Posjet učenica Upravne škole Zagreb

Posted on 21. studenoga 2017.

U ponedjeljak, 21. listopada su prostorije Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja posjetile učenice trećih razreda Upravne škole Zagreb s profesorom Antom Babačićem u sklopu predmeta Civilno društvo. U uvodnom dijelu su koordinatorice Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja, Ana Šeničnjak i Maja Štahan upoznale prisutne učenice (14) s pojmovima volontiranja, organizacija civilnog društva, građanskog aktivizma i emocionalne podrške.
U drugom dijelu je predstavljena Udruga za podršku žrtvama i svjedocima, njezini ciljevi, djelokrug kao i tri programa preko kojih djeluje s naglaskom na najuspješniji, Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja. Učenice su upoznate s djelokrugom 116 006 linije, statističkim podacima zaprimljenih poziva kao i sa selekcijskim postupkom, volonterskim programom, obveznim i specijaliziranim edukacijama te ostalim aktivnostima kojima se volonteri mogu priključiti te su pozvane da se u budućnosti i same prijave. Predstavljen je projekt „(Ne)budi mi (ne)prijatelj!“ koji Udruga trenutno provodi, a kojem je cilj uspostaviti volonterski klub u partnerskoj Srednjoj školi Ludbreg s naglaskom na promicanje nenasilne komunikacije i podizanje razine znanja i svijesti o problematici vršnjačkog nasilja i nasilja u mladenačkim vezama. Posebno su predstavljene Mala škola solidarnosti i Mala škola medijacije, koje će se organizirati za vrijeme zimskih i proljetnih praznika, a za koje će biti otvoren natječaj za sve srednjoškolce s područja Republike Hrvatske.

Na kraju posjete, učenice su imale mogućnost odlaska u sam prostor Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja gdje su imale prilike upoznati prisutne volontere i pogledati bazu podataka koja se koristi pri zaprimanju poziva.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest