Kako se osjećam?

Doživjeli ste kazneno ili prekršajno djelo i žrtva ste u postupku. Neovisno o tome da li jeste ili niste prijavili štetno djelo policiji ili državnom odvjetništvu javljaju se određene posljedice. Posljedice koje mogu nastupiti su sljedeće:

Posljedice štetnog događaja mogu se očitovati kroz razne reakcije. Najčešći osjećaji koji se javljaju nakon nekog štetnog događaja su: strah, ljutnja, izoliranost, nesanica, bijes, sram, depresija, nagle promjene raspoloženja… Reakcije na proživljeni štetni događaj su različite i razlikuju se od osobe do osobe. Na reakcije utječu i okolnosti počinjenja kaznenog djela, bliskost osobe počinitelja, težina ozljeda, materijalna šteta… Ne postoji jedinstvena slika kako bi se žrtva trebala ili morala osjećati nakon štetnog događaja. Bitno je da žrtva zna da bez obzira na emocije sve što se događa je normalno i da emocije koje se javljaju su reakcija na sve što je doživjela ili doživljava. Žrtva NIKADA, ali ponavljamo NIKADA nije kriva za štetni događaj koji joj se dogodio.

Primjer štetnog događaja i reakcije

MOGUĆE REAKCIJE (primjeri)

Vikanje, pokušaj samoobrane, dozivanje pažnje drugih osoba u blizini kako bi se ostvarila pomoć OSJEĆAJI:bijes, ljutnja, ogorčenost

Osoba stane i ne zna što da učini OSJEĆAJI: strah, nesigurnost

Pitanja koja si većina postavlja: - Jesam li postupio/la kako sam trebao/la? - Da li sam mogao/la učiniti više?

Svatko reagira drugačije. Svaka reakcija koja je nastupila je bila najbolja u tom trenutku jer svatko reagira instinktivno na način da se zaštiti što je prirodno. Propitivanja o tome kako se moglo postupiti su normalna pojava nakon štetnog događaja, no bitno je osvijestiti da bez obzira na postupke nitko nije mogao i ne može snositi odgovornost za počinjenje štetnog događaja.

Predrasude o stručnoj pomoći

Odlazak kod psihologa i/ili psihijatra je u društvu uobičajeno popraćen predrasudnim izjavama poput: ,, Ne treba mi takav oblik pomoći”, ,,Samo ludi idu kod psihologa/psihijatra”. Upravo takve predrasude stoje na putu oporavka žrtve. Potencijalna osuda okoline nerijetko sprječava žrtvu da potraži stručnu pomoć. Najčešće ovakve tipove predrasuda stvaraju i šire osobe koje su nedovoljno informirane o samim mogućnostima i prednostima stručne pomoći.
Kada osoba ima nekih zdravstvenih poteškoća, ona potraži pomoć i savjet liječnika specijaliziranog za to područje. Isto tako polako se osvještava društvo o postojanju adekvatne pomoći u slučajevima kada netko ima poteškoća s emocijama, traumom… Bitno je znati da je U REDU potražiti stručnu pomoć i podijeliti svoje poteškoće. Stručne osobe su tu da nam pomognu nositi se s emocijama koje nam predstavljaju problem i/ili narušavaju našu svakodnevicu. Također, stručna osoba je vezana zaštitom podataka tako da sve što ispričate kod nje ostaje tajno.

Želim potražiti pomoć

Ako želite s nekime razgovarati, podijeliti emocije, a to želite učiniti anonimno imate mogućnost kontaktirati besplatnu liniju Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja na broj 116 006 svakim radnim danom od 08:00 do 20:00 sati.