Siguran izlaz

PILOT PROJEKT NAPREDNOG REFERIRANJA ŽRTAVA

Pilot projekt naprednog referiranje/upućivanja žrtava na Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja je projekt kojeg su pokrenuli Udruga za podršku žrtvama i svjedocima, Ministarstvo pravosuđa i uprave i Ministarstvo unutarnjih poslova u veljači 2022. godine.

Ideja projekta je uključiti jednu policijsku upravu i jednu policijsku postaju iz Grada Zagreba kako bi pri prijavi kaznenog djela zatražili privolu žrtve da se njihovo ime, kontakt i kazneno djelo proslijede na NPC s ciljem njihovog proaktivnog kontaktiranja i pružanja podrške neposredno po događaju. Ideja je modelirana po principu Opt-in referiranja koji postoji u različitim oblicima u drugim državama EU.

Za početak projekta, kako je navedeno, uključene su Policijska uprava koprivničko-križevačka te jedna policijska postaja u Gradu Zagrebu s ciljem usporedbe mogućnosti policije da proslijedi kontakte žrtava, te usporedbe potreba žrtava u urbanom i manje urbanom području.

S pilot projektom službeno se započelo 15. veljače 2022. te je do 31. prosinca iz navedenih županija referirano je ukupno 152 žrtve, od toga s njih 130 uspješno je uspostavljen kontakt, s 22 žrtve kontakt nije bio ostvaren.

Žrtve se pokušavaju kontaktirati putem telefonskog broja kojeg su dale policijskim službenicima, a one koji ostave i email adresu po višestruko neuspješnom pokušaju telefonskog kontaktiranja pokuša se kontaktirati i putem službenog emaila. Za prvi kontakt sa žrtvom predviđeno je razdoblje od 48 sati od zaprimanja obrasca, a ako je prvi kontakt neuspješan žrtvu se ponovno pokušava kontaktirati u sljedećih pet dana.

Od 1. veljače 2023. u provedbu pilot projekta uvedene su četiri nove županije: Ličko-senjska, Požeško-slavonska, Bjelovarsko-bilogorska i Virovitičko-podravska. Ovim dodatkom počinje se testirati mogućnost proširivanja projekta na što veći broj žrtava. Vidno je i povećanje broja zaprimljenih obrazaca žrtava – u 2023. godini do kraja kolovoza, dakle u prvih šest mjeseci provedbe, referirano je 259 žrtava, od čega je s 209 uspješno uspostavljen kontakt i 50 s kojima je bilo neuspješno uspostaviti kontakt.

Žrtve referirane na liniju najčešće su žrtve kaznenih djela prijetnje i nasilja u obitelji te je preko 60% žrtava referirano zbog kaznenih djela koja su rodno uvjetovana.

Razlika u odnosu na razgovor sa žrtvama na liniji je također uočljiva, pozivi u prosjeku traju dulje od poziva na besplatnoj 116 006 liniji, češće se radi o kaznenim djelima prijetnje, kaznenim djelima protiv spolne slobode i djelima na štetu djece u odnosu na pozive koje zaprimamo putem linije. U pozivu se žrtve češće psihoeducira o elementima i vrstama nasilja, te općenito imaju pozitivniju sliku i očekivanja od sustava.

Skip to content