Priopćenje za medije povodom Europskog dana žrtava kaznenih djela

Posted on 22. veljače 2019.

22. veljače obilježava se Europski dan žrtava kaznenih djela. Prema smjernicama Europske komisije, na navedeni datum se u svim zemljama članicama Europske unije na prigodan način, kroz stručna i edukativna javna događanja provodi senzibilizacija građana o problematici položaja žrtava kaznenih djela.

Prošle godine, u Republici Hrvatskoj, prijavljeno je više od 50.000 kaznenih djela, ako pritom osvijestimo kako velik broj kaznenih djela i prekršaja ostane neprijavljen, dolazimo do velikog broja osoba koje svakodnevno trpe posljedice traumatskih iskustava. Iako su zadnjim zakonskim izmjenama napravljeni znatni pomaci te su osigurana veća prava, podrška i zaštita žrtvama, još uvijek postoje problemi neujednačene prakse institucija te nedovoljne informiranosti žrtava.

Tim povodom, Udruga za podršku žrtvama i svjedocima, koja je od svoga osnivanja usmjerena na ostvarivanje prava i poboljšanje društvenog položaja i statusa žrtava i svjedoka kroz pružanje podrške, kao i kroz zagovaranje za unaprjeđenje zakonodavnog i institucionalnog okvira te za bolju primjenu postojećih zakona, organizira i sudjeluje u nekoliko javnih događanja na području Republike Hrvatske.

U uredu Referentnog centra Vukovar održat će se neformalno druženje predstavnika/ica institucija i organizacija civilnog društva koje rade na području pružanja podrške žrtvama kaznenih djela s ciljem razmjene iskustava, kao i u Osijeku gdje će se osim druženja održati i javna akcija dijeljenja letaka. Referentni centar Varaždin uključio se u obilježavanje informativnim video uradcima koje su snimili njihovi volonteri.

Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja provodi kampanju #imašpravo na društvenim mrežama s ciljem informiranja građana o pravima žrtava kroz seriju članaka o pravima žrtve kojima se nastoji postići informiranost i razumijevanje prava koje pripadaju žrtvama te ukazati kako i na koji način ih mogu ostvariti. Također, žele se informirati građani o postojanju besplatne i anonimne 116 006 linije kojoj se mogu obratiti svakim radnim danom od 08:00 do 20:00 sati, a na kojoj mogu dobiti emocionalnu i pravnu podršku. Cilj je navedenih aktivnosti, barem na jedan dan, skrenuti pozornost javnosti na potrebu djelotvornije zaštite, podrške i informiranosti žrtava svih kaznenih djela.