#imašpravo na ispitivanje putem audio-video linka

Posted on 12. veljače 2019.

Pravo na ispitivanje putem audio-video linka

by podrskazrtvamaisvjedocima

Pravo na ispitivanje putem audio-video linka Audio-video link je posebna vrsta ispitivanja žrtava pri čemu žrtvu u posebnoj prostoriji ispituje posebno educirana stručna osoba. Audio-video link je uređaj kojim se snima ispitivanje žrtve što se može ponovno koristiti kao njen iskaz u postupku. Svrha provođenja ispitivanja putem audio-video linka je zaštita žrtve kako ne bi morala više puta iskazivati o kaznenom djelu te kako se ne bi susrela s počiniteljem kaznenog djela što može biti dodatno traumatično za nju i prouzročiti sekundarnu viktimizaciju (ponovno proživljavanje traumatičnog događaja – kaznenog djela).

Tko ima pravo na ispitivanje putem audio-video linka?
PRAVO NA ISPITIVANJE PUTEM AUDIO-VIDEO LINKA ima:

dijete žrtva kaznenog djela

– žrtva kaznenog djela protiv spolne slobode

– žrtva kaznenog djela trgovanja ljudima

– Kaznena djela protiv spolne slobode i kaznena djela trgovanja ljudima izravna su povreda ljudskog tijela, dostojanstva, psihičke dobrobiti dok djeca s obzirom na dob ne mogu procesuirati bilo kakvo kazneno djelo kojim su povrijeđena ili kojem su svjedočili te su zato posebno ranjiva skupina. Stoga, izrazito je bitno da se vodi računa o tome da se žrtve zaštiti u kaznenom postupku i da se spriječi nastanak dodatne traumatizacije.

Kako se ostvaruje pravo na ispitivanje putem audio-video linka?
Pravo na ispitivanje putem audio-video linka provodi se na zahtjev žrtve ili u nekim slučajevima obvezno. Pravo na ispitivanje putem audio-video linka ostvaruje se na ZAHTJEV ukoliko se radi o:

– žrtvi kaznenog djela protiv spolne slobode

– žrtvi trgovanja ljudima

– Ispitivanje putem audio-video linka ukoliko je dijete mlađe od 16 godina provodi se obavezno. Za starije maloljetnike (16 – 18 godina) vrši se procjena o potrebi provođenja ispitivanja putem audio- video linka.

**Svjedoci koji se zbog starosti, zdravstvenog stanja ili invaliditeta ne mogu odazvati pozivu na sud na svjedočenje mogu biti ispitani također putem audio-video linka u svom domu. Ova metoda također se može koristiti kada u postupku postoje zaštićeni svjedoci.

** Ukoliko se provedenom pojedinačnom procjenom žrtve ustanovi potreba za osiguranjem dodatnih mjera kako bi se spriječila dodatna sekundarna viktimizacija žrtve može se tražiti ispitivanje putem audio-video uređaja ( iako to pravo nije zakonom posebno naznačeno žrtvi).

Za više informacija možete se obratiti Nacionalnom pozivnom centru za žrtve kaznenih djela i prekršaja na besplatni telefon 116006 koji je dostupan svakim radnim danom od 08:00 do 20:00 sati.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest