Priopćenje povodom obilježavanja 5. godišnjice osnivanja Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja


Priopćenje povodom obilježavanja 5. godišnjice osnivanja Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja

U ponedjeljak 16. srpnja, Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja obilježava 5. godinu svog djelovanja. Osnovan je 16. srpnja 2013. godine kao projekt Udruge za podršku žrtvama i svjedocima nastao u suradnji s Ministarstvom pravosuđa i Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) čime je Republika Hrvatska postala 5. europska zemlja koja je uvela besplatan europski standardizirani broj za pružanje podrške žrtvama i svjedocima – 116 006 broj.

Važnost i djelokrug Nacionalnog pozivnogcentraočitujuse u pružanju podrške žrtvama i svjedocima kao i članovima njihovih obitelji koja uključuje informiranje o pravima, pružanje emocionalne podrške, upućivanje na relevantne institucije i organizacije civilnog društva,pružanje praktičnihinformacijateinformiranje o ostvarivanju prava na novčanunaknadu žrtvama kaznenih djela. Linija 116 006 je anonimna, besplatna te je dostupna na hrvatskom i engleskom jezikuna području cijele Republike Hrvatske svakim radnim danom od 08:00 do 20:00 sati.

Nacionalni pozivni centar svoj rad temelji ina vrijednostima i promicanju volonterstva, jer upravo posebno educiranivolonteri pružaju podršku na 116 006 liniji.Njih 160 je dosad volontiralo u Nacionalnom pozivnom centru za žrtve kaznenih djela i prekršaja te je dosad odrađeno više od 31 000 volonterskih sati.

Dosad je na 116 006 liniji zaprimljeno 7 000 poziva što pokazuje da potreba za ovakvim vidom podrške zaista postoji.

U svom djelovanju posebno ističu suradnju s Ministarstvom pravosuđa i Ministarstvom unutarnjih poslova te drugim organizacijama civilnog društva usmjerenih na poboljšanje položaja i informiranosti žrtavau postupku.

Povodom godišnjice, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) donijela je odluku kojom je Udruzi za podršku žrtvama i svjedocima produljeno pravo korištenja 116 006 broja te nam je iznimno drago zbog mogućnosti nastavka rada na poboljšanju položaja žrtava i svjedoka.

U Vukovaru, Zagrebu, Osijeku i Varaždinu 13. srpnja 2018. godine

Tim Udruge za podršku žrtvama i svjedocima