Siguran izlaz

„( Ne)budi mi (ne)prijatelj!”

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima je 1. kolovoza 2017. započela s provedbom projekta „(Ne)budi mi (ne)prijatelj!“ u partnerstvu sa Srednjom školom Ludbreg, koji sufinancira Europska unija u okviru operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda. Cilj projekta je osnaživanje doprinosa volonterstva kroz povećanje održivih i kvalitetnih programa školskog volontiranja te istodobno pridonošenje stjecanja kompetencija i znanja za budući profesionalni i osobni razvoj volontera uključenih u projekt.

Udruga će projektom educirati koordinatore volontera u Srednjoj školi Ludbreg o važnosti volontiranja, upoznat će ih sa zakonski okvirom školskog volontiranja te prednostima ranog uključivanja mladih u volonterstvo te će zajedno pripremiti i provesti program volontiranja u školi.

Aktivnosti provođenja programa školskog volontiranja bit će usmjerene na razvoj i provedbu održivog volonterskog programa uvođenjem inovativnih alata, organizacijom volonterskog programa tijekom školskih praznika s ciljem poticanja volontera u kvalitetnom korištenju slobodnog vremena, vrednovanjem i nagrađivanjem volontera te razvojem svijesti o važnostima i vrijednostima školskog volontiranja među nastavnicima, učenicima, roditeljima i širom javnosti.

Volonterski program Srednje škole Ludbreg okupit će najmanje 10 učenika volontera koji će biti educirani o volontiranju, problemu nasilja u vezama, vršnjačkog nasilja i cyberbullyinga. Nakon odrađenih edukacija, provodit će anketna ispitivanja te će voditi video log (vlog) o temama pokrivenim edukacijama s ciljem senzibiliziranja vršnjaka i šire javnosti.

Osim navedenih aktivnosti u sklopu školskog volonterskog programa, projektom je predviđeno provođenje edukacije o Protokolu u postupanju u slučaju nasilja među mladima za zaposlenike škole i roditelje učenika. Zatim održavanje zimske i proljetne škole u Zagrebu i Lovranu za volontere Srednje škole Ludbreg i 20 mladih iz cijele Hrvatske koji će biti educirani o temama medijacije i solidarnosti i upoznati s važnošću korištenja tehnika aktivnog slušanja i nenasilne komunikacije u svakodnevnim odnosima.

Povodom završetka školske godine održat će se volonterska akcija u koju će se uključiti i drugi učenici srednje škole. Provedene aktivnosti bit će predstavljene putem društvenih mreža. Snimljeni vlogovi i napravljeni priručnik će po završetku projekta predstavljati edukacijski materijal koji će biti distribuiran, u svrhu uvođenja volonterskog programa usmjerenog na borbu protiv nasilja, drugim odgojno-obrazovnim ustanovama i organizacijama civilnog društva koje se bore protiv nasilja.

Očekivani rezultati provedbe projekta uključuju uvođenje volonterskog programa u odgojno-obrazovnu ustanovu, kreiranje učinkovitog modela razvoja kapaciteta i sposobnosti organizacije civilnog društva, razvijanje specijaliziranog programa edukacije o nasilju među mladima uz promicanje nenasilne komunikacije, podizanje razina znanja o problematici vršnjačkog nasilja, uspostavljanje suradnje organizacije civilnog društva i odgojno-obrazovne ustanove, pružanje adekvatne pomoći žrtvama nasilja s ciljem deinstitucionalizacije usluge te učinkovito rješavanje konkretnih slučajeva nasilja upućivanjem poziva na 116 006 liniju.

Projekt „(Ne)budi mi (ne)prijatelj!“ će se provoditi u trajanju od 13 mjeseci, od 1. kolovoza 2017. do 31. kolovoza 2018. godine.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 562 516,55 HRK te je financiran od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

Više informacija o EU fondovima možete pronaći na web stranici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije www.strukturnifondovi.hr

Molimo za više informacija kontaktirajte nas na:
Broj telefona: +38513714007
E-mail: podrska.zrtvama.i.svjedocima@gmail.com
Voditeljica projekta: Ana Šeničnjak

Skip to content