Siguran izlaz

Predstavljanje programa i volontiranje u Nacionalnom pozivnom centru za žrtve kaznenih djela i prekršaja kao način stjecanja kompetencija

„Predstavljanje programa i volontiranje u Nacionalnom pozivnom centru za žrtve kaznenih djela i prekršaja kao način stjecanja kompetencija za buduće profesionalno zanimanje i interdisciplinarni pristup pružanja podrške osjetljivim skupinama“, projekt je Udruge za podršku žrtvama i svjedocima, nagrađen na natječaju Komunikacijska podrška društveno korisnim programima udruga 2016. godine. Nagradu dodjeljuje Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, u suradnji s Hrvatskom udrugom za odnose s javnošćuEdward Bernays Visokom školom za komunikacijski menadžment i agencijom Media Val.

U sklopu provođenja aktivnosti u studenom se započelo se predstavljanjem volonterskog programa Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja na Pravnom fakultetu u Zagrebu i Hrvatskim studijima- odsjek psihologija.

U sklopu predstavljanja, studenti i studentice prava i psihologije imaju priliku upoznati se s radom Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja, položajem žrtava i svjedoka u Republici Hrvatskoj i učiti o važnosti interdisciplinarnog pristupa u radu s osjetljivim skupinama ljudi. Projektnim aktivnostima se ispituju i stavovi mladih studenata i studentica o volontiranju te volonterskoj ulozi u pružanju podrške žrtvama i svjedocima.

Cilj projektnih aktivnosti je osposobiti najmanje 15 studenata prava i psihologije za rad na 116 006 liniji, senzibilizirati mlade i širu javnost o položaju žrtava i svjedoka te promicati volontiranje.

 

PRILIKA ZA STUDENTE DA POMOGNU RANJIVIM SKUPINAMA U DRUŠTVU I UJEDNO JAČAJU SVOJE STRUČNE KOMPETENCIJE!

Traže se volonteri za podršku žrtvama i svjedocima kaznenih dijela.

 

Zagreb, 8. studenog 2016. – Udruga za podršku žrtvama i svjedocima, usmjerena na pružanje emocionalne, psihosocijalne i pravne podrške svima koji su pretrpjeli neki oblik nasilja, kaznenog djela ili prekršaja ili im svjedočili, raspisuje natječaj za volontere u Nacionalnom pozivnom centru za žrtve kaznenih djela i prekršaja. Na telefonskom broju 116 006 studenti-volonteri već više od tri godine uz pomoć stručnih mentora savjetuju i ohrabruju žrtve, svjedoke i članove njihovih obitelji, a do danas je zaprimljeno više od 4.000 poziva, najčešće vezano uz kaznena djela nanošenja teške tjelesne ozljede, prijetnje, krađe te obiteljskog nasilja. Udruga volontere traži primarno među studentima psihologije, prava i srodnih usmjerenja, no dobrodošli su i svi drugi koji su željni pomoći, ali ujedno i steći dodatne stručne kompetencije važne za daljnje školovanje i karijeru.

 

„Volonteri su stup našeg pozivnog centra, a od njegovog osnivanja 2013. godine do danas obučili smo ih preko 135. Svi su oni u potpunosti osposobljeni za pružanje emocionalne podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela te članovima njihovih obitelji, informiranje o njihovim pravima te upućivanje na relevantne institucije i organizacije civilnog društva. Kako bi stekli potrebna znanja za pružanje spomenutih informacija i podrške, svi naši volonteri prije početka rada prolaze pravnu, psihološku i praktičnu obuku te sudjeluju na različitim radionicama. Na taj način ujedno jačaju svoje stručne kompetencije i poboljšavaju svoju buduću poziciju na tržištu rada, a u pronalasku posla nakon završenog fakulteta svakako im pomaže i preporuka koju im rado dajemo“, istaknula je Ana Šeničnjak, koordinatorica Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja. Ujedno je dodala da volonterima u njihovom profesionalnom i osobnom razvoju puno znači i sustav evaluacija unutar pozivnog centra, kroz koji dobivaju vrijedne povratne informacije od koordinatora i mentora o svom radu i napredovanju.

Obveze volontera u Nacionalnom pozivnom centru za žrtve kaznenih djela i prekršaja podrazumijevaju angažman od najmanje četiri sata tjedno, ispunjavanje zaduženja savjesno i na vrijeme, redovito rješavanje vježbi te poštivanje anonimnosti pozivatelja. Volonterski sati upisuju se u volontersku knjižicu, a za one najbolje postoji i mogućnost dodatnog angažmana kroz preuzimanje mentorstva ili napredovanje do položaja zamjenskog koordinatora ili koordinatora. Volontira se u smjenama od četiri sata koje počinju u 8:00, 12:00 i 16:00 sati pa njihov raspored omogućava studentima uspješno usklađivanje privatnih, fakultetskih i volonterskih obveza. Obuka koju prolaze prije početka rada obuhvaća upoznavanje s pravnom terminologijom, Kaznenim zakonom, Zakonom o kaznenom postupku i Zakonom o novčanoj naknadi žrtvama kaznenih djela, kao i savladavanje tehnika aktivnog slušanja, specifičnosti telefonskog savjetovanja i razgovora s posebnim kategorijama pozivatelja. Volonteri puno uče iz iskustava i primjera, a prolaze i simulacije razgovora i telefonskih poziva. Najviše ih je, čak 71 posto, mladih u dobi između 20 i 30 godina, a zajedno su od srpnja 2013. godine do danas odradili gotovo 22.500 volonterskih sati.

Regrutacija novih volontera provodi se u okviru projekta Predstavljanje programa i volontiranje u Nacionalnom pozivnom centru za žrtve kaznenih djela i prekršaja kao način stjecanja kompetencija za buduće profesionalno zanimanje i interdisciplinarni pristup pružanja podrške osjetljivim skupinama nagrađenog na natječaju Komunikacijska podrška društveno korisnim programima udruga 2016. Nagradu dodjeljuje Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, u suradnji s Hrvatskom udrugom za odnose s javnošću, Edward Bernays Visokom školom za komunikacijski menadžment i agencijom Media Val.

Svi zainteresirani za volontiranje u Nacionalnom pozivnom centru za žrtve kaznenih djela i prekršaja mogu se javiti telefonom na broj 01 3714 007 ili e-mailom na npc.volonteri@gmail.com, a više informacija mogu pronaći na stranici Udruge za podršku žrtvama i svjedocima na www.pzs.hr.

Poziv na medijsku konferenciju „Uloga volontera u pružanju podrške žrtvama i svjedocima“

Zagreb, 17. studenog 2016.

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima Vas poziva na medijsku konferenciju „Uloga volontera u pružanju podrške žrtvama i svjedocima“ u četvrtak, 1. prosinca 2016. u 10:30h u Kući Europe u Zagrebu.

Medijska konferencija se organizira u sklopu projekta „Predstavljanje programa i volontiranje u Nacionalnom pozivnom centru za žrtve kaznenih djela i prekršaja kao način stjecanja kompetencija za buduće profesionalno zanimanje i interdisciplinarni pristup pružanja podrške osjetljivim skupinama“, nagrađenog na natječaju Komunikacijska podrška društveno korisnim programima udruga 2016. Nagradu dodjeljuje Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, u suradnji s Hrvatskom udrugom za odnose s javnošću, Edward Bernays Visokom školom za komunikacijski menadžment i agencijom Media Val.

Cilj medijske konferencije je informirati predstavnike medija o važnosti uloge volontera u pružanju podrške žrtvama i svjedocima. Budući da Udruga za podršku žrtvama i svjedocima, od samog svog osnivanja do danas, svoj rad temelji na volonterskom angažmanu, medijska konferencija je prilika za senzibiliziranje šire javnosti o iznimnom doprinosu svih volonterki i volontera koje smo za rad obučili kroz 10 godina rada, s posebnim naglaskom na educiranje volonterki i volontera za rad u Nacionalnom pozivnom centru za žrtve kaznenih djela i prekršaja.

Molimo Vas da se tijekom izlaganja osvrnete na dosadašnje iskustvo i primjere dobre prakse, ali i izazove s kojima se susrećete u svakodnevnom radu.

Ukoliko ste u mogućnosti doprinijeti našoj medijskoj konferenciji,
molimo Vas da nam potvrdite do 23. studenog na e-mail adresu:podrska.zrtvama.i.svjedocima@gmail.com.

Unaprijed zahvaljujemo!
Srdačan pozdrav,
Ana Šeničnjak, Koordinatorica Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja

 

UDRUGA ZA PODRŠKU ŽRTVAMA I SVJEDOCIMA OBILJEŽILA DESETU GODIŠNJICU USPJEŠNOG RADA I PREDSTAVILA DOSADAŠNJE AKTIVNOSTI

Prava adresa za psihosocijalnu i pravnu pomoć žrtvama i svjedocima
Zagreb, 1. prosinca 2016. – Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske za 2015. godinu, svakih 11 dana jedna žena prijavi silovanje od strane partnera, a svakih 28 dana jednu ženu ubije njezin sadašnji ili bivši partner. Prijavljuje se tek jedan od deset slučajeva nasilja u obitelji, a broj razbojništava, najviše u mjenjačnicama, trgovinama, kladionicama, poštama i otvorenom prostoru, u porastu je. Ovi su poražavajući podaci svakodnevica stručnjaka i volontera u Udruzi za podršku žrtvama i svjedocima, osnovanoj 2006. godine upravo s ciljem pružanja emocionalne, psihosocijalne i pravne podrške svima koji su pretrpjeli neki oblik nasilja, kaznenog djela ili prekršaja ili im svjedočili. Osim rada udruge, na današnjem su obilježavanju desete godišnjice njezinog rada predstavljene i aktivnosti Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja, koji djeluje od 2013. godine u sklopu Udruge.

„U proteklih deset godina Udruga za podršku žrtvama i svjedocima izrasla je u jednu od ključnih institucija koje poboljšavaju društveni položaj i status žrtava i svjedoka. Naša je svakodnevna zadaća neprestano raditi na promjeni stanja u kojem su žrtve i svjedoci prepušteni sami sebi prilikom dolaska na sud, bez informacija o tome što ih čeka i kome se mogu obratiti za potrebnu pomoć. Ponosni smo na svoj doprinos u razvoju politika i programa, a osobito u izradi Nacionalne strategije razvoja sustava podrške žrtvama i svjedocima u RH za razdoblje od 2016. do 2020. godine, i nastavit ćemo i dalje sudjelovati u jačanju pravnog, ekonomskog i društvenog položaja naših korisnika“, istaknuo je Miren Špek, izvršni direktor Udruge za podršku žrtvama i svjedocima.

O suradnji Udruge za podršku žrtvama i svjedocima s Ministarstvom pravosuđa govorila je Nikica Hamer Vidmar, voditeljica Samostalne službe za podršku žrtvama i svjedocima pri Ministarstvu pravosuđa. „Rad Udruge za podršku žrtvama i svjedocima i Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja od iznimne je važnosti za informativnu i emocionalnu podršku žrtvama i svjedocima. Njihovo je temeljno pravo da razumiju i budu shvaćeni, kao i da imaju sve potrebne informacije vezane uz sudski postupak, a u ostvarenju tog prava ključan je angažman volontera Udruge i Nacionalnog pozivnog centra.“

Miro Laco, pročelnik Ureda gradonačelnika Grada Zagreba, naglasio je značaj rada Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja. „Žrtve i svjedoci moraju imati na raspolaganju adresu na kojoj mogu dobiti sve informacije o svojim pravima, a Udruga za podršku žrtvama i svjedocima upravo to im pruža. Čestitam im na ovoj značajnoj obljetnici te hrabrosti i upornosti u svakodnevnom suočavanju s teškim situacijama u kojima se naši građani nalaze. Osobito je impresivan broj mladih ljudi koji se uključuju u rad udruge i tako nesebično poklanjaju svoje znanje i vrijeme u cilju unapređenja našeg društva.“

Ana Šeničnjak, koordinatorica Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja, osvrnula se na važnu ulogu volontera. „U protekle smo tri godine primili više od 4.000 poziva, najčešće vezano uz kaznena djela nanošenja teške tjelesne ozljede, prijetnje, krađe te obiteljskog nasilja. Na telefonskom broju 116 006 studenti-volonteri uz pomoć stručnih mentora savjetuju i ohrabruju žrtve, svjedoke i članove njihovih obitelji te ih informiraju o njihovim pravima, ulijevajući im tako samopouzdanje i snagu za suočavanje s teškim i traumatičnim iskustvima. Dosad smo obučili preko 135 volontera, uglavnom studenata prava, psihologije i drugih pomagačkih struka, koji su odradili gotovo 22.500 volonterskih sati.“

Nemanja Relić, savjetnik u Vladi i Uredu za udruge Vlade Republike Hrvatske, predstavio je aktualan projekt Predstavljanje programa i volontiranje u Nacionalnom pozivnom centru za žrtve kaznenih djela i prekršaja kao način stjecanja kompetencija za buduće profesionalno zanimanje i interdisciplinarni pristup pružanja podrške osjetljivim skupinama. Projekt je Vladin ured za udruge nagradio na natječaju Komunikacijska podrška društveno korisnim programima udruga 2016., a provodi se u suradnji s Hrvatskom udrugom za odnose s javnošću, Edward Bernays Visokom školom za komunikacijski menadžment i agencijom Media Val.„Rad Udruge za podršku žrtvama i svjedocima prepoznali smo kao neophodan za naše društvo, a njihov program regrutiranja i osposobljavanja volontera za rad u Nacionalnom pozivnom centru za žrtve kaznenih djela i prekršaja iznimno korisnim za stjecanje stručnih kompetencija i radnog iskustva među studentima. Vjerujem da ćemo i ubuduće imati puno novih prilika za zajedničku suradnju.“

Da volonterski rad ima važnu ulogu u razvoju društva, ali i u osobnom i profesionalnom razvoju volontera, tvrdi i Mateja Meštrović, studentica na Pravnom fakultetu koja već godinu dana volontira u Nacionalnom pozivnom centru za žrtve kaznenih djela i prekršaja. „Počela sam volontirati iz želje za kvalitetnijim provođenjem slobodnog vremena i pružanjem pomoći drugima, svjesna da mi ovaj volonterski angažman pruža dragocjeni doticaj s mojim budućim zanimanjem te omogućava stjecanje znanja i kompetencija koje će mi svakako pomoći u budućem zapošljavanju. Svakom bih preporučila da krene s volontiranjem jer to je jedan od izazova i načina kroz koji se pružanjem pomoći drugima usporedno radi i na samom sebi.“

Nacionalni pozivni centar osnovan je u suradnji Udruge za podršku žrtvama i svjedocima, Ministarstva pravosuđa i Programa UN-a za razvoj (UNDP), a intenzivno surađuje s VictimSupport Europe, vodećom krovnom organizacijom za pružanje podrške u Europi. Broj 116 006 jedinstven je i besplatan za cijelu Hrvatsku i Europu, a sa stručnjacima je moguće razgovarati na hrvatskom i engleskom jeziku od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati. Pozivatelji broja 116 006 Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja većim su dijelom žene, oko 57 posto, a najveći broj poziva dolazi s područja Grada Zagreba i okolice.

 

O Udruzi za podršku žrtvama i svjedocima

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima osnovana je 2006. godine s ciljem pružanja sveobuhvatne podrške i pravnog informiranja žrtvama i svjedocima, promoviranja prava žrtava i svjedoka, ukazivanja na njihove probleme i potrebe te zalaganja za poboljšanje pravnog i socijalnog položaja žrtava i svjedoka. Zahvaljujući suradnji udruge s Programom UN-a za razvoj (UNDP) i Ministarstvom pravosuđa, u srpnju 2013. godine uspostavljen je Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja s jedinstvenim i standardiziranim telefonskim brojem diljem Hrvatske i Europske unije. Osnovni je cilj pozivnog centra pružanje emocionalne podrške žrtvama i svjedocima te informacija o njihovim pravima, načinima ostvarenja zajamčenih prava, kao i upućivanje na relevantne institucije i organizacije civilnog društva u kojima mogu potražiti daljnju stručnu pravnu i psihološku pomoć. Stručnjaci i volonteri na raspolaganju su za sveobuhvatnu podršku, psihosocijalne usluge i pravno informiranje žrtvama i svjedocima prije, tijekom i nakon sudskog postupka, a dostupni su pozivom na broj 116 006 svakim radnim danom od 8 do 20 sati. Anonimnost poziva apsolutno je zajamčena, a s relevantnim stručnjacima moguće je razgovarati na hrvatskom i engleskom jeziku. Više informacija dostupno je na stranici Udruge za podršku žrtvama i svjedocima na adresi www.pzs.hr.

 

Kontakt za medije

Ana Šeničnjak, koordinatorica
Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja
T 095 1997 958 | E ana.senicnjak@gmail.com

Maja Gradišar Perotić, savjetnica
Media Val – agencija za komunikacijski menadžment
T 01 3691 851 | M 091 6252 091 | E maja@media-val.hr

Skip to content