Siguran izlaz

KAKO SE OSJEĆAM ?

Doživjeli ste kazneno ili prekršajno djelo i žrtva ste u postupku. Neovisno o tome da li jeste ili niste prijavili štetno djelo policiji ili državnom odvjetništvu javljaju se određene posljedice. Posljedice koje mogu nastupiti su sljedeće:

  • oštećenje imovine
  • gubitak imovine
  • tjelesne ozljede
  • psihološka trauma
  • društvene posljedice
  • gubitak osobe
  • sudjelovanje na sudu ( davanje iskaza, odlasci na sud…)
  • narušavanje svakodnevice
  • mnoge druge…

Posljedice štetnog događaja mogu se očitovati kroz razne reakcije. Najčešći osjećaji koji se javljaju nakon nekog štetnog događaja su: strah, ljutnja, izoliranost, nesanica, bijes, sram, depresija, nagle promjene raspoloženja… Reakcije na proživljeni štetni događaj su različite i razlikuju se od osobe do osobe. Na reakcije utječu i okolnosti počinjenja kaznenog djela, bliskost osobe počinitelja, težina ozljeda, materijalna šteta… Ne postoji jedinstvena slika kako bi se žrtva trebala ili morala osjećati nakon štetnog događaja. Bitno je da žrtva zna da bez obzira na emocije sve što se događa je normalno i da emocije koje se javljaju su reakcija na sve što je doživjela ili doživljava. Žrtva NIKADA, ali ponavljamo NIKADA nije kriva za štetni događaj koji joj se dogodio.

Primjer štetnog događaja i reakcije

Osjećaji i reakcije promijenili su mi svakodnvenicu

Reakcije i osjećaji koji se javljaju nakon počinjenog štetnog događa mogu trajati kratko, a mogu trajati i dulji period. Bitno je znati da je svaka osoba individua za sebe te se ne može pretpostaviti put oporavka od štetnog događaja. Bitno je omogućiti svakome dovoljno vremena i prostora da proradi traumu koju je doživio/jela. Nekada sve emocije i osjećaji koji se javljaju mogu biti previše za samu osobu i za nošenje s istima. U tom procesu oporavka postoje stručne osobe koje pružaju pomoć i podršku. Ako postoji potreba za razgovorom i emocionalnom podrškom žrtva se može obratiti Nacionalnom pozivnom centru za žrtve kaznenih djela i prekršaja na broj 116 006. Osim kontaktiranja Nacionalnog centra, pomoć i podrška se mogu ostvariti kontaktiranjem doktora opće prakse te traženjem žurne uputnice za stručnu pomoć (psihologa ili psihijatra). Postoje brojne organizacije civilnog društva koje pružaju specijaliziranu psihološku pomoć. Njihove kontakte možete dobiti kontaktiranjem Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja na broj 116 006

Predrasude o stručnoj pomoći

Odlazak kod psihologa i/ili psihijatra je u društvu uobičajeno popraćen predrasudnim izjavama poput: Ne treba mi takav oblik pomoćiSamo ludi idu kod psihologa/psihijatra. Upravo takve predrasude stoje na putu oporavka žrtve. Potencijalna osuda okoline nerijetko sprječava žrtvu da potraži stručnu pomoć. Najčešće ovakve tipove predrasuda stvaraju i šire osobe koje su nedovoljno informirane o samim mogućnostima i prednostima stručne pomoći.

Kada osoba ima nekih zdravstvenih poteškoća, ona potraži pomoć i savjet liječnika specijaliziranog za to područje. Isto tako polako se osvještava društvo o postojanju adekvatne pomoći u slučajevima kada netko ima poteškoća s emocijama, traumom… Bitno je znati da je U REDU potražiti stručnu pomoć i podijeliti svoje poteškoće. Stručne osobe su tu da nam pomognu nositi se s emocijama koje nam predstavljaju problem i/ili narušavaju našu svakodnevicu. Također, stručna osoba je vezana zaštitom podataka tako da sve što ispričate kod nje ostaje tajno.

Želim potražiti pomoć

Ako želite s nekime razgovarati, podijeliti emocije, a to želite učiniti anonimno imate mogućnost kontaktirati besplatnu liniju Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja na broj 116 006 svakim danom 24 sata dnevno uključujući vikende, blagdane i praznike.

Skip to content