Priopćenje povodom održanog okruglog stola ,,Manje poznati oblici nasilja u obitelji – što moramo znati da bismo pomogli?”

22. rujna u Hrvatskoj se obilježava Nacionalni dan borbe nasilja nad ženama u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu prije 22 godine. Povodom obilježavanja tog dana, Udruga za podršku žrtvama i svjedocima organizirala je okrugli stol „Manje prepoznati oblici nasilja u obitelji – što moramo znati da bismo pomogli?“ koji se održao u ponedjeljak, 20. rujna 2021. u Hotelu International. Okrugli stol održan je s ciljem okupljanja različitih dionika sustava podrške žrtvama nasilja u obitelji te razmjene iskustava o prirodi, izazovima i rješenjima različitih manje prepoznatih oblika nasilja u obitelji. Ovim putem se potiču društvo i institucije na usmjerenost ovom problemu, kao i na međusobnu suradnju i aktivnost.

Okrugli stol okupio je stručnjake iz institucija i organizacija civilnog društva koji su u izlaganjima istaknuli važnost problematike specifičnih, manje poznatih oblika nasilja u obitelji. Uvodnim govorom sudionike i sudionice pozdravili su Miren Špek, izvršni direktor Udruge za podršku žrtvama i svjedocima, Margareta Mađerić, državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te Vedrana Šimundža-Nikolić, pomoćnica ministra ispred Ministarstva pravosuđa i uprave. 

Nakon pozdravnih govora, koordinatorica Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja, Maja Štahan, predstavila je rad 24-satne 116 006 linije Nacionalnog pozivnog centra. O ekonomskom nasilju iz Zaklade Solidarna govorila je Sanja Sarnavka fokusirajući se u svom izlaganju na sam rad zaklade i njihovog fonda „spasime“, osobna iskustva rada sa žrtvama ekonomskog nasilja i osiguravanja financijske neovisnost žrtava. Nakon toga tema okruglog stola bila je zanemarivanje potreba starijih osoba o kojem su sudionici imali prilike čuti u izlaganju Dese Kolesarić, predsjednice Povjerenstva za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije te voditeljice udruge S.O.S Virovitica. U svom izlaganju osvrnula se na njihov projekt 65+ – pojavnost nasilja u starijoj dobi, rezultate istraživanja starijih osoba u pet Slavonskih županija te svoje višegodišnje iskustvo zaštite prava žrtava nasilja starije životne dobi. Kao još jedan manje poznat oblik nasilja u obitelji obuhvaćeno je i seksualno nasilje o kojem je govorila Maja Mamula, osnivačica i koordinatorica Ženske sobe. Prikazala je rad Ženske sobe i općenito prikazala problem seksualnog nasilja u vezama i braku, te prikazala povezanost seksualnog nasilja s fizičkim nasiljem koje žrtve trpe paralelno.  Okrugli stol završio je predavač Dean Šarčević iz udruge B.a.B.e. uvodeći nas u problematiku nasilja putem interneta. Predstavio je rezultate djelovanja udruge na stvaranje nove zakonske regulative i uvrštenje kaznenog djela „Zloporaba snimke spolno eksplicitnog sadržaja“ u Kazneni zakon te njihov novi projekt SURF and SOUND koji za cilj ima sveobuhvatnu borbu protiv internetskog nasilja nad ženama.  Nakon svakog izlaganja govornika i govornica, sudionici su imali priliku postavljati pitanja ili razmijeniti iskustva.

Nakon pitanja i razmjene iskustva pokazali su se neki zajednički rezultati okruglog stola. Generalno je zaključeno d a postoje pomaci u prepoznavanju ovih, inače manje prepoznatih oblika nasilja, međutim da je potrebno još puno rada i napretka. Nužne su edukacije i usavršavanje stručnjaka koji rade s ovim oblicima nasilja te onih koji još ne rade, a u svrhu boljeg prepoznavanja znakova i pravovremenog pružanja potpore. Također je naglašena potreba za međusektorskom suradnjom i daljnjom razmjenom iskustava.

U rujnu je Nacionalni pozivni centar za žrtve i svjedoke kaznenih djela i prekraja organizirao aktivnosti u svrhu osvještavanja i senzibiliziranja javnosti na problematiku nasilja nad ženama. Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja – 116 006 besplatna je i anonimna linija na kojoj žrtve, svjedoci i članovi njihovih obitelji mogu dobiti emocionalnu podršku, pravne i praktične informacije, kao i kontakte drugih relevantnih udruga i institucija, a sve u svrhu sveobuhvatne pomoći.  Linija je otvorena svakim danom, uključujući vikende i blagdane od 0 do 24.

Putem edukativnih materijala koji pružatelji podrške na liniji objavljuju na društvenim mrežama Udruge, kao i održanim predavanjima u ciklusu predavanja o rodno uvjetovanom nasilju, tim Nacionalnog pozivnog centra promiče dostupnost informacija o pristupu nasilju u obitelji. Također, cilj dostupnih materijala je i slanje poruke da se nasilje ni u kakvom obliku ne tolerira, te se također obraća žrtvama sa porukom da nisu same te da mogu zatražiti pomoć.

 

Tim Udruge za podršku žrtvama i svjedocima

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest