Održano predavanje: Nasilje nad LGBT populacijom u Hrvatskoj kao primjer zločina iz mržnje

U utorak, 13. travnja 2021. godine, pružatelj podrške na liniji Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja Franjo Lovro Popović održao je, u sklopu ciklusa predavanja koje organizira Nacionalni pozivni centar, predavanje na temu nasilja nad LGBT populacijom u Hrvatskoj. Predavanje se održalo preko platforme ZOOM, prenosilo se i putem Facebooka. Ukupno ga je pratilo 62 sudionika i sudionica.

Na samom početku predavanja, predavač je predstavio rad Nacionalnog pozivnog centra i objasnio svoju motivaciju za organiziranje predavanja na temu. Cilj predavanja bio je osvijestiti stručnu i širu javnost o raširenosti ovoga problema, izazovima koji još postoje i nedovoljnoj zainteresiranosti javnosti za rješavanje problema. Tijekom predavanja sudionici su upoznati s povijesnim pregledom razvoja pojma Zločina iz mržnje, pravnog okvira koji postoji u RH i načina na koji se određena djela definiraju zločinima iz mržnje.

 Prikazana je i statistika prijavljenih kaznenih djela s elementima mržnje te je raspravljeno zašto su brojevi toliko niski. Sudionici su informirani o specifičnosti prijave zločina iz mržnje za ovu populaciju i koji su rezultati nekih istraživanja provedenih u RH. Na kraju predavanja sudionici su imali priliku postavljati pitanja i podijeliti svoja iskustva koja imaju vezano za ovu temu.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest