Predavanje: Učestali pozivatelji

Pružateljica podrške na liniji Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja, Ivana Andrijašević, održala je predavanje u srijedu, 27. svibnja, u sklopu ciklusa predavanja tima Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja. Naslov predavanja, a sukladno tome i tema, bio je „Učestali pozivatelji“. Predavanje se održalo putem Zoom platforme, a prenosilo se preko Facebook streaming platforme.Na predavanju je, preko obje navedene platforme, sudjelovalo ukupno 45 sudionika i sudionica. 

Predavačica je na početku predstavila Nacionalni pozivni centar, djelokrug i ciklus predavanja koji slijedi, ali i motivaciju za održavanjem predavanja o učestalim pozivateljima s kojima većina linija za pomoć i podršku ima iskustva. Na početku predavanja, predavačica je zamolila sudionike i sudionice da odgovore na pitanja o vlastitim iskustvima rada na linijama te s učestalim pozivateljima. 

Prema odgovorima, preko 80% sudionika i sudionica su bile osobe koje su imale relevantna iskustva. Predavačica je predavanje otvorila s uvodom u temu i pojašnjenjem tko su učestali pozivatelji, kako ih definiraju linije za pomoć, a što istraživanja kažu o nekim njihovim zajedničkim osobinama. Nakon toga predavačica je pričala o tome kako učestali pozivatelji utječu na linije za pomoć i na pomagače koji njihove pozive zaprimaju pri čemu se usmjerila na, u literaturi često spomenute, osjećaje nedoraslosti i frustracije. Nakon toga predavačica je pričala o praksama koje različite linije za pomoć implementiraju u svoj rad kod nošenja s učestalim pozivateljima istaknuvši prednosti i nedostatke tih praksi. Zadnju je predstavila praksu koja se kroz literaturu pokazala kao najuspješnija, a koja se odnosi na uključivanje pozivatelja u dogovor oko reguliranja daljnjih poziva. Predavačica je detaljno pojasnila kako bi takav dogovor izgledao te kako bi izgledao daljnji odnos s tim pozivateljem.

 
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest