Siguran izlaz

“Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela” 2018/2019./2020.

Program „Mreže podrške i suradnje žrtvama i svjedocima kaznenih djela“ kreiran je s ciljem osiguravanja pružanja pomoći i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela u županijama u kojima nisu osnovani odjeli za podršku žrtvama i svjedocima. Program se provodi u trajanju od tri godine, odnosno od 01.01.2018. do 31.12.2020.

Ženska soba – Centar za seksualna prava je nositeljica programa kojeg financijski podržava Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske. Program se provodi u partnerstvu s 10 organizacija civilnog društva.

 

Ciljevi programa

podići razinu znanja, vještina i kompetencija predstavnika organizacija civilnog društva za pružanje pomoći i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela; pružati pomoć i podršku žrtvama i svjedocima kaznenih djela kroz pružanje osnovnih informacija i emocionalne potpore, psihosocijalne i savjetodavne pomoći, pratnjom na sud i druge relevantne institucije te kroz druge oblike usluga; raditi na senzibilizaciji i informiranju javnosti o sustavu podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela u Republici Hrvatskoj.

Svrha programa je omogućiti pružanje pomoći i podrške žrtvama i svjedocima u 13 županija u kojima nisu osnovani odjeli za podršku žrtvama i svjedocima odnosno u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji, Brodsko – posavskoj, Dubrovačko – neretvanskoj, Istarskoj, Karlovačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Ličko-senjskoj, Požeško-slavonskoj, Šibensko-kninskoj, Virovitičko-podravskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.

 

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima ima područje provedbe u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji. Za potrebe ovog programa Udruga je otvorila ured u Varaždinu – voditeljica ureda Barbara Oreški, mag.iur.. Uz voditeljicu ureda Varaždin, voditelj programa je Miren Špek, dipl.iur., Izvršni direktor Udruge za podršku žrtvama i svjedocima i vanjska suradnica je Petra Vargek magistrica.psihologije. Ured udruge za podršku žrtvama i svjedocima ima područje provedbe u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.

Aktivnosti ureda Varaždin u 2018. godini

Veljača 2018.

 • Od 14. do 16. veljače je održana osnovna edukacija za organizacije civilnog društva koje se bave pružanjem pomoći i podrške žrtvama kaznenih djela koja je organizirana u sklopu programa „Mreža podrške i suradnje žrtvama i svjedocima kaznenih djela“ na kojoj su sudjelovali koordinatorica NPC-a Ana Šeničnjak i izvršni direktor Udruge za podršku žrtvama i svjedocima Miren Špek kao i novozaposleni suradnici i volonteri iz ureda u Varaždinu. Na edukaciji je sudjelovalo ukupno 63 predstavnika/ca deset organizacija partnera na programu. Održana edukacija omogućila je multidisciplinarni pristup razumijevanja rada sa žrtvama i svjedocima, a svim sudionicima/ama omogućeno je aktivno sudjelovanje kroz vježbe, dijeljenje primjera iz prakse, rasprave i postavljanje pitanja.​
 • 2. veljače otvorili smo Poziv na volontiranje u Udruzi za podršku žrtvama i svjedocima – ured Varaždin. Volonterima smo objasnili volonterske pozicije, obveze i prava a jedan dio volontera sudjelovao je na osnovnoj te specijaliziranoj edukaciji. ​
 • Larisa Spahić i Barbara Oreški iz ureda Varaždin, prisustvovale su na varaždinskom Psihošpanciru u sklopu IX. tjedna psihologije koji se obilježava od 16. do 21. veljače, organiziranom od strane Svečilišta Sjever i Odjela za biomedicinske znanosti uz Društvo psihologa Varaždin. Voditeljica i volonterke, iskoristile su prilike upoznati nazočne s radom Udruge i uslugama koje pruža na području Varaždinske i Međimurske županije.

 

Ožujak 2018.

 • U okviru programa „Mreža podrške i suradnje žrtvama i svjedocima kaznenih djela“ dana 5. i 6. ožujka je, u organizaciji Ženske sobe, u Zagrebu, održana dvodnevna specijalizirana edukacija za organizacije civilnog društva koje se bave pružanjem pomoći i podrške žrtvama kaznenih djela. Na edukaciji je sudjelovalo ukupno 53 osobe, predstavnika/ca svih 10 organizacija s kojima se program provodi u partnerstvu. Prvi dan edukacije započeo je predavanjem Mirena Špeka, izvršnog direktora Udruge, koji je sudionicima/ama pobliže predstavio prava žrtava i relevantne propise koji se odnose na područje prava i podrške žrtvama i svjedocima. Nakon toga, Ana Ergović Kuzmanović, voditeljica Odjela za podršku žrtvama i svjedocima pri Županijskom sudu u Zagrebu, održala je predavanje „Podrška žrtvama i svjedocima na sudu – uloga pružatelja podrške na sudu i upoznavanje s procedurama“. Odvjetnica Sanja Bezbradica je sudionike upoznala s tijekom postupanja od prijave policiji do okončanja kaznenog djela. Koordinatorica NPC-a, Ana Šeničnjak je održala predavanje o potrebama žrtava i svjedoka te je kroz praktične primjere sudionicimapribližila razumijevanje aspekata pružanja podrške.
  Drugi dan je započeo predavanjem Senke Sekulić Rebić„ Psihološki aspekti svjedočenja“. Matea Babić, viša stručna savjetnica na odjelu za mladež pri Županijskom sudu u Zagrebu sudionicima je pobliže objasnila kako komunicirati sa žrtvama i svjedocima te kako izgleda svjedočenje putem audio-video linka.. Anamaria Drožđan Kranjčec pobliže je predstavila Zakon o novčanoj naknadi žrtvama kaznenih djela, a Ana Ergović Kuzmanović uputila je sudionike kako surađivati i komunicirati sa službenicima suda.
 • 8. ožujka voditeljica ureda Varaždin Larisa Spahić sudjelovala je u javnoj akciji povodom Međunarodnog dana žena organiziranu od strane udruge IzraŽENA. Kroz performans kazališne redateljice Ksenije Krčar ‘Ovo nije šala, da si barem znala’ izveden ispred Gradske vijećnice u Varaždinu, ukazala je na važnost ratifikacije Istanbulske konvencije a zbog zaštite žena od nasilja.
 • Larisa Spahić, voditeljica ureda Udruge u Varaždinu 19. ožujka sudjelovala je na edukaciji za volontere u organizaciji Centra za volontiranje i humanitarni rad Fakulteta za organizaciju i informatiku – Varaždin te je tom prigodom predstavila rad Udruge za podršku žrtvama i svjedocima, doprinos volontera razvoju Udruge te predstavila volonterski program i usluge koje pruža Udruga na području Varaždinske i Međimurske županije.
 • U ožujku smo prisustvovali smo tribini “Uloga socijalnog rada u razvoju zdrave lokalne zajednice” u Čakovcu, koju su organizirali Društvo socijalnih radnika Međimurja i Centar za socijalnu skrb Čakovec povodom obilježavanja Međunarodnog dana socijalnog rada i Mjeseca socijalnog rada. Tom prigodom predstavili smo rad Udruge kao i novootvorenog Ureda u Varaždinu.
 • Osigurali smo prostor za naš ured u Varaždinu!! 29. ožujka, u bivšem Centru Tomislav Špoljar – Varaždin, potpisali smo ugovor o pravu na korištenje prostora na razdoblje od tri godine. U ime Grada Varaždina ugovor je potpisao gradonačelnik Ivan Čehok, a u ime Udruge Miren Špek, izvršni direktor.

 

Travanj 2018.

 • 9. travnja održali voditeljica ureda Varaždin Larisa Spahić i Izvršni direktor održali su sastanke s relevantnim institucijama s područja Varaždina i Varaždinske županije -Policijskom upravom varaždinskom, Uredom Državne Uprave Varaždinske, Skloništem Varaždinske županije, Centrom za socijalnu skrb Varaždin.

 

Svibanj 2018.

 • 4. i 5. svibnja održali smo edukaciju za nove volontere za područje Varaždina i Varaždinske županije. Uz četiri već educirane volonterke, uredu u Varaždinu pridružit će se još pet volonterki. Volonterke su educirane iz pravnih i psihološki aspekata pružanja podrške žrtvama i svjedocima. Edukaciju su održali Miren Špek i Ana Šeničnjak iz Udruge za podršku žrtvama i svjedocima. Edukaciju smo održali u prostorima u kojima Udruga ima ured u Varaždinu, Graberje 33.

 

Lipanj 2018.

 • Tijekom lipnja ured u Varaždinu zaprimio je 19 korisnika, volontirale su 4 volonterke te su odrađena 10 volonterska sata. Volonterke su bile pratnje na sud i državno odvjetništvo za 3 žrtve kaznenih djela a jedna je volonterka sudjelovala na javnoj akciji u Novom Marofu. Kaznena djela zbog kojih su se korisnici najviše obraćali su silovanje, spolni odnošaj bez pristanka, prijetnja/e, teška kaznena djela protiv spolne slobode, trgovina ljudima te nasilje u obitelji. Od prekršaja zbog kojih su nam se korisnici obratili, svi su se odnosi na nasilje u obitelji.
 • 5. lipnja održan je novi partnerski sastanak te intervizijski sastanak na programu „Mreža podrške i suradnje žrtvama i svjedocima kaznenih djela“ u kojem su sudjelovali članovi projektnog tima 11 organizacija civilnog društva : Ženska soba – centar za seksualna prava Centar za građanske inicijative Poreč Delfin Zamir; Desa Dubrovnik HERA Križevci Ipc Slavonski Brod Ženska grupa Karlovac Korak- Odjel za razvoj i projekte Sos Virovitica CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje Udruga ZvoniMir. Program „Mreže podrške i suradnje žrtvama i svjedocima kaznenih djela“ kreiran je s ciljem osiguravanja pružanja pomoći i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela u županijama u kojima nisu osnovani odjeli za podršku žrtvama i svjedocima. Program se provodi u trajanju od tri godine, odnosno od 01.01.2018. do 31.12.2020.
 • 8. lipnja, u Novom Marofu, Udruga za podršku žrtvama i svjedocima – ured Varaždin, sudjelovala je u prvom održanom Sajmu sigurnosti i prevencije. Policijska uprava varaždinska je po prvi puta, u suradnji s Vijećem za prevenciju kriminaliteta Varaždinske županije, Vijećem za prevenciju kriminaliteta Grada Novog Marofa i Ravnateljstvom policije, organizirala ovakav sajam. Udruga je osim što se predstavila putem svojim promotivnih materijala, održala i javnu akciju, zajedno s volonterkom iz Varaždina, te ispitivala mišljenje lokalnih građana o sustavu podrške žrtvama i svjedocima (N=77). Pitali smo građane jesu li ikada bili žrtvom kaznenog djela ili prekršaja te je njih 68% odgovorilo pozitivno, pitali smo građane jesu li ikada bili na sudu, njih 44% odgovorilo je pozitivno, pitali smo građane znaju li kome se obratiti za pomoć kad se nalaze na sudu, njih 58% odgovorilo je policiji, 23% sudu, te 10% udrugama i 9% obitelji….Pitali smo građane bi li željeli imati stručnu osobu pored sebe (osim odvjetnika) kad bi se nalazile u svojstvu svjedoka/žrtve/oštećenika, te je njih 80% odgovorilo pozitivnim, te smo ih pitali koju vrstu podršku bi najviše voljeli imati, te je njih 75% odgovorilo pravnu, 20% psihološku i 5% financijsku.

 

Srpanj 2018.

 • Udruga za podršku žrtvama i svjedocima od 1. srpnja ima novu voditeljicu ureda u Varaždinu, Barbaru Oreški, diplomiranu pravnicu, pravnu savjetnicu i projektnu asistenticu na programu MREŽA podrške i suradnje za žrtve i svjedoke 2018.-2021. Barbara Oreški volontira u uredu od njegovog osnivanja, prošla je trodnevnu opću edukaciji u Jezerčici u sklopu navedenog programa MREŽA, te u Zagrebu na specijaliziranoj edukaciji za zaposlenike i volontere. Barbari želimo dobrodošlicu, mnogo lijepih trenutaka u radu! Barbaru možete kontaktirati putem e-maila na : varazdin@pzs.hr ili broj telefona : 095 1160066. Barbara je zamijenila Larisu Spahić, dosadašnju voditeljicu ureda u Varaždinu, koja je s krajem lipnja otišla u Kraljevinu Norvešku, a kojoj se ovim putem zahvaljujemo na organiziranju ureda u Varaždinu.

 

Kolovoz 2018.

 • 2. kolovoza organizirali smo postavljanje plakata i info-pulta s promotivnim materijalom na Općinskom sudu u Čakovcu u sklopu programa „Mreže podrške i suradnje žrtvama i svjedocima kaznenih djela“ kreiran je s ciljem osiguravanja pružanja pomoći i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela u županijama u kojima nisu osnovani odjeli za podršku žrtvama i svjedocima.
 • Isti dan održali smo sastanke s predstojnikom Ureda državne uprave Međimurske županije, predstavnicima Odjela za besplatnu pravnu pomoć, te Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije – Centrom za mentalno zdravlje, Bolnicom Čakovec, te predstavnikom Hitne službe Međimurske županije u cilju predstavljanja programa „Mreže podrške i suradnje žrtvama i svjedocima kaznenih djela“ te razmjene iskustva i izazova u radu s žrtvama kaznenih i prekršajnih djela te dogovorili suradnju u smislu upućivanja korisnika na Udrugu radi kvalitetnijeg i sveobuhvatnog pružanja podrške istima. Zahvaljujemo se svim sudionicima sastanka na konstruktivnom razgovoru te Općinskom sudu u Čakovcu na prostoru za postavljanje pulta. Volonteri i zaposlenici Udruge će u nadolazećem periodu dežurati pored pulta kako bi korisnicima suda pružili više informacija koja se tiču žrtvi i svjedoka.
 • 6. kolovoza u holu Policijske uprave varaždinske izvršena je primopredaja INFO pulta Udruge za podršku žrtvama i svjedocima Ureda Varaždin sa pripadajućim informativnim letcima, kao nastavak dobre međusobne suradnje.Primopredaji su bili prisutni: izvršni direktor Udruge gospodin Miren Špek, voditeljica Ureda Varaždin gđa. Barbara Oreški, načelnik Policijske uprave Predrag Benčić, zamjenik načelnika Policijske uprave Darko Blaži, policijski službenici za nadzor, planiranje – prevenciju Ureda načelnika Tatjana Novak i Darko Dragičević. Policijski službenici prilikom zaprimanja prijave kaznenog djela upoznaju žrtve i oštećene osobe sa njihovim pravima, među ostalim i o postojanjem ustanova, vladinih i nevladinih te građanskih udruga koje osiguravaju pomoć i potporu žrtvama i svjedocima. U cilju da se olakša žrtvama put ka ostvarenju prava zajamčenih nacionalnim zakonima, Policijska uprava varaždinska je organizirala da se u službenim prostorijama postavi INFO punkt sa pripadajućim informativnim letcima, građanske Udruge za podršku žrtvama i svjedocima Ureda Varaždin.
 • 20. kolovoza Barbara Oreški, voditeljica ureda Varaždin dala je intervju za Varaždinske vijesti. Drago nam je na prilici da pojasnimo kako radimo i koje usluge pružamo našim građanima u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.
 • U kolovozu smo postavili info-pult i na Općinski sud u Varaždinu-stalnoj službi u Ivancu.

 

Rujan 2018.

 • 5. rujna organizirali smo postavljanje info-pulta s promotivnim materijalom na Županijskom sudu u Varaždinu, u sklopu programa „Mreže podrške i suradnje žrtvama i svjedocima kaznenih djela. Program je kreiran s ciljem osiguravanja pružanja pomoći i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela/prekršaja nasilja u obitelji. Info-pult koristiti će se i kao i prostor u kojem će se jednom tjedno nalaziti voditeljica ureda i/ili volonterke ureda Varaždin te pružati informacije o pravima žrtvi i svjedoka kao i uslugama Udruge.
  Tom prigodom, Županijski sudu u Varaždinu stavio nam je na raspolaganje i posebnu prostoriju za informiranje žrtvi i svjedoka o pravima te će poslužiti i kao čekaonica za svjedoke/žrtve koji su dobili poziv na raspravu/iskaz. Kako se u istoj zgradi nalaze tri suda (Županijski, Općinski i Prekršajni sud) smatramo i više nego neophodnim ovaj iskorak te se zahvaljujemo Županijskom sudu u Varaždinu na ovoj suradnji, te pohvaljujemo osviještenost za potrebu podrške žrtvama i svjedocima u tim postupcima. Posebno se zahvaljujemo predsjednici Županijskog suda u Varaždinu, gđi. Snježani Hrupek-Šabijan (na fotografiji).
 • 7. rujna organizirali smo postavljanje info-pulta s promotivnim materijalom na Prekršajnom sudu u Varaždinu – stalnoj službi u Novom Marofu, u sklopu programa „Mreže podrške i suradnje žrtvama i svjedocima kaznenih djela. Program je kreiran s ciljem osiguravanja pružanja pomoći i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela/prekršaja nasilja u obitelji.
  Tom prigodom nastupili smo u emisiji “Naš život” radija Novi Marof kako bi lokalno stanovništvo upoznali s uslugama Udruge za podršku žrtvama i svjedocima.
 • 12. rujna organizirali smo postavljanje info-pulta s promotivnim materijalom na Prekršajnom sudu u Čakovcu. Ovom prilikom zahvaljujemo se predsjedniku Prekršajnog suda u Čakovcu na suradnji! Isti dan organizirali smo sastanak s Sigurnom kućom Međimurske županije i Centrom za socijalnu skrb Čakovec te upoznali ih s uslugama Udruge za podršku žrtvama i svjedocima te tom prilikom postavili plakat i promotivne materijale u prostor Centra za socijalnu skrb Čakovec.
 • 20. rujna, u organizaciji Županijskog tima za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama Varaždinske županije, voditeljica ureda Varaždin Barabra Oreški sudjelovala, je u prostorijama Policijske uprave varaždinske, na održanom sastanku povodom obilježavanja nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.
 • 21. rujna sudjelovali smo u Čakovcu na „Sajmu sigurnosti i prevencije 2018.“ koji se održavao u prostoru sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec i na sportskim terenima SRC „Mladost“ u Čakovcu. Ovaj sajam je peti u nizu u organizaciji Policijske uprave međimurske te partnera – Vijeća za prevenciju Međimurske županije i Vijeća za prevenciju Grada Čakovca. Zainteresiranim građanima ukazali smo na usluge koje pružamo na području njihove županije, te smo razgovarali s drugim sudionicima događaja u svrhu jačanja međusobne suradnje.
 • 24. rujna, naša voditeljica ureda Varaždin Barbara Oreški sudjelovala je na stručnom skupu “Unaprjeđenje međuresorne suradnje u zaštiti žrtava, prevenciji i suzbijanju nasilja u obitelji” u organizaciji Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Skup je održan u Zagrebu.
 •  27. rujna organizirali smo javnu akciju na području općine Nedelišće (Međimurska županija) te smo tom prilikom predstavili program „Mreže podrške i suradnje žrtvama i svjedocima kaznenih djela“. Razgovarali smo s mještanima, dijelili promotivne materijale i publikacije, dogovarali individualne dolaske budućih korisnika te ispitivali o iskustvu kada su se našli u ulozi svjedoka/žrtve i/ili oštećenika. Razgovarali smo i s zamjenikom načelnika Općine Nedelišće, gdinom.Željkom Kacunom, kojem se, ovom prilikom, kao i samoj Općini, zahvaljujemo na besplatnom štandu i okrijepi, te upućivanju mještana na naš štand.
 • 28. rujna u Čakovcu smo održali okrugli stol u okviru programa “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela”. Okrugli stol jedna je od aktivnosti Nacionalne kampanje u okviru koje će okrugli stolovi i javne akcije biti održani u 13 županija diljem Hrvatske na području kojih djeluju organizacije uključene u projekt. U okviru kampanje nastala je i web stranica www.mrezapodrskeisuradnje.com putem koje možete saznati više informacija o programu. Program financijski podržava Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske. Na okruglom stolu u Čakovcu, uz Udrugu za podršku žrtvama i svjedocima, te ureda Varaždin, izlagali su i Ženska soba, Prekršajni sud u Čakovcu, Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu, Centar za socijalnu skrb Čakovec, Policijska uprava međimurska, Udruga ZORA iz Čakovca, te predstavnica Sigurne kuće međimurske županije. Okrugli stol održao se u prostoru velike vijećnice Međimurske županije, te se istoj zahvaljujemo na ustupljenom prostoru.

 

Listopad 2018.

 • 3. listopada od 10.00 do 15.00 sati, organizirali smo javnu akciju na području grada Varaždina te smo tom prilikom predstavili program „Mreže podrške i suradnje žrtvama i svjedocima kaznenih djela“.Razgovarