija s kojima se program provodi u partnerstvu. Prvi dan edukacije započeo je predavanjem Mirena Špeka, izvršnog direktora Udruge, koji je sudionicima/ama pobliže predstavio prava žrtava i relevantne propise koji se odnose na područje prava i podrške žrtvama i svjedocima. Nakon toga, Ana Ergović Kuzmanović, voditeljica Odjela za podršku žrtvama i svjedocima pri Županijskom sudu u Zagrebu, održala je predavanje „Podrška žrtvama i svjedocima na sudu – uloga pružatelja podrške na sudu i upoznavanje s procedurama“. Odvjetnica Sanja Bezbradica je sudionike upoznala s tijekom postupanja od prijave policiji do okončanja kaznenog djela. Koordinatorica NPC-a, Ana Šeničnjak je održala predavanje o potrebama žrtava i svjedoka te je kroz praktične primjere sudionicimapribližila razumijevanje aspekata pružanja podrške.
Drugi dan je započeo predavanjem Senke Sekulić Rebić„ Psihološki aspekti svjedočenja“. Matea Babić, viša stručna savjetnica na odjelu za mladež pri Županijskom sudu u Zagrebu sudionicima je pobliže objasnila kako komunicirati sa žrtvama i svjedocima te kako izgleda svjedočenje putem audio-video linka.. Anamaria Drožđan Kranjčec pobliže je predstavila Zakon o novčanoj naknadi žrtvama kaznenih djela, a Ana Ergović Kuzmanović uputila je sudionike kako surađivati i komunicirati sa službenicima suda.

8. ožujka voditeljica ureda Varaždin Larisa Spahić sudjelovala je u javnoj akciji povodom Međunarodnog dana žena organiziranu od strane udruge IzraŽENA. Kroz performans kazališne redateljice Ksenije Krčar ‘Ovo nije šala, da si barem znala’ izveden ispred Gradske vijećnice u Varaždinu, ukazala je na važnost ratifikacije Istanbulske konvencije a zbog zaštite žena od nasilja.

► Larisa Spahić, voditeljica ureda Udruge u Varaždinu 19. ožujka sudjelovala je na edukaciji za volontere u organizaciji Centra za volontiranje i humanitarni rad Fakulteta za organizaciju i informatiku – Varaždin te je tom prigodom predstavila rad Udruge za podršku žrtvama i svjedocima, doprinos volontera razvoju Udruge te predstavila volonterski program i usluge koje pruža Udruga na području Varaždinske i Međimurske županije.

► U ožujku smo prisustvovali smo tribini “Uloga socijalnog rada u razvoju zdrave lokalne zajednice” u Čakovcu, koju su organizirali Društvo socijalnih radnika Međimurja i Centar za socijalnu skrb Čakovec povodom obilježavanja Međunarodnog dana socijalnog rada i Mjeseca socijalnog rada. Tom prigodom predstavili smo rad Udruge kao i novootvorenog Ureda u Varaždinu.

► Osigurali smo prostor za naš ured u Varaždinu!! 29. ožujka, u bivšem Centru Tomislav Špoljar – Varaždin, potpisali smo ugovor o pravu na korištenje prostora na razdoblje od tri godine. U ime Grada Varaždina ugovor je potpisao gradonačelnik Ivan Čehok, a u ime Udruge Miren Špek, izvršni direktor.

AKTIVNOSTI UREDA VARAŽDIN/AKTIVNOSTI NA PROGRAMU

TRAVANJ 2018.

9. travnja održali voditeljica ureda Varaždin Larisa Spahić i Izvršni direktor održali su sastanke s relevantnim institucijama s područja Varaždina i Varaždinske županije -Policijskom upravom varaždinskom, Uredom Državne Uprave Varaždinske, Skloništem Varaždinske županije, Centrom za socijalnu skrb Varaždin.

AKTIVNOSTI UREDA VARAŽDIN/AKTIVNOSTI NA PROGRAMU

SVIBANJ 2018.

4. i 5. svibnja održali smo edukaciju za nove volontere za područje Varaždina i Varaždinske županije. Uz četiri već educirane volonterke, uredu u Varaždinu pridružit će se još pet volonterki. Volonterke su educirane iz pravnih i psihološki aspekata pružanja podrške žrtvama i svjedocima. Edukaciju su održali Miren Špek i Ana Šeničnjak iz Udruge za podršku žrtvama i svjedocima. Edukaciju smo održali u prostorima u kojima Udruga ima ured u Varaždinu, Graberje 33.

AKTIVNOSTI UREDA VARAŽDIN/AKTIVNOSTI NA PROGRAMU

LIPANJ 2018.

