Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja

116 006 linija

Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja osnovan je 2013. godine kao projekt Udruge za podršku žrtvama i svjedocima nastao u suradnji s Ministarstvom pravosuđa i uprave  i Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) čime je Republika Hrvatska postala peta  europska zemlja koja je uvela besplatan europski standardizirani broj za pružanje podrške žrtvama i svjedocima – 116 006.  

Djelokrug Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja obuhvaća:

Od dana 25. studenog 2020. godine, kao dio sustava prevencije nasilja i zaštite žrtava rodno uvjetovanog nasilja, u sklopu projekta „Zaustavimo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji – Za nasilje nema opravdanja“ čiji je nositelj Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a koji je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda, linija Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja postala je  24-satna linija za pomoć i podršku žrtvama  rodno uvjetovanog nasilja.

Linija Nacionalnog pozivnog centra je  besplatna i anonimna, a pozivateljima i pozivateljicama iz područja cijele Republike Hrvatske dostupna je na hrvatskom i engleskom jeziku. Radno vrijeme linije je 24 sata na dan svakim danom, uključujući vikende, praznike i blagdane.

VOLONTERSKI PROGRAM

Nacionalni pozivni centar svoj rad temelji na vrijednostima i promicanju volonterstva. Svakodnevno na liniji dežuraju vrijedni volonteri i volonterke koji su duša Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja. Volontiranje se odvija u prostoru Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja u Zagrebu, a regrutacije novih volontera organiziraju se u veljači i rujnu.

Od osnivanja NPC-a pa sve do danas educirano je 265 volontera i odrađeno preko 38 600 volonterskih sati. Volontiranje se odvija u prostoru Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja u Zagrebu.

STATISTIKA

0
Educirano volontera i volonterki:
0
ODRAĐENO VOLONTERSKIH SATI:
0
Broj zaprimljenih poziva

KORISNICI PROGRAMA

Korisnici programa Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja su žrtve i svjedoci kaznenih djela i prekršaja te članovi njihovih obitelji. Ciljana skupina programa je ranjiva skupina koja je pretrpjela štetu počinjenjem određenog kaznenog ili prekršajnog djela. Pozivatelji i pozivateljice 116 006 linije su osobe koje nejednako reagiraju na počinjeno štetno djelo te se sukladno tome javljaju razne reakcije: navala emocija, misli, informacija koja može pozivatelja/icu spriječiti u obavljanju i vraćanju uobičajenim aktivnostima.

Na liniji se zaprimaju pozivi žrtava i svjedoka svih kaznenih djela. Ipak, 116 006 liniju češće zovu osobe ženskog spola, a najčešći upiti odnose se na kaznena djela silovanja, nasilja u obitelji/obiteljskog nasilja, nametljivog ponašanja, tjelesne/teške tjelesne ozljede i prijetnje.

Statistički izvještaj o radu Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja za prošlu godinu:

Kontaktirajte nas:
E-mail: npc.volonteri@gmail.com
Telefon: 116 006
Facebook: https://www.facebook.com/zrtveisvjedoci                                          Instagram: https://www.instagram.com/npc_116006

VIJESTI

116 006

Predavanje: Novčana naknada

U četvrtak 12. kolovoza 2021. godine pružateljica podrške na liniji Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaj, Ivana Lunka održala je online predavanje

Pročitaj više