1. kolovoza 2016.

NACIONALNI POZIVNI CENTAR ZA ŽRTVE KAZNENIH DJELA I PREKRŠAJA

m

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima je u suradnji s Ministarstvom pravosuđa i Programom Ujedinjenih naroda za razvoj Hrvatska (UNDP), u srpnju 2013. godine, osnovala Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja s jedinstvenim standardiziranim besplatnim brojem za žrtve 116 006. Osnivanjem 116 006 broja Republika Hrvatska je postala peta zemlja u Europi sa standardiziranim brojem 116 006. Osim u Hrvatskoj linija je uvedena u Irskoj, Češkoj, Njemačkoj, Austriji, Danskoj, Portugalu, Nizozemskoj, Finskoj i Latviji.

Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja (NPC) osnovan je 16. srpnja 2013. godine. NPC je nastao kao rezultat projekta „Uključivanje mladih za poboljšanje usluga za žrtve i svjedoke“, u kojem su sudjelovali Udruga za podršku žrtvama i svjedocima, Ministarstvo pravosuđa te Program Ujedinjenih naroda za razvoj Hrvatska (UNDP).

Važnost i djelokrug Nacionalnog pozivnog centra očituje se u :
► Informiranju o pravima žrtava i svjedoka
► Pružanju emocionalne podrške žrtvama, svjedocima i članovima obitelji
► Upućivanju na relevantne institucije i organizacije civilnog društva koje pružaju stručnu pomoć
► Pružanje različitih praktičnih informacija
► Informiranju o ostvarivanju prava na novčanu naknadu žrtvama kaznenih djela
► Praćenju promjena u zakonima i drugim relevantnim aktima i ažuriranju baze podataka za pružanje informacija

Linija Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja 116 006 je linija koja je dostupna za područje cijele Republike Hrvatske te je u potpunosti BESPLATNA i ANONIMNA i dostupna na engleskom jeziku. Možete nam se s punim povjerenjem obratiti za podršku i informacije svakim radnim danom od 08:00 do 20:00 sati.

VOLONTERSKI PROGRAM:

Nacionalni pozivni centar svoj rad temelji i na vrijednostima i promicanju volonterstva. Osobe koje zaprimaju pozive na liniji su obučeni i educirani volonteri. Od osnivanja NPC-a pa sve do danas educirano je preko 150 volontera i odrađeno preko 30 194 volonterska sata.

STATISTIKA:
Od 16. srpnja 2013. godine zaprimljeno je preko 6610 poziva.

Ukoliko se želite informirati ili imate neko pitanje o radu Nacionalnog pozivnog centra možete nas kontaktirati na npc.volonteri@gmail.com
Možete nas pratiti putem: Facebook stranice:https://hr-hr.facebook.com/zrtveisvjedoci/
Instagram profila:npc_116006