Priopćenje povodom konferencije „Izazovi u sustavu podrške u vrijeme pandemije COVID – 19 virusa“

Priopćenje povodom konferencije „Izazovi u sustavu podrške u vrijeme pandemije COVID – 19 virusa“

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima, koju su Ida Prester i Tomislav Jelinčić ovo ljeto podržali promotivnim videom poslavši poruku žrtvama da nisu same, u četvrtak 17. rujna održala je konferenciju „Izazovi u sustavu podrške u vrijeme pandemije COVID – 19 virusa“.Konferencija je održana povodom obilježavanja četrnaestog rođendana Udruge za podršku žrtvama i svjedocima te sedmog rođendana Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja – 116 006 besplatne linije na kojoj žrtve, svjedoci i članovi njihovih obitelji mogu dobiti pravne i praktične informacije, emocionalnu podršku i kontakte drugih relevantnih udruga i institucija. Konferencija je organizirana s ciljem okupljanja različitih dionika sustava podrške žrtvama i razmjene iskustava o izazovima i rješenjima koja su usvojena u razdoblju pandemije COVID – 19 virusa i oporavka od posljedica potresa u Zagrebu, a s ciljem osiguravanja dostupnosti podrške žrtvama i u ovim izazovnim vremenima.
Kako je cilj konferencije bio okupljanje različitih dionika sustava podrške žrtvama, tako su govornici bili pripadnici različitih institucija, ali i organizacija civilnog društva koji su svojim doprinosom pomogli dočarati funkcioniranje sustava podrške u proteklom razdoblju. Uvodnim govorom sudionike i sudionice pozdravili su Miren Špek, izvršni direktor Udruge za podršku žrtvama i svjedocima te Vedrana Šimundža-Nikolić, pomoćnica ministra Ivana Malenice iz Ministarstva pravosuđa i uprave. Koordinatorica Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja, Maja Štahan, u svom je izlaganju predstavila djelovanje Nacionalnog pozivnog centra, izazove s kojima se u svom radu suočio u proteklih šest mjeseci te načine na koje je reorganizacijom rada ipak osiguran neprestan rad 116 006 linije. Koordinatorica Ivana Andrijašević kratko je objasnila kakve posljedice krizna situacija, kao što je ova, može imati po naše psihičko zdravlje.
Iz Ministarstva unutarnjih poslova na konferenciji je sudjelovala Anita Matijević, voditeljica Odjela za maloljetničke delikvencije i kriminaliteta na štetu mladeži, koja je naglasila kako se s edukacijama policijskih službenika nastavilo i uslijed pandemije, ali i predstavila statistiku prijavljenih kaznenih djela istaknuvši kako se, u odnosu na prošlu godinu, bilježi manji broj ukupnih prijava kaznenih djela, ali rast prijava za kazneno djelo nasilja u obitelji od 40%. Drenka Kovač Narančić, zamjenica općinske državne odvjetnice u Općinskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici predstavila je rad državnog odvjetništva za vrijeme pandemije pri čemu je kao mjeru prilagodbe istaknula nešto češću uporabu audio-video veze kao načina komunikacije i iskazivanja žrtava i svjedoka bez potrebe za neposrednim kontaktom.
Jasna Zoretić Rendulić, sutkinja ovlaštena za obavljanje poslova sudske uprave, u svom izlaganju dotakla se promjena na Općinskom kaznenom sudu koje su, velikim dijelom, nastale i uslijed potresa u Zagrebu. Sutkinja Zoretić Rendulić posebno je istaknula prednost postojanja Odjela za podršku žrtvama i svjedocima na sudovima te apelirala na Ministarstvo pravosuđa i uprave da i Općinski kazneni sud uskoro dobije svoj Odjel. Voditeljica Službe za podršku žrtvama i svjedocima pri Ministarstvu pravosuđa i uprave, Nikica Hamer Vidmar predstavila je rad Službe, ali se i osvrnula na rad Odjela za podršku žrtvama i svjedocima na sedam županijskih sudova u Republici Hrvatskoj za vrijeme pandemije COVID – 19 virusa. Hamer Vidmar je istaknula kako se gotovo sva komunikacija sa žrtvama i svjedocima odvijala telefonskim putem pri čemu je naglasila teškoće u pružanju emocionalne podrške tim putem, navela je kako se većina aktivnosti Odjela provodila u manjem obujmu, a pogotovo pratnje na sud.
Estera Bašić iz Doma Duga Zagreb opisala je rad sigurne kuće u vrijeme pandemije istaknuvši niz izazova s kojima su se susreli u nastojanju da omoguće siguran smještaj novim korisnicama, ali i da zaštite zdravlje postojećih. Bašić je posebno naglasila manjak jasnih i aktualnih uputa nadležnog ministarstva za rad sigurnih kuća zaključivši kako su trenutno iznimno ranjive za ulazak virusa jer su na snazi upute donesene u vrijeme mnogo povoljnije epidemiološke situacije.
Posljednja izlagačica bila je Anamaria Drožđan-Kranjčec, voditeljica pravnog tima u Ženskog sobi. Ženska soba voditeljica je projekta Mreža podrške i suradnje za žrtve kaznenih djela i prekršaja gdje u suradnji s deset organizacija civilnog društva rade na pružanju podrške žrtvama u županijama gdje nisu osnovani Odjeli za podršku pri županijskim sudovima. Drožđan-Kranjčec je u svom izlaganju napravila pregled izazova u proteklom razdoblju, ali i istaknula fleksibilnost organizacija civilnog društva u odnosu na institucije posebno pohvalivši sve udruge sudionice Mreže na učinkovitoj prilagodbi i neprestanom radu, čak i u vrijeme lockdown-a.
Nakon kraće rasprave, koordinatorica Nacionalnog pozivnog centra Maja Štahan, je zatvorila konferenciju zaključivši kako su vidljive brojne promjene koje je sustav podrške implementirao kako bi žrtvama bio dostupan i u proteklom razdoblju istaknuvši organizacije civilnog društva kao ipak nešto fleksibilnije u implementaciji promjena i kreativnih rješenja u odnosu na institucije. Iako se primjećuju napori za osiguranjem kontinuirane podrške od strane sustava podrške, Štahan je istaknula kako je snalaženje sustava u novonastalim okolnostima ponekad bilo nauštrb žrtava i njihovih prava potaknuvši sve da bolje promišljaju o načinima na koje mogu prilagoditi svoj rad, a da žrtvama njihova prava budu neprestano dostupna.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest