Izricanje zaštitnih mjera propisanih Zakonom o zaštiti od nasilja u obitelji

         U četvrtak, 21. siječnja 2021., pružateljica podrške u Nacionalnom pozivnom centru za žrtve kaznenih djela i prekršaja, Ivana Lunka, održala je online predavanje u sklopu ciklusa predavanja tijekom siječnja i veljače o rodno uvjetovanom  nasilju koje organizira tim Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja. Tema predavanja bila je „Izricanje zaštitnih mjera propisanih Zakonom o zaštiti od nasilja u obitelji“, a održano je putem Zoom i Facebook streaming platforme. Na predavanju  je sudjelovalo 87 osoba. Predavačica je na predavanju govorila o zaštitnoj mjeri zabrane približavanja, uznemiravanja i uhođenja žrtve nasilja u obitelji i mjeri udaljenja iz zajedničkog kućanstva; njihovom  predlaganju, izricanju i provedbi. Govoreći o svrsi izricanja zaštitnih mjera istaknula je da je primarna svrha zaštitne  mjere zabrane približavanja te zaštitne mjere udaljenja iz zajedničkog kućanstva zaštita žrtve nasilja u obitelji, za razliku od sličnih mjera opreza propisanih Zakonom o kaznenom postupku i Prekršajnim zakonom koje osiguravaju prisutnost okrivljenika.

           Predavačica je osim samih mjera i njihova izricanja govorila o načinu  provedbe, voditeljima mjere i ulozi policije kao institucije koja vrši provedbu  zaštitnih mjera  posebno se osvrćući na plan  provedbe zaštitnih mjera i procijene rizika za žrtvu. Govoreći o provedbi mjere s obzirom na žrtvu i počinitelja nasilja u obitelji, predavačica je istaknula neke od bitnih informacija koje policija mora uzeti u obzir kao faktore rizika, a u svrhu učinkovitije zaštite štićene osobe. Također je objasnila postupanje policije u slučaju kršenja zaštitnih mjera. U drugom dijelu predavanja osvrnula se na broj izrečenih zaštitnih mjera prema podacima koje je ustupilo Ministarstvo unutarnjih poslova o provedenim zaštitnim mjerama tijekom 2018., 2019. i 2020. godine.

          Na kraju predavanja sudionici su imali prilike postavljati pitanja te dati svoja mišljenja o podacima o broju izrečenih zaštitni mjera koji je iznesen tijekom predavanja.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest