Priopćenje povodom obilježavanja 12. godišnjice osnivanja Udruge za podršku žrtvama i svjedocima

U srijedu 19. rujna, Udruga za podršku žrtvama i svjedocima obilježava 12. godinu svog djelovanja. Udruga je od svog osnivanja usmjerena na pružanje sveobuhvatne podrške žrtvama i svjedocima u kaznenim i prekršajnim postupcima, kroz rad Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja – 116 006 i Referentne centre u Vukovaru, Osijeku i Varaždinu te na poboljšanje njihovog pravnog, ekonomskog i društvenog položaja. Do sada je u ovih dvanaest godina, kroz programe, pružena podrška preko 10 000 osoba.

Važnost rada Udruge očituje se u pružanju podrške velikom broju osoba, ali i aktivnom sudjelovanju na unaprjeđenju sustava podrške vidljivo kroz potpisivanje sporazuma o nastavku suradnje s Ministarstvom pravosuđa glede osiguranja nastavka rada Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja – 116 006, koji uvelike doprinosi informiranosti žrtava i svjedoka, kroz rad Povjerenstva koje je izradilo Nacionalnu strategiju razvoja sustava podrške žrtvama i svjedocima u RH za razdoblje od 2016. do 2020., članstvom u europskoj krovnoj organizaciji Victim Support Europe te u brojnim partnerstvima na projektima, a posebno u partnerstvu s drugih deset organizacija civilnog društva, s kojima u projektu „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ pruža pomoć i podršku žrtvama i svjedocima kaznenih djela u županijama u kojima nisu osnovani odjeli za podršku žrtvama i svjedocima.

Udruga svoj rad temelji i na vrijednostima i promicanju volonterstva, jer upravo posebno educirani volonteri pružaju podršku na 116 006 liniji Nacionalnog pozivnog centra te u Referentnim centrima u Vukovaru, Osijeku i Varaždinu. Njih više od 200 je dosad volontiralo i steklo vrijedna iskustva i vještine, u nekom od programa Udruge te je dosad odrađeno više od 50 000 volonterskih sati.

Povodom godišnjice, Udruga će provesti mnoge aktivnosti na području Vukovara, Osijeka i Varaždina usmjerenih na edukaciju i senzibiliziranje građana kao i na održavanje stručnih skupova sa ostalim dionicima sustava podrške. Na aktivnostima koje će biti organizirane u Zagrebu će se uz obilježavanje osnutka Udruge, obilježiti i 5. godina osnivanja programa Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja – 116 006, koji je osnovan 16. srpnja 2013. godine, a koji je dosad na besplatnom 116 006 broju zaprimio preko 7 000 poziva građana.

Program aktivnosti povodom obilježavanja dvanaeste godine osnutka Udruge i 5. godine rada Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja:

ZAGREB

19. rujna – Dan otvorenih vrata Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja
Predstavljanje nagrađivanog volonterskog programa povodom novootvorenog natječaja za novu generaciju volontera i upoznavanje sustava podrške u Republici Hrvatskoj.

25. rujna – Tribina: Kako do iskustva?
Tribina na kojoj će mladi bivši/sadašnji volonteri pričati o iskustvima i izazovima volontiranja u Nacionalnom pozivnom centru za žrtve kaznenih djela i prekršaja, vještinama koje su
stekli i kako im je njihovo formalno obrazovanje pomoglo u pružanju podrške osjetljivim skupinama.

28. rujna – Javna akcija: „Imaš pravo!“
Javna akcija kojem će zaposlenici i volonteri na zagrebačkom Cvjetnom trgu aktivnostima informirati i senzibilizirati građane o nužnosti pružanja podrške žrtvama i svjedocima.

1. listopada – Konferencija: „Godina dana implementacije Direktive 2012/29/EU: uspjesi i izazovi“
Konferencija na kojoj će stručnjaci sa iskustvom pružanja podrške žrtvama i svjedocima u Republici Hrvatskoj istaknuti svoja iskustva i podijeliti prijedloge za poboljšanje sustava.

VUKOVAR/OSIJEK

19. rujna – Radionica za osobe starije životne dobi u u sklopu projekta „3 –PIP – Podrška informiranje pravna pomoć usmjerena zaštiti starijih osoba“
Zadnja radionica u sklopu projekta „3 – PIP – Podrška informiranje pravna pomoć usmjerena zaštiti starijih osoba“.

19. rujna. – Partnerski sastanak s Udrugom žena Vukovar i Udrugom “Izvor” iz Tenje
I. partnerski sastanak u sklopu projekta „Zajedno do cilja – Primarna pravna pomoć osjetljivim društvenim skupinama“ koji će se održati u Osijeku.

12. listopada – Okrugli stol “3-PIP-stariji i nemoćni danas – žrtve kaznenih djela – sustav podrške žrtvama i svjedocima u Vukovarsko-srijemskoj županiji i sustav besplatne pravne pomoći izazovi i poteškoće“
Okrugli stol održat će se u Vukovaru.

9.listopada – Predstavljanje programa Udruge na Filozofskom fakultetu u Osijeku

15. listopada – Predstavljanje programa Udruge na Veleučilištu Lavoslav Ružička u Vukovaru

19. listopada – Okrugli stol “3-PIP-stariji i nemoćni danas kroz sustav podrške žrtvama i svjedocima u Osječko-baranjskoj županiji i sustav besplatne pravne pomoći izazovi i poteškoće“
Okrugli stol održat će se u Osijeku.

VARAŽDIN

27. rujna – Javna akcija za građane u Nedelišću

28. rujna . – Okrugli stol “Mreža podrške i suradnje žrtvama i svjedocima kaznenih djela u Međimurskoj županiji“
Okrugli stol će se održati u Čakovcu.

3. listopada – Javna akcija : promocija usluga i ureda Varaždin

5.listopada – Okrugli stol “Mreža podrške i suradnje žrtvama i svjedocima kaznenih djela u Varaždinskoj županiji”
Okrugli stol će se održati u Varaždinu.