PEPA - Prevencija - Edukacija - Podrška - Aktivacija

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima, ured Varaždin, od siječnja 2021. godine provodi projekt ,,PEPA – Prevencija -Edukacija -Podrška -Aktivacija” koji je usmjeren unaprjeđenju kvalitete osoba starije životne dobi. Partner na projektu je Udruga umirovljenika Mihovljan iz Krapinsko – zagorske županije. Predviđeno trajanje projekta je 2 godine. Kroz projekt educirat ćemo osobe starije životne dobi na području Varaždinske, Krapinsko-zagorske, Vukovarsko- srijemske i Osječko-baranjske županije o ugovorima o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju, odnosno o ugovorima koji se odnose na raspolaganje imovinom za života.

Naglasak je na prevenciji zlouporabe spomenutih ugovora te će se kroz razne edukacije i radionice širiti svijest o važnosti pravovremenog informiranja o spornim ugovorima. Zajedno s Udrugom umirovljenika Mihovljan organizirati ćemo razne kreativne radionice, izlete, sportska druženja te pomagati osobe starije životne dobi u potrebi. Također, Udruga će kroz ovaj projekt pružati besplatnu pravnu i psihološku pomoć. Za pravnu i psihološku pomoć osobe se mogu obratiti na broj 095/ 1160011 ili na e-mail: savjetovaliste.varazdin@pzs.hr.                               Voditeljica projekta: Ines Krznar Vojaković, mag.iur.

AKTIVNOSTI PROJEKTA

19.02. voditeljica Savjetovališta Varaždin Ines Krznar Vojaković, predsjednik Udruge Umirovljenika Mihovljan Mijo Pintek te blagajnik Željko Čleković potpisali su Sporazum o partnerstvu na projektu “PEPA – Prevencija-Edukacija-Podrška-Aktivacija”. Kroz spomenuti projekt održavat će se razne dnevne i sportske aktivnosti, edukacije s naglaskom na ugovore o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju, izleti te će se pružati  besplatna pravna i psihološka pomoć osobama starije životne dobi. Radujemo se suradnji s Udrugom umirovljenika Mihovljan, ali isto tako i provođenju ovog projekta koji će imati utjecaj ne samo na Udrugu umirovljenika Mihovljan već i na šire područje.
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, u sklopu projekta “PEPA – Prevencija-Edukacija-Podrška-Aktivacija” izmamili smo osmjehe nježnijem spolu simboličnim poklonom te na taj način poslali poruku da je svaka žena važna i da ima pravo izboriti se za sebe i svoja prava koja joj pripadaju! 
 

U utorak. 27. travnja u prostorijama Matice umirovljenika grada Osijeka u sklopu projekta „PEPA – Prevencija-Edukacija-Podrška-Aktivacija” kojeg financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike održana je edukacija na temu ugovora o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju, odnosno ugovora koji se tiču raspolaganja imovinom za vrijeme života. Edukaciju je održala diplomirana pravnica, voditeljica Ureda u Osijeku, Marijana Skoko. U okviru projekta predvidjeli smo sredstva te smo članovima i članicama Matice umirovljenika grada Osijeka  kupili i poklonili dvije knjige, kuharicu i nekoliko društvenih igara kako bi podržali njihove aktivnosti i potakli ih u razvijanju njihovih mogućnosti i afiniteta bez obzira na starosnu životnu dob.

U ponedjeljak, 10. svibnja, završena je radionica zagorskih delicija (zagorskih štrukli, klipića) te je završen i informatički tečaj na kojem su sudjelovali naši partneri na projektu “PEPA – Prevencija-Edukacija-Podrška-Aktivacija” Udruga umirovljenika Mihovljan, a sve u suradnji s Maticom umirovljenika Krapinsko-Zagorske županije i koordinatoricom Đurđom Mohač. Voditeljica projekta “PEPA” Ines Krznar Vojaković popratila je naše vrijedne sudionike na njihovim radionicama te je to bilo jedno zaista lijepo i poučno iskustvo. Po završetku radionica podijeljene su diplome vrijednim informatičarima, a za prefine zagorske delicije zaslužna je gospođa Štefica Ileković. Zaista je lijepo vidjeti kako su osobe starije životne dobi aktivne u društvu, a i svakako možemo mnogo toga naučiti od njih.