Siguran izlaz

KONFERENCIJA „JUČER, DANAS, SUTRA – POTREBE ŽRTAVA I SVJEDOKA“: Predloženim izmjenama nacionalnog zakonodavnog okvira osigurava se rano prepoznavanje mogućih rizičnih ponašanja potencijalnih nasilnika, brzo procesuiranje i strogo kažnjavanje

 

 

Prilikom pružanja emocionalne podrške i pravnog informiranja naglasak je na autonomiji svake žrtve i njezinoj sposobnost te odgovornosti da sama donese odluke za svoj život, dok se prijedlozima izmjena kaznenog postupka žrtva aktivno uključuje u cjelokupni proces i dobiva mogućnost očitovanja, odnosno pravo žalbe na odluku, kao dodatni sigurnosni ventil u cijelom postupku.

 

 

Povodom obilježavanja desetljeća rada Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja te ususret sutrašnjem obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, u Kući Europe održava se dvodnevna konferencija „Jučer, danas, sutra – potrebe žrtava i svjedoka“ u organizaciji Udruge za podršku žrtvama i svjedocima te uz podršku Ministarstva pravosuđa i uprave te Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Uz predstavljanje rezultata rada Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja, 116 006 linije, koja je prije gotovo tri godine proglašena i nacionalnom linijom za žrtve rodno uvjetovanog nasilja, te naglašavanja važnosti pružanja sustavne podrške žrtvama i svjedocima, stručnjaci iz različitih područja – od psihologa i socijalnih radnika, do pravnika, analizirat će dosadašnju praksu i iskustva te predložiti buduće korake i postupke kako bi se žrtve dodatno zaštitile. Tome u prilog idu i nedavno predstavljeni prijedlozi nacionalnih zakonskih izmjena, ali i implementacija amandmana na Direktivu o pravima žrtava kojom su utvrđena prava žrtava svih kaznenih djela, od prava na informacije, prava na potporu i zaštitu na temelju pojedinačnih potreba, proceduralnih prava i prava na dobivanje odluke o naknadi štete od strane počinitelja na temelju kaznenog postupka.

U proteklih 10 godina besplatna i anonimna linija 116 006 postala je sigurno mjesto za više od 16 tisuća pozivatelja, većinom žena, kojima su potrebne informacije, povjerljiv razgovor, razumijevanje za situaciju u kojoj su se našle i uvjerenje da se ne moraju same nositi s posljedicama koje bolni događaji mogu ostaviti. U prosjeku svakih 15 minuta u našoj zemlji se dogodi nasilje nad ženama, trend porasta rodno uvjetovanog nasilja je iz godine u godinu sve veći, kao i broj poziva na 116 006 liniju. Nažalost, veliki broj građanki i građana još uvijek nije upoznat s postojanjem te stručne telefonske podrške na koju mogu računati 24 sata dnevno.

„Suradnjom i sinergijom državnih institucija te civilnog društva možemo implementirati toliko potrebne promjene te postići pozitivne rezultate, no svaka korjenita promjena traži vrijeme. U slučaju osiguravanja podrške žrtvama kaznenih djela vrijeme nije na našoj strani stoga je posebno važno osigurati trenutačnu potporu kojom će se omogućiti predloženim unaprjeđenjem zakonodavnih okvira u zaštiti žrtava“, ustvrdila je državna tajnica Ministarstva pravosuđa i uprave Vedrana Šimundža Nikolić te nadodala „Glavni cilj izmjena više zakona kojima se osnažuju prava žrtava je rano prepoznavanje mogućih rizičnih ponašanja potencijalnih nasilnika, brzo procesuiranje i strogo kažnjavanje.“

U tom je procesu izuzetno važna podrška kakvu na području cijele Hrvatske, na hrvatskom i engleskom jeziku, pruža upravo 116 006 linija, besplatno i anonimno, 24 sata dnevno i 7 dana u tjednu.

„Tijekom proteklog desetljeća, Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja postao je utočište te ključan izvor podrške i informacija žrtvama, ali i svjedocima kaznenih djela i prekršaja. Iskustvo nas uči da je trenutak neposredno nakon traumatičnog događaja presudan, a naša sposobnost brze reakcije čini ogromnu razliku u životima ljudi“, istaknuo je izvršni direktor Udruge za podršku žrtvama i svjedocima Miren Špek te naglasio da volonteri 116 006 linije pomažu žrtvama da se lakše nose s traumom kroz pružanje neophodne emocionalne podrške te informiranje o njihovim pravima i daljnjim koracima u pravosudnom procesu.

Poseban je naglasak stavljen na predstavljanje amandmana Direktive o pravima žrtava. Iako su njezinom implementacijom postignuti značajni pozitivni pomaci, primjeri iz prakse ukazali su na određene izazove koji se predloženom revizijom, odnosno amandmanima, pokušavaju razriješiti.

„Sve žrtve kaznenih djela diljem Europe zaslužuju potporu, a Europska je unija odlučna u suzbijanju nasilja i predano radi na zaštiti žrtava koje su njime pogođene. Predloženim izmjenama Direktive osnažuje se položaj žrtava, mjerama koje su razvijane u skladu s evolucijom suvremenih društvenih potreba te s tehnološkim i pravosudnim napretkom. Ovom inicijativom Europske komisije nastoje se ojačati njihova prava u cijeloj Europskoj uniji kako bi žrtve dobile adekvatnu potporu, pristup informacijama, tražile pravdu i ostvarile poštenu naknadu“ pojasnila je Andrea Čović Vidović, v.d. voditeljice Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Predložene izmjene Direktive o pravima žrtava odnose se na odredbe kojima se nastoji poboljšati pristup žrtava informacijama i prijavama kaznenih djela, olakšati pristup specijalističkoj potpori za ranjive žrtve, uključujući djecu, poboljšati pristup pravosuđu žrtvama s invaliditetom, potaknuti djelotvornije sudjelovanje žrtava u kaznenim postupcima, poboljšati ostvarivanje prava žrtava na naknadu, unaprijediti usklađivanje zaštitnih mjera žrtava s njihovim potrebama, uvesti elektronička komunikacijska sredstava i propisati posebne obveze u pogledu žrtava nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

 

Na konferenciji dodijeljena su priznanja za unapređivanje sustava podrške žrtvama i svjedocima i pružanje podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela i prekršaja nasilja u obitelji za 2022. godinu i to:

  • Fani Bugarin Šoljan ispred Centra za građanske inicijative Poreč
  • Goranu Matijeviću, Ministarstvo unutarnjih poslova

Čestitamo dobitnicima na njihovom radu i predanosti!


Skip to content