PROVEDENA EDUKACIJA O MENADŽMENTU VOLONTERA ZA NASTAVNIKE SREDNJE ŠKOLE LUDBREG

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima od 1. kolovoza 2017. godine, u partnerstvu sa Srednjom školom Ludbreg započela, provodi projekt „(Ne)budi mi (ne)prijatelj!“. Sufinanciran je od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u okviru operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Ukupna vrijednost projekta iznosi 562 516, 55 HRK, te će se projekt izvoditi u trajanju od 13 mjeseci.

U sklopu projekta, 19. i 20. rujna održana je dvodnevna edukacija o menadžmentu volontera.
Na edukaciji su sudjelovali nastavnici Srednje škole Ludbreg koji su se pripremili za svoju novu ulogu: koordinatora volontera. Predavačica prvog dana edukacije bila je izvršna direktorica Volonterskog centra Zagreb: Jela Prgić Znika, a drugi dan predstavnice Udruge za podršku žrtvama i svjedocima: Ana Šeničnjak, Maja Štahan i Kristina Happ.

Treningom su nastavnici educirani za pripremu i provedbu volonterskog programa, usmjerenog na prevenciju nasilja kroz promicanje nenasilne komunikacije. Predstavljen je zakonski okvir školskog volontiranja i prednosti ranog uključivanja mladih u volonterske programe.

Povezivanje Srednje škole Ludbreg i Udruge za podršku žrtvama i svjedocima primjer je dobre prakse koje pridonosi stvaranju okruženja koje promiče solidarnost i tolerantno društvo, upravo zbog inovativnog volonterskog programa koje će osigurati mladima iz Ludbrega uključivanje u izvanškolske aktivnosti kroz koje će imati priliku razvijati znanja i vještine usmjerene prevenciji nasilja.

Projektom se utječe i na druge odgojno-obrazovne ustanove kroz poticanje na uvođenje sličnih volonterskih programa, pridonoseći time društvenom i demokratskom razvoju zajednice.