Priručnik za žrtve i svjedoke kaznenih djela i prekršaja – II. izdanje, svibanj 2018.

Priručnik za žrtve kaznenih djela – II. izdanje
Posted on svibanj 2018.

U svibnju 2018. godine izdali smo II. (dopunjeno) izdanje Priručnika za žrtve kaznenih djela.
Priručnik će pomoći u odgovorima na pitanja: kome se obratiti, od koga zatražiti pomoć i koja prava ostvarujete?

Prvi dio priručnika sadržava opće informacije korisne za žrtve svih kaznenih djela, dok se drugi dio detaljnije bavi žrtvama pojedinih kaznenih djela, a koje su i zakonom prepoznate kao osobito ranjive. Tako su izdvojeni dijelovi vezani uz djecu žrtve kaznenih djela, žrtve kaznenih djela protiv spolne slobode i trgovanja ljudima, žrtve obiteljskog nasilja, zločina iz mržnje, terorizma, ratnih zločina, imovinskih kaznenih djela, kao i uz prava srodnika žrtava kaznenih djela.

Nadamo se da će priručnik biti od pomoći svim žrtvama kaznenih djela koje se svakodnevno susreću s postupovnim ili drugim nejasnoćama.

U nastavku možete preuzeti elektronsku (pdf) verziju Priručnika:

Prirucnik za zrtve kaznenih djela-za web.

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima iz Vukovara, Udruga za pomoć žrtvama Bijeli krug Hrvatske iz Splita, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću iz Zagreba i Centar za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka od 1. siječnja 2017. provode projekt pod nazivom Prava, podrška, zaštita i kompenzacija žrtava kaznenih dijela u svrhu doprinosa implementaciji Direktive 2012/29/EU o minimalnim standardima prava, podrške i zaštite žrtava kaznenih djela i Direktive 2004/80/EC o kompenzaciji žrtava kaznenih djela.

U sklopu navedenog EU projekta izdan je Priručnik za žrtve kaznenih djela.