Predavanje: ,,Nasilje u romantičnim vezama mladih”

Pružateljica podrške Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja, Martina Klarić, održala je predavanje u četvrtak, 7.siječnja, u sklopu ciklusa predavanja o rodno uvjetovanom nasilju. Predavanje je održano preko Zoom i Facebook streaming platforme.

Tijekom održavanja radionice, sudionici i sudionice imali su prilike saznati više o tome što nasilje u romantičnim vezama mladih obuhvaća, kako ono izgleda te čuti statistike pojavnosti nasilja među mladima i kako im s time pomoći. Predavačica je adolescenciju opisala kao značajno razdoblje oblikovanja stavova i uvjerenja, tijekom kojeg se mladi po prvi put u svom životu upuštaju u romantične i seksualne veze, dok istovremeno posjeduju manjak iskustva i vještina potrebnih za uspostavljanje i održavanje kvalitetne veze. Istaknula je da izražena želja za nezavisnošću i samostalnošću od roditelja i drugih odraslih osoba, ali i sklonost tih istih osoba da srednjoškolske ljubavne probleme odbacuju kao nevažne i beznačajne, doprinose nastajanju nasilja u vezi dvoje mladih. Ono često ostane nevidljivo, skriveno ili zanemareno. Sve to umanjuje sposobnosti mladih da prepoznaju zlostavljačka ponašanja, prekinu nasilnu vezu, prijave nasilje i potraže odgovarajuću pomoć.

Predavačica je zaključila kako mladi sami ne mogu biti odgovorni za prevenciju nasilja u svojim vezama, da odrasli, škole, sustav javnog zdravstva, mediji i drugi važni akteri zajednice trebaju pridonijeti dobrobiti i sigurnosti mladih odgovarajućim edukativnim programima, prikladnim modelima zdravog ponašanja u vezi i jasnim izazovom društvenim normama koje pridonose nasilju. Rasprostranjenost i posljedice nasilja u vezama mladih zahtijevaju kreativna i složena rješenja koja uključuju sve članove zajednice – mlade, roditelje, prijatelje, nastavnike, liječnike i druge donositelje odluka. Na kraju predavanja sudionici su imali prilike postavljati pitanja, podijeliti svoja iskustva ili komentirati temu, što su iskoristili te naglasili kako je prema njihovom iskustvu većina sustava podrške okrenuto odraslim žrtvama nasilja jer ne postoji dovoljna svijest o rasprostranjenosti ovog problema.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest