Predavanje: Što kada je žrtva netko meni blizak?

Pružateljica podrške na liniji Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja, Ivana Andrijašević, održala je predavanje u četvrtak, 25. ožujka, u sklopu ciklusa predavanja tima Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja. Tema predavanja bila je pružanje neformalne podrške žrtvama nasilja u obitelji, a naslov je bio „Što kada je žrtva netko meni blizak?“. Predavanje se održalo putem Zoom platforme, a prenosilo se preko Facebook streaming platforme. Na predavanju je, preko obje navedene platforme, sudjelovalo ukupno 79 sudionika i sudionica. 

Predavačica je na početku predstavila Nacionalni pozivni centar, djelokrug i ciklus predavanja koji slijedi, ali i motivaciju za održavanjem predavanja usmjerenog na neformalnu socijalnu podršku žrtvama. Predavačica je objasnila zbog čega će se pričati o neformalnoj podršci u kontekstu nasilja u obitelji istaknuvši kako preporuke o kojima će se razgovarati svakako vrijede i kod pružanja podrške žrtvama drugih kaznenih djela.

Predavanje je bilo podijeljeno u tri tematske cjeline, u prvoj je predavačica predstavila razloge zbog kojih su žrtve nasilja u obitelji posebno izolirane istaknuvši pritom kako je socijalna izolacija žrtve dio nasilja u obitelji te objasnivši razlog tome. Druga cjelina bila je posvećena nalazima istraživanja koji ukazuju na veliku važnost socijalne podrške u oporavku žrtava nasilja u obitelji. Kroz nalaze istraživanja predavačica je opisala i tko se obično može naći u socijalnoj mreži žrtve. Trećoj cjelini predavanja bilo je posvećeno najviše vremena, a predavačica je pričala o tome koliko se pripremljenom osjeća neformalna podrška usporedivši ih s formalnom. Predavačica je potom istaknula neformalnu podršku kao posebno ranjivu i to zbog neznanja o nasilju u obitelji te velike emocionalne angažiranosti pri čemu je navela koja saznanja o nasilju u obitelji smatra korisnima te kakve emocionalne reakcije se obično mogu očekivati kod žrtvi bliskih osoba. Kraj predavanja bio je posvećen preporukama o tome kako se ponašati u komunikaciji sa žrtvama nasilja u obitelji.

Predavanje je trajalo 65 minuta, a nakon predavanja je predavačica odgovorila na nekoliko pitanja te pozvala sve sudionike na sljedeće predavanje. 

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest