24. kolovoza 2016.

PODRŠKA ŽRTVAMA I SVJEDOCIMA NA SUDU (informativna i emocionalna podrška)

Program “Podrška žrtvama i svjedocima na sudu” provodi se od osnivanja udruge – 2006. godine koju je pokrenula grupa mladih pravnika i nekolicina sudaca Županijskog suda u Vukovaru sa željom da doprinesu osiguranju prava i zaštite osoba koja su preživjele ili svjedočile teškim oblicima nasilja te se našle na sudu u ulozi žrtve ili svjedoka, a bez adekvatne podrške. Primarna svrha ovoga programa je odgovoriti na situaciju u kojoj je žrtva ili svjedok prepuštena sama sebi prilikom davanja iskaza ili svjedočenja na sudu odnosno osigurati im potrebne informacije o tijeku sudskog postupka i pružiti im emotivnu podršku kako bi se spriječila re-traumatizacija zbog ponovnog suočavanja s počiniteljem i ponovnog proživljavanja nasilnog događaja.

Iz ovoga programa proizašla su druga dva programa koje udruga razvija s obzirom da je kroz rad sa žrtvama i svjedocima prepoznala kompleksnog problema žrtava i potrebu, nedostatno prepoznavanje njihovih problema od strane stručne javnosti, ali od strane građana, te potrebe za širim i snažnijim djelovanjem u području pružanja podrške i ostvarivanja različitih prava žrtava. Do sada je kroz program ostvarena podrška za preko 10.000 žrtava i svjedoka.

U sklopu ovog programa Udruga danas provodi program:

► “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela”

Program „Mreže podrške i suradnje žrtvama i svjedocima kaznenih djela“ kreiran je s ciljem osiguravanja pružanja pomoći i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela u županijama u kojima nisu osnovani odjeli za podršku žrtvama i svjedocima. Program se provodi u trajanju od tri godine, odnosno od 01.01.2018. do 31.12.2020.

Ženska soba – Centar za seksualna prava je nositeljica programa kojeg financijski podržava Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske. Program se provodi u partnerstvu s 10 organizacija civilnog društva:
►Udruga za podršku žrtvama i svjedocima;
►Centar za građanske inicijative Poreč;
►Centar za podršku i razvoj civilnog društva DELFIN;
►DEŠA – Dubrovnik;
►Udruga HERA Križevci – za zaštitu i promicanje ljudskih prava;
►Informativno pravni centar;
►Ženska grupa Karlovac KORAK;
►S.O.S. Virovitica – savjetovanje, osnaživanje, suradnja;
►SOS telefon za žene žrtve nasilja Krapinsko – zagorske županije, Zagorje;
►Udruga ZvoniMir.

Ciljevi programa su podići razinu znanja, vještina i kompetencija predstavnika organizacija civilnog društva za pružanje pomoći i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela; pružati pomoć i podršku žrtvama i svjedocima kaznenih djela kroz pružanje osnovnih informacija i emocionalne potpore, psihosocijalne i savjetodavne pomoći, pratnjom na sud i druge relevantne institucije te kroz druge oblike usluga; raditi na senzibilizaciji i informiranju javnosti o sustavu podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela u Republici Hrvatskoj.

Svrha programa je omogućiti pružanje pomoći i podrške žrtvama i svjedocima u 13 županija u kojima nisu osnovani odjeli za podršku žrtvama i svjedocima odnosno u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji, Brodsko – posavskoj, Dubrovačko – neretvanskoj, Istarskoj, Karlovačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Ličko-senjskoj, Požeško-slavonskoj, Šibensko-kninskoj, Virovitičko-podravskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.

Popis organizacija civilnog društva:

►Udruga za podršku žrtvama i svjedocima (Varaždinska i Međimurska županija)
►Centar za građanske inicijative Poreč (Istarska županija)
►Centar za podršku i razvoj civilnog društva DELFIN (Požeško-slavonska županija i Bjelovarsko – bilogorska županija)
►DEŠA – Dubrovnik (Dubrovačka županija)
Udruga HERA Križevci – za zaštitu i promicanje ljudskih prava (Koprivničko-križevačka županija i ►Bjelovarsko-bilogorska županija)
►Informativno pravni centar (Brodsko-posavska županija)
►Ženska grupa Karlovac Korak (Karlovačka županija i Ličko-senjska županija)
►S.O.S. Virovitica – savjetovanje, osnaživanje, suradnja (Virovitičko – podravska županija)
►SOS telefon za žene žrtve nasilja Krapinsko – zagorske županije, Zagorje (Krapinsko-zagorska županija)
Udruga ZvoniMir (Šibensko-kninska županija)

UDRUGA ZA PODRŠKU ŽRTVAMA I SVJEDOCIMA ima područje provedbe u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.
Za potrebe ovog programa Udruga je otvorila ured u Varaždinu – voditeljica ureda Barbara Oreški, mag.iur..
Uz voditeljicu ureda Varaždin, voditelj programa je Miren Špek, dipl.iur., Izvršni direktor Udruge za podršku žrtvama i svjedocima i vanjska suradnica je Petra Vargek, dipl.psihologinja.

URED UDRUGE ZA PODRŠKU ŽRTVAMA I SVJEDOCIMA ima područje provedbe u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.

VARAŽDIN : Graberje 33/II kat, 42 000 Varaždin

TEL: +385 95 116 0066
E-MAIL : varazdin@pzs.hr
ured_varazdin_min