Održano predavanje: Seksualno nasilje kao specifičan oblik nasilja u obitelji

U utorak, 13. srpnja 2021. godine, pružatelj podrške na liniji Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja Franjo Lovro Popović održao je, u sklopu ciklusa predavanja koje organizira Nacionalni pozivni centar, predavanje na temu Seksualno nasilje kao specifičan oblik nasilja u obitelji. Predavanje se održalo preko platforme ZOOM, prenosilo se i putem Facebooka, a pratio ga je ukupno 42 sudionika i sudionica. 

Na samom početku predavanja, predavač je predstavio rad Nacionalnog pozivnog centra i objasnio svoju motivaciju za organiziranje predavanja na temu seksualnog nasilja. Cilj predavanja bio je osvijestiti stručnu i širu javnost o problematici, izazovima istraživanja i pojavnim oblicima seksualnog nasilja u obitelji. Tijekom predavanja sudionici su upoznati s povijesti pojave fenomena u istraživanjima, definicijom seksualnog nasilja, podjelom seksualnog nasilja u tri kategorije temeljem težine i posljedica po žrtvu. Potom su sudionici upoznati s prevalencijom i načinom istraživanja seksualnog nasilja u svijetu te zašto se smatra da su brojke još uvijek vrlo nepouzdane.

  Potom je u predavanju stavljen fokus na tri specifične vrste nasilja u obitelji – bračno silovanje, seksualno nasilje nad starijim osobama i seksualno zlostavljanje djece. Za svaki od ovih oblika sudionici su mogli saznati više o rizičnim čimbenicima za pojavu, zakonskim regulativama. Tijekom rasprave koja je uslijedila nakon predavanja sudionici su imali priliku postavljati pitanja i podijeliti svoja iskustva koja imaju vezano za ovu temu.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest