Predavanje: Novčana naknada žrtvama kaznenih djela

U četvrtak, 11. ožujka 2021. godine pružateljica podrške na liniji Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja, Ivana Lunka održala je online predavanje u sklopu ciklusa predavanja koje organizira tim Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja. Tema predavanja bila je  Zakon o novčanoj naknadi žrtvama kaznenih djela, a održano je putem Zoom  i Facebook streaming platforme. Na predavanju je sudjelovalo 64 sudionika i sudionica.

Predavačica je na predavanju govorila o novčanoj naknadi žrtvama kaznenih djela, zakonskim aktima i razlici između novčane naknade i drugih oblika kompenzacije žrtvi za pretrpljene teške tjelesne ozljede. Govoreći o načinima informiranja žrtve o pravu na novčanu naknadu istaknula je da su žrtve često loše informirane o svojim pravima pa i o pravu na novčanu naknadu. Također, pojasnila je za koja kaznena djela žrtve ostvaruju pravo na novčanu naknadu te osnove po kojima se ona može tražiti. Istaknute su četiri osnove prema kojima žrtve mogu potraživati novčanu naknadu:  troškova zdravstvene zaštite,  za izgubljenu zaradu,  zbog gubitka uzdržavanja i  za pogrebne troškove.

Tijekom predavanja predavačica je objasnila postupak ispunjavanja obrasca za novčanu naknadu, prikupljanja dokumentacije i njihova slanja te način na koji Nacionalni pozivni centar pomaže žrtvama pri ispunjavanju obrasca i koje sve informacije pruža.  Navedeni su rokovi u kojima žrtve mogu podnijeti zahtjev za novčanu naknadu, objašnjeno je tko odlučuje o zahtjevu i u kojem roku te kakve sve ishode zahtjev za novčanu naknadu može imati. U drugom dijelu predavanja, predavačica je iznijela podatke o broju zaprimljenih zahtjeva za novčanu naknadu od početka primjene Zakona o novčanoj naknadi od 2013. do 2020. i broju onih koje je Odbor za novčane naknade prihvatio. Na kraju predavanja sudionici su imali priliku postaviti pitanja i razmijeniti iskustva.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest