#imašpravo na osobu od povjerenja

Posted on 12. veljače 2019.

Pravo na osobu od povjerenja

by podrskazrtvamaisvjedocima

Osoba od povjerenja U obavijesti o pravima žrtve istaknuto je kao pravo žrtve da može imati osobu od povjerenja kroz postupak. Prema Zakonu o kaznenom postupku osoba od povjerenja je zakonski zastupnik ili druga poslovno sposobna osoba po izboru ovlaštenika prava na pratnju, osim ako je predložena ili pozvana u svojstvu svjedoka.

Tko je osoba od povjerenja?Osoba od povjerenja je kao što joj samo naziv kaže osoba u koju žrtva ima povjerenja, s kojom može razgovarati i koja će je osnažiti prilikom kaznenog/prekršajnog postupka.

Osoba od povjerenja ne mora biti stručna osoba koja razumije cijeli proces, već je bitno da je to osoba koja daje osjećaj sigurnosti i bodri osobu tijekom postupka. Njezino zanimanje se kreće u rasponu od prijatelja, obitelji, kolege do psihologa, odvjetnika, socijalnog radnika. Uključena je u cijeli postupak, od prvog koraka prilikom podnošenja kaznene prijave, same nazočnosti na sudu pa do donošenja presude. Ima pravo biti s žrtvom u svakom koraku poglavito u sudnici s obzirom da je to vrlo stresno stanje u kojem je dobro znati da žrtva ima sebi vrlo blisku osobu koja je uz nju. Bitno je naglasiti prednosti prisutnosti osobe od povjerenja tijekom cijelog postupka. U situaciji kada je žrtvi izrazito teško, kada je preplavljena emocijama ili joj je jednostavno potrebna nečija prisutnost, osoba od povjerenja joj omogućava da se osjeća sigurnije, ugodnije te koja će ju bodriti kroz postupak primjerice prilikom podnošenja prijave jer žrtva neće biti sama s nepoznatim osobama, već će imati poznato lice. Što u slučaju da se žrtvi onemogući pratnja osobe od povjerenja? Nadležna tijela ne smiju odbiti prisutnost osobe od povjerenja jer ukoliko to učine onda su prekršila prava koje pripadaju žrtvi. U slučaju da se to dogodi, unatoč svim zakonskim normama, žrtva se može žaliti na rad institucije zbog povrijeđenog prava. Za više informacija o osobi od povjerenja možete kontaktirati Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja na broj 116 006 svakim radnim danom od 08:00 do 20:00 sati.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest