Siguran izlaz

Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja

 

Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja osnovan je 2013. godine kao projekt Udruge za podršku žrtvama i svjedocima nastao u suradnji s Ministarstvom pravosuđa i uprave i Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) čime je Republika Hrvatska postala peta europska zemlja koja je uvela besplatan europski standardizirani broj za pružanje podrške žrtvama i svjedocima – 116 006.

Od otvaranja pa sve do ožujka 2023. zaprimljeno je preko 14 500 poziva.

 

 

Djelokrug Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja obuhvaća:

  • informiranje o žrtava i svjedoka kaznenih djela i prekršaja o njihovim pravima
  • pružanje emocionalne podrške
  • upućivanje na relevantne organizacije civilnog društva i institucije
  • pružanje različitih praktičnih informacija
  • pomoć pri ispunjavanju obrasca zahtjeva novčane naknade

Do 25. studenog 2020. godine radno vrijeme linije bilo je radnim danom od 08:00 do 20:00 sati. Od 25. studenog 2020. godine, kao dio sustava prevencije nasilja i zaštite žrtava rodno uvjetovanog nasilja, u sklopu projekta „Zaustavimo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji – Za nasilje nema opravdanja“ čiji je nositelj Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a koji je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda, linija Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja postala je 24-satna linija za pomoć i podršku žrtvama rodno uvjetovanog nasilja.

Linija Nacionalnog pozivnog centra je besplatna i anonimna, a pozivateljima i pozivateljicama na području cijele Republike Hrvatske dostupna je na hrvatskom i engleskom jeziku. Radno vrijeme linije je 24 sata na dan svakim danom, uključujući vikende, praznike i blagdane.

 

Volonterski program

Nacionalni pozivni centar svoj rad temelji na vrijednostima i promicanju volonterstva. Svakodnevno na liniji dežuraju vrijedni volonteri i volonterke koji su duša Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja. Volontiranje se odvija u prostoru Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja u Zagrebu, a regrutacije novih volontera organiziraju se u veljači i rujnu svake godine.

Od osnivanja NPC-a pa sve do danas educirano je preko 300 volontera i odrađeno preko 42 300 volonterskih sati.

Volontiranje se odvija u prostoru Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja u Zagrebu.

Korisnici programa

Korisnici programa Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja su žrtve i svjedoci kaznenih djela i prekršaja te članovi njihovih obitelji. Ciljana skupina programa je ranjiva skupina koja je pretrpjela štetu počinjenjem određenog kaznenog ili prekršajnog djela. Pozivatelji i pozivateljice 116 006 linije su osobe koje nejednako reagiraju na počinjeno štetno djelo te se sukladno tome javljaju razne reakcije: navala emocija, misli, informacija koja može pozivatelja/icu spriječiti u obavljanju i vraćanju uobičajenim aktivnostima.

Na liniji se zaprimaju pozivi žrtava i svjedoka svih kaznenih djela. Ipak, 116 006 liniju češće zovu osobe ženskog spola, a najčešći upiti odnose se na kaznena djela silovanja, nasilja u obitelji/obiteljskog nasilja, nametljivog ponašanja, tjelesne/teške tjelesne ozljede i prijetnje.

Kontaktirajte nas:
E-mail: npc@pzs.hr
Telefon: 116 006
Facebook: https://www.facebook.com/zrtveisvjedoci
Instagram: https://www.instagram.com/npc_116006

Skip to content