Predavanja tima Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja – 116 006 linije

Tim Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja – 116 006, kroz siječanj i veljaču održati će niz predavanja vezanih uz problematiku rodno uvjetovanog nasilja, u kojima će obraditi teme nasilja u mladenačkim vezama, sekundarne traumatizacije pomagača, emocionalnog nasilja, izricanja i provedbe mjera opreza i zaštitnih mjera te tjelesnog kažnjavanja djece. Cilj ovih predavanja je približavanje problema nasilja u partnerskim odnosima u svrhu edukacije i senzibilizacije društva prema žrtvama nasilja.

Prvo predavanje ,,Nasilje u romantičnim vezama mladih” održala je socijalna pedagoginja i pružateljica podrške na 116 006 liniji. Predavanjem je obrađeno što sve nasilje u romantičnim vezama mladih obuhvaća, koliko često se pojavljuje i kakve stavove o ovoj temi imaju mladi. Cilj održanog predavanja bio je povećanje svijesti o postojanju problema nasilja u mladenačkim vezama i prevenciji istog. Predavanje se održalo online, putem Zoom platforme i trajalo je 1,5 sat.

Drugo predavanje na temu „Emocionalno zlostavljanje u partnerskim odnosima – oblici i posljedice“ održat će se 15.01.2021. u 13:00 sati preko aplikacije Zoom. Predavanje će održati psihologinja Ivana Prović koja je ujedno i jedna od pružateljica podrške na 116 006 liniji. Tijekom predavanja nastojati će pojasniti i definirati:

 • što je to emocionalno zlostavljanje i po čemu se ono razlikuje od ostalih oblika nasilja
 • oblike i posljedice emocionalnog zlostavljanja
 • kako prepoznati i nositi se s emocionalnim zlostavljanjem
 Za sudjelovanje na predavanju možete se prijaviti najkasnije do srijede, 13. siječnja, na sljedećem linku:

Treće predavanje na temu ,,Izricanje i provedba zaštitnih mjera zabrane približavanja, uznemiravanja ili uhođenja žrtve nasilja te udaljenja iz zajedničkog kućanstva” održati će se 21. siječnja 2021. godine s početkom u 13:00 sati preko aplikacije Zoom. Predavanje će održati magistra prava i pružateljica podrške na liniji Ivana Lunka. 

Predavanjem će obuhvatiti:

 • što su zaštitne mjere/tko ih izriče/svrha
 • zaštitna mjera približavanja, uznemiravanja i uhođenja žrtve nasilja – učestalost izricanja, primjeri iz sudske prakse 
 • voditelj mjere: prosudba ugroženosti žrtve, plan izvršenja  mjere

Četvrto predavanje na temu ,,Posredna traumatizacija pomagača” održati će se 28. siječnja 2021. godine s početkom u 13:00 sati putem aplikacije Zoom. Predavanje će održati psihologinja i pružateljica podrške na 116 006 liniji Ivana Andrijašević.                                                                      Tijekom predavanja dati će odgovor na pitanja: 

 • koje su zajedničke karakteristike pomagača, tj. kakve osobine ličnosti dijele     
 • koja im je najčešća motivacija za odabir takve vrste posla
 • kakvi su rizici u radu s traumama i savjetodavnom radu sa žrtvama          
 • što je sekundarna traumatizacija i kako izgleda te koji su načini zaštite     
 •  iskustva rada na 116 006 liniji                                                      

Početkom veljače održati će se peto predavanje na temu ,,Tjelesno kažnjavanje djece” putem Zoom aplikacije. Predavanje će održati socijalna pedagoginja i pružateljica podrške na 116 006 liniji Ena Juričić.

Cilj održavanja predavanja je predstavljanje stručnoj i široj javnosti oblika i posljedica tjelesnog kažnjavanja djece, sa svrhom povećanja svijesti o postojanju ovog problema i prevenciji.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest