Okrugli stol: “Važnost razvoja školskog volontiranja u prevenciji nasilja među mladima”

Posted on 24. kolovoza 2018.

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima je u petak, 24. kolovoza 2018. godine u hotelu International održala okrugli stol pod nazivom ,,Važnost razvoja školskog volontiranja u prevenciji nasilja među mladima” povodom završetka projekta ”(Ne)budi mi (ne)prijatelj!”.

Projekt „(Ne)budi mi (ne)prijatelj!“ provodi Udruga za podršku žrtvama i svjedocima u partnerstvu sa Srednjom školom Ludbreg. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 562 516, 55 HRK, trajanje projekta je 13 mjeseci, od 1. kolovoza 2017. do 31.kolovoza 2018. godine. Tijekom prvog dijela programa okruglog stola voditeljica projekta Maja Štahan je ukratko predstavila djelovanje Udruge za podršku žrtvama i svjedocima i rad Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja te sam projekt „(Ne)budi mi (ne)prijatelj!“. Prikazala je prisutnima pregled odvijanja aktivnosti projekta, izazove te rezultate. Istaknula je prednost uvođenja volonterskog programa u srednje škole koji potiče interdisciplinarni pristup u prevenciji nasilja među mladima te je predstavila priručnik „(Ne)budi mi (ne)prijatelj!“ koji sadrži cijeli volonterski program uveden u SŠ Ludbreg, zajedno sa svim edukacija,a radionicama, istraživanjima i uputama. U prvom dijelu programa, Karla Cikojević volonterka Udruge za podršku žrtvama i svjedocima te jedna od mentorica volontera SŠ Ludbreg, iznijela je svoja iskustva sudjelovanja u projektu i dojmove rada s mladima te je istaknula potrebu za osmišljavanjem što više projekata kako bi se mladima pružile mogućnosti za učenje izvan školskih klupa. Suzana Fugaj iz Hrvatske udruge za mirenje, istaknula je važnost usvajanja nenasilne komunikacije i mirenja koje omogućuje mladima sporove i sukobe rješavaju alternativnim metodama. Svoja iskustva u radu s mladima podijelila je i Anamarija Vuić s Hrabrog telefona koja je u sklopu projekta održala edukaciju volonterima o (cyber)bullingu.

Drugi dio programa okruglog stola bio je usmjeren razmjeni iskustava u povezivanju školskog volontiranja i organizacija civilnog društva. Nikolina Bertol ispred Mreža Udruga Zagor predstavila je izazove i iskustva u provođenju projekta VolontirAjmo, kojim se nastoje ojačati kapaciteti lokalnih zajednica za volontiranje. Kao primjer dobre prakse u provođenju projekata i radu s mladima predstavljena su iskustva Udruge za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom Zamisli. Osim o radu s mladima Svjetlana Marion se osvrnula na istraživanje koje se provodi kroz Europsko partnerstvo organizacija koje rade s mladima kojemu je cilj saznati više o utjecaju rada s mladima na prevenciju nasilja. O važnosti volontiranja te educiranju o prevenciji nasilja prisutnima se obratila Eli Pijaca Plavšić ispred Foruma za slobodu govora te kroz vlastita iskustva educiranja mladih o prevenciji nasilja istaknula važnost navedene tematike. Također, osvrnula se na projekt koji se trenutačno provodi ”Školski volonteri: osnaživanje i mentorstvo škola za koordiniranje volonterskih programa”. Svoja iskustva u radu s mladima kroz projekt ,,Pod budnim okom volontera” je s prisutnima podijelila Anđela Buntić ispred udruge DEŠA-Dubrovnik, a Ispred udruge Carpe Diem Katarina Tonžetić. Cilj okruglog stola je bio informirati širu zajednicu o važnosti uključivanja mladih u volonterske programe te potaknuti na osmišljavanje novih volonterskih programa namijenjenih mladima.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest