PODRŠKA ŽRTVAMA I SVJEDOCIMA NA SUDU VARAŽDIN I ČAKOVEC

PODRŠKA ŽRTVAMA I SVJEDOCIMA NA SUDU I DRUGIM INSTITUCIJAMA

Program “Podrška žrtvama i svjedocima na sudu” provodi se od osnivanja udruge – 2006. godine, koji je pokrenula grupa mladih pravnika i nekolicina sudaca Županijskog suda u Vukovaru sa željom da doprinesu osiguranju prava i zaštite osoba koja su preživjele ili svjedočile teškim oblicima nasilja te se našle na sudu u ulozi žrtve ili svjedoka, a bez adekvatne podrške.

Primarna svrha ovoga programa je odgovoriti na situaciju u kojoj su žrtva ili svjedok prepušteni samima sebi prilikom davanja iskaza ili svjedočenja na sudu odnosno osigurati im potrebne informacije o tijeku sudskog postupka i pružiti im emocionalnu podršku, kako bi se spriječila retraumatizacija zbog ponovnog suočavanja s počiniteljem i ponovnog proživljavanja nasilnog događaja. Iz ovoga programa proizašla su druga dva programa koje Udruga za podršku žrtvama i svjedocima razvija s obzirom da je kroz rad sa žrtvama i svjedocima prepoznala kompleksnog problema žrtava i potrebu, nedostatno prepoznavanje njihovih problema od strane stručne javnosti, ali od strane građana, te potrebe za širim i snažnijim djelovanjem u području pružanja podrške i ostvarivanja različitih prava žrtava. Do sada je kroz program ostvarena podrška za preko 10.000 žrtava i svjedoka. Na području Osječko-baranjske županije, i Vukovarsko-srijemske županije, volonteri i zaposlenici Udruge za podršku žrtvama i svjedocima pružaju podršku na sudu u sklopu osobe od povjerenja, dok u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji putem programa:

“MREŽA PODRŠKE I SURADNJE ZA ŽRTVE I SVJEDOKE KAZNENIH DJELA”

„Mreža podrške i suradnje žrtvama i svjedocima kaznenih djela“ kreirana s ciljem osiguravanja pružanja pomoći i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela u županijama u kojima nisu osnovani Odjeli za podršku žrtvama i svjedocima. Ženska soba – Centar za seksualna prava je nositeljica programa kojeg financijski podržava Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske. Program se provodi u partnerstvu s 10 organizacija civilnog društva: Centar za građanske inicijative Poreč; Centar za podršku i razvoj civilnog društva DELFIN; DEŠA – Dubrovnik; Udruga HERA Križevci – za zaštitu i promicanje ljudskih prava; Informativno pravni centar Slavonski Brod; Ženska grupa Karlovac KORAK; S.O.S. Virovitica – savjetovanje, osnaživanje, suradnja; SOS telefon za žene žrtve nasilja Krapinsko – zagorske županije, Zagorje; Udruga ZvoniMir Knin.

UDRUGA ZA PODRŠKU ŽRTVAMA I SVJEDOCIMA ima područje provedbe u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.
Za potrebe ovog programa Udruga je otvorila ured u Varaždinu – voditeljica ureda Barbara Oreški, mag.iur.
Uz voditeljicu ureda Varaždin, voditelj programa je Miren Špek, dipl.iur., izvršni direktor Udruge za podršku žrtvama i svjedocima i vanjska suradnica je Petra Vargek, magistrica psihologije.

VARAŽDIN : Graberje 33/II kat, 42 000 Varaždin
TEL: +385 95 116 0066
E-MAIL : varazdin@pzs.hr