► Tijekom lipnja ured u Varaždinu zaprimio je 19 korisnika, volontirale su 4 volonterke te su odrađena 10 volonterska sata. Volonterke su bile pratnje na sud i državno odvjetništvo za 3 žrtve kaznenih djela a jedna je volonterka sudjelovala na javnoj akciji u Novom Marofu. Kaznena djela zbog kojih su se korisnici najviše obraćali su silovanje, spolni odnošaj bez pristanka, prijetnja/e, teška kaznena djela protiv spolne slobode, trgovina ljudima te nasilje u obitelji. Od prekršaja zbog kojih su nam se korisnici obratili, svi su se odnosi na nasilje u obitelji.

5. lipnja održan je novi partnerski sastanak te intervizijski sastanak na programu „Mreža podrške i suradnje žrtvama i svjedocima kaznenih djela“ u kojem su sudjelovali članovi projektnog tima 11 organizacija civilnog društva : Ženska soba – centar za seksualna prava Centar za građanske inicijative Poreč Delfin Zamir; Desa Dubrovnik HERA Križevci Ipc Slavonski Brod Ženska grupa Karlovac Korak- Odjel za razvoj i projekte Sos Virovitica CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje Udruga ZvoniMir. Program „Mreže podrške i suradnje žrtvama i svjedocima kaznenih djela“ kreiran je s ciljem osiguravanja pružanja pomoći i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela u županijama u kojima nisu osnovani odjeli za podršku žrtvama i svjedocima. Program se provodi u trajanju od tri godine, odnosno od 01.01.2018. do 31.12.2020.

8. lipnja, u Novom Marofu, Udruga za podršku žrtvama i svjedocima – ured Varaždin, sudjelovala je u prvom održanom Sajmu sigurnosti i prevencije. Policijska uprava varaždinska je po prvi puta, u suradnji s Vijećem za prevenciju kriminaliteta Varaždinske županije, Vijećem za prevenciju kriminaliteta Grada Novog Marofa i Ravnateljstvom policije, organizirala ovakav sajam. Udruga je osim što se predstavila putem svojim promotivnih materijala, održala i javnu akciju, zajedno s volonterkom iz Varaždina, te ispitivala mišljenje lokalnih građana o sustavu podrške žrtvama i svjedocima (N=77). Pitali smo građane jesu li ikada bili žrtvom kaznenog djela ili prekršaja te je njih 68% odgovorilo pozitivno, pitali smo građane jesu li ikada bili na sudu, njih 44% odgovorilo je pozitivno, pitali smo građane znaju li kome se obratiti za pomoć kad se nalaze na sudu, njih 58% odgovorilo je policiji, 23% sudu, te 10% udrugama i 9% obitelji….Pitali smo građane bi li željeli imati stručnu osobu pored sebe (osim odvjetnika) kad bi se nalazile u svojstvu svjedoka/žrtve/oštećenika, te je njih 80% odgovorilo pozitivnim, te smo ih pitali koju vrstu podršku bi najviše voljeli imati, te je njih 75% odgovorilo pravnu, 20% psihološku i 5% financijsku.

AKTIVNOSTI UREDA VARAŽDIN/AKTIVNOSTI NA PROGRAMU

SRPANJ 2018.

► Udruga za podršku žrtvama i svjedocima od 1. srpnja ima novu voditeljicu ureda u Varaždinu, Barbaru Oreški, diplomiranu pravnicu, pravnu savjetnicu i projektnu asistenticu na programu MREŽA podrške i suradnje za žrtve i svjedoke 2018.-2021. Barbara Oreški volontira u uredu od njegovog osnivanja, prošla je trodnevnu opću edukaciji u Jezerčici u sklopu navedenog programa MREŽA, te u Zagrebu na specijaliziranoj edukaciji za zaposlenike i volontere. Barbari želimo dobrodošlicu, mnogo lijepih trenutaka u radu! Barbaru možete kontaktirati putem e-maila na : varazdin@pzs.hr ili broj telefona : 095 1160066. Barbara je zamijenila Larisu Spahić, dosadašnju voditeljicu ureda u Varaždinu, koja je s krajem lipnja otišla u Kraljevinu Norvešku, a kojoj se ovim putem zahvaljujemo na organiziranju ureda u Varaždinu.

AKTIVNOSTI UREDA VARAŽDIN/AKTIVNOSTI NA PROGRAMU

KOLOVOZ 2018.

2. kolovoza organizirali smo postavljanje plakata i info-pulta s promotivnim materijalom na Općinskom sudu u Čakovcu u sklopu programa „Mreže podrške i suradnje žrtvama i svjedocima kaznenih djela“ kreiran je s ciljem osiguravanja pružanja pomoći i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela u županijama u kojima nisu osnovani odjeli za podršku žrtvama i svjedocima.

Isti dan održali smo sastanke s predstojnikom Ureda državne uprave Međimurske županije, predstavnicima Odjela za besplatnu pravnu pomoć, te Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije – Centrom za mentalno zdravlje, Bolnicom Čakovec, te predstavnikom Hitne službe Međimurske županije u cilju predstavljanja programa „Mreže podrške i suradnje žrtvama i svjedocima kaznenih djela“ te razmjene iskustva i izazova u radu s žrtvama kaznenih i prekršajnih djela te dogovorili suradnju u smislu upućivanja korisnika na Udrugu radi kvalitetnijeg i sveobuhvatnog pružanja podrške istima. Zahvaljujemo se svim sudionicima sastanka na konstruktivnom razgovoru te Općinskom sudu u Čakovcu na prostoru za postavljanje pulta. Volonteri i zaposlenici Udruge će u nadolazećem periodu dežurati pored pulta kako bi korisnicima suda pružili više informacija koja se tiču žrtvi i svjedoka.

6. kolovoza u holu Policijske uprave varaždinske izvršena je primopredaja INFO pulta Udruge za podršku žrtvama i svjedocima Ureda Varaždin sa pripadajućim informativnim letcima, kao nastavak dobre međusobne suradnje.Primopredaji su bili prisutni: izvršni direktor Udruge gospodin Miren Špek, voditeljica Ureda Varaždin gđa. Barbara Oreški, načelnik Policijske uprave Predrag Benčić, zamjenik načelnika Policijske uprave Darko Blaži, policijski službenici za nadzor, planiranje – prevenciju Ureda načelnika Tatjana Novak i Darko Dragičević. Policijski službenici prilikom zaprimanja prijave kaznenog djela upoznaju žrtve i oštećene osobe sa njihovim pravima, među ostalim i o postojanjem ustanova, vladinih i nevladinih te građanskih udruga koje osiguravaju pomoć i potporu žrtvama i svjedocima. U cilju da se olakša žrtvama put ka ostvarenju prava zajamčenih nacionalnim zakonima, Policijska uprava varaždinska je organizirala da se u službenim prostorijama postavi INFO punkt sa pripadajućim informativnim letcima, građanske Udruge za podršku žrtvama i svjedocima Ureda Varaždin.

20. kolovoza Barbara Oreški, voditeljica ureda Varaždin dala je intervju za Varaždinske vijesti. Drago nam je na prilici da pojasnimo kako radimo i koje usluge pružamo našim građanima u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.

► U kolovozu smo postavili info-pult i na Općinski sud u Varaždinu-stalnoj službi u Ivancu.

AKTIVNOSTI UREDA VARAŽDIN/AKTIVNOSTI NA PROGRAMU

RUJAN 2018.

5. rujna organizirali smo postavljanje info-pulta s promotivnim materijalom na Županijskom sudu u Varaždinu, u sklopu programa „Mreže podrške i suradnje žrtvama i svjedocima kaznenih djela. Program je kreiran s ciljem osiguravanja pružanja pomoći i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela/prekršaja nasilja u obitelji. Info-pult koristiti će se i kao i prostor u kojem će se jednom tjedno nalaziti voditeljica ureda i/ili volonterke ureda Varaždin te pružati informacije o pravima žrtvi i svjedoka kao i uslugama Udruge.

Tom prigodom, Županijski sudu u Varaždinu stavio nam je na raspolaganje i posebnu prostoriju za informiranje žrtvi i svjedoka o pravima te će poslužiti i kao čekaonica za svjedoke/žrtve koji su dobili poziv na raspravu/iskaz. Kako se u istoj zgradi nalaze tri suda (Županijski, Općinski i Prekršajni sud) smatramo i više nego neophodnim ovaj iskorak te se zahvaljujemo Županijskom sudu u Varaždinu na ovoj suradnji, te pohvaljujemo osviještenost za potrebu podrške žrtvama i svjedocima u tim postupcima. Posebno se zahvaljujemo predsjednici Županijskog suda u Varaždinu, gđi. Snježani Hrupek-Šabijan (na fotografiji).

7. rujna organizirali smo postavljanje info-pulta s promotivnim materijalom na Prekršajnom sudu u Varaždinu – stalnoj službi u Novom Marofu, u sklopu programa „Mreže podrške i suradnje žrtvama i svjedocima kaznenih djela. Program je kreiran s ciljem osiguravanja pružanja pomoći i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela/prekršaja nasilja u obitelji.

Tom prigodom nastupili smo u emisiji “Naš život” radija Novi Marof kako bi lokalno stanovništvo upoznali s uslugama Udruge za podršku žrtvama i svjedocima.

Pozivamo sve zainteresirane osobe sa područja Varaždinske i Međimurske županije da se prijave na volontiranje u organizaciji Udruge za podršku žrtvama i svjedocima – ured Varaždin!