“Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela”


Program „Mreže podrške i suradnje žrtvama i svjedocima kaznenih djela“ kreiran je s ciljem osiguravanja pružanja pomoći i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela u županijama u kojima nisu osnovani odjeli za podršku žrtvama i svjedocima. Program se provodi u trajanju od tri godine, odnosno od 01.01.2018. do 31.12.2020.

Ženska soba – Centar za seksualna prava je nositeljica programa kojeg financijski podržava Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske. Program se provodi u partnerstvu s 10 organizacija civilnog društva:
Udruga za podršku žrtvama i svjedocima;
Centar za građanske inicijative Poreč;
Centar za podršku i razvoj civilnog društva DELFIN;
DEŠA – Dubrovnik;
Udruga HERA Križevci – za zaštitu i promicanje ljudskih prava;
Informativno pravni centar;
Ženska grupa Karlovac KORAK;
S.O.S. Virovitica – savjetovanje, osnaživanje, suradnja;
SOS telefon za žene žrtve nasilja Krapinsko – zagorske županije, Zagorje;
Udruga ZvoniMir.

Ciljevi programa su podići razinu znanja, vještina i kompetencija predstavnika organizacija civilnog društva za pružanje pomoći i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela; pružati pomoć i podršku žrtvama i svjedocima kaznenih djela kroz pružanje osnovnih informacija i emocionalne potpore, psihosocijalne i savjetodavne pomoći, pratnjom na sud i druge relevantne institucije te kroz druge oblike usluga; raditi na senzibilizaciji i informiranju javnosti o sustavu podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela u Republici Hrvatskoj.

Svrha programa je omogućiti pružanje pomoći i podrške žrtvama i svjedocima u 13 županija u kojima nisu osnovani odjeli za podršku žrtvama i svjedocima odnosno u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji, Brodsko – posavskoj, Dubrovačko – neretvanskoj, Istarskoj, Karlovačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Ličko-senjskoj, Požeško-slavonskoj, Šibensko-kninskoj, Virovitičko-podravskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.

Popis organizacija civilnog društva:

►Udruga za podršku žrtvama i svjedocima (Varaždinska i Međimurska županija)
►Centar za građanske inicijative Poreč (Istarska županija)
►Centar za podršku i razvoj civilnog društva DELFIN (Požeško-slavonska županija i Bjelovarsko – bilogorska županija)
►DEŠA – Dubrovnik (Dubrovačka županija)
Udruga HERA Križevci – za zaštitu i promicanje ljudskih prava (Koprivničko-križevačka županija i ►Bjelovarsko-bilogorska županija)
►Informativno pravni centar (Brodsko-posavska županija)
►Ženska grupa Karlovac Korak (Karlovačka županija i Ličko-senjska županija)
►S.O.S. Virovitica – savjetovanje, osnaživanje, suradnja (Virovitičko – podravska županija)
►SOS telefon za žene žrtve nasilja Krapinsko – zagorske županije, Zagorje (Krapinsko-zagorska županija)
Udruga ZvoniMir (Šibensko-kninska županija)

UDRUGA ZA PODRŠKU ŽRTVAMA I SVJEDOCIMA ima područje provedbe u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.
Za potrebe ovog programa Udruga će otvoriti ured u Varaždinu u kojem će voditeljica ureda provoditi daljnje aktivnosti. Uz voditeljicu ureda Varaždin, voditelj programa je Miren Špek, dipl.iur., Izvršni direktor Udruge za podršku žrtvama i svjedocima te Ana Šeničnjak, dipl.ekonomije i prava, Koordinatorica Nacionalnog pozivnog centra u Zagrebu (Udruga za podršku). Vanjska suradnica je Ivana Trputec, dipl.psihologinja.