Pokreni se, educiraj se – budi podrška u zajednici!!”


Udruga za podršku žrtvama i svjedocima od 1. siječnja 2020. godine do 31. prosinca 2020. godine provodi projekt „Pokreni se, educiraj se- budi podrška u zajednici !!“. Projekt financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Partneri na projeku su Volonterski centar Osijek/Osijek, Hrvatska udruga za mirenje/ Zagreb i Udruga žena Vukovar/ Vukovar.

„Pokreni se, educiraj se- budi podrška u zajednici“ je projekt kojim ćemo mlade osobe potaknuti na aktivnije djelovanje u zajednici kroz Malu školu aktivne participacije i podrške socijalno osjetljivim osobama stjecanjem novih vještina i znanja kroz radionice i edukacije. Kroz okrugli stol koji ćemo organizirati povodom obilježavanja Međunarodnog dana mladih 12.kolovoza govoriti ćemo o problematici mladih te njihovom aktivnijem uključivanju u društvo te rezultate edukacija koje su mladi prošli kroz volontiranje i Malu školu. Provest ćemo dvije javne akcije na području grada Osijeka i Vukovara uz aktivni angažman mladih kako bismo osvijestili društvo o problematici mladih u društvu.

Projekt će utjecati prvenstveno na mlade kao prioritetnu ciljanu skupinu koja će kroz radionice i edukacije Male škole aktivne participacije i podrške socijalno osjetljivim osobama steći nove vještine i znanja koja će moći primjenjivati kroz volontiranje u zajednici te u svakodnevnom životu osobito u odnosu na socijalno osjetljive osobe kojima je pomoć prijeko potrebna.

Mladima koji su već uključeni u program volontiranja Udruge za podršku žrtvama i svjedocima nastojat ćemo podići njihove postojeće kapacitete u stjecanju novih znanja i vještina kroz Malu školu aktivne participacije i pružanja podrške kako bi se povećao doprinos mladih u rješavanju problema zajednice te promovirala kultura volontiranja. Također, pružile bi se volonterima dodatna znanja i vještine koje će doprinijeti razvoju njihovog osobnog potencijala, stjecanju kompetencija za osobni i profesionalni napredak što bi trebalo rezultirati bolju konkurentnost na tržištu rada.

Aktivnosti projekta:

► Timski sastanci voditelja projekta Osijek/Vukovar
► Partnerski sastanci
► Poziv/regrutacija novih mladih/strukturirani intervjui / odabir mladih
► Osnovna obuka za selektirane volontere / pravni i praktični dio
► Organizacija i koordinacija Male škole aktivne participacije i pružanja podrške
► Organiziranje okruglog stola u Osijeku
► Organiziranje i koordiniranje javnih akcija u svim gradovima istovremeno pod nazivom „Volontiraj-gradi bolju budućnost u zajednici“
► Izrada video uradaka
► Evaluacija projekta

30. siječnja održan je prvi sastanak u sklopu projekta “Pokreni se, educiraj se-budi podrška u zajednici” financiran sredstvima Ministarstva za demografiju,mlade, obitelj i socijalnu politiku RH. Sastanku su nazočile voditeljica projekta Marjana Skoko i asistentica na projektu Melita Bošnjak. Svrha održanog sastanka je bio dogovor plana provedbe i koordinacije aktivnosti projekta.

Tijekom veljače i ožujka raspisan je natječaj za volontiranje i uključivanje mladih u projekt.