Posredna traumatizacija pomagača

 

Pružateljica podrške na liniji Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja, Ivana Andrijašević, održala je predavanje u četvrtak, 28. siječnja, u sklopu ciklusa predavanja tima Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja. Tema predavanja bila je Posredna traumatizacija pomagača, predavanje se održalo putem Zoom platforme, a prenosilo se i preko Facebook streaming platforme.Na predavanju je, preko obje navedene platforme, sudjelovalo ukupno 109 sudionika i sudionica.

Predavačica je na početku predstavila Nacionalni pozivni centar, djelokrug i ciklus predavanja koji slijedi, ali i motivaciju za održavanjem predavanja o posrednoj traumatizaciji kratko se referirajući na nedavne potrese u središnjoj Hrvatskoj. Predavačica je zatim govorila o traumi, karakteristikama i posljedicama traumatskog iskustva te karakteristikama pomagača, ističući pritom pozitivne i negativne motive stručnjaka za bavljenje pomagačkim poslom te rizike koji ih prate.

Predavačica se usmjerila na rizike po mentalno zdravlje pomagača kratko obrazloživši razlike između izgaranja na poslu, zamora suosjećanja i posredne traumatizacije, no istaknuvši kako su pojmovi izrazito isprepleteni i da se svi tiču širem pojma mentalnog zdravlja pomagača. Veći dio predavanja bio je posvećen rizicima bavljenja pomagačkim poslom, „cijenom“ po mentalno zdravlje pomagača i nezdravim uvjerenjima i nerealnim očekivanjima koja njeguje društvo, ali i sami pomagači, a koja ih čine posebno ranjivima. Predavačica je kroz predavanje nastojala normalizirati izazove s kojima se brojni pomagači susreću kroz svoju radnu svakodnevnicu te posljedice koje mogu osjetiti. Manji dio predavanja bio je usmjeren na prakse koje pomažu pomagačima u očuvanju svog mentalnog zdravlja i sprečavanju posredne traumatizacije, ali i na sekundarnu otpornost kao pozitivnu stranu pomagačkog posla te na volontere kao posebno ranjivu, a važnu skupinu. Izlaganje je trajalo 55 minuta nakon čega je otvorena rasprava.

Za vrijeme rasprave sudionici i sudionice su postavljali pitanja te dijelili svoja iskustva i razmišljanja, a tema supervizije se pokazala kao posebno zanimljiva i važna pomagačima koji su sudjelovali na predavanju.

 
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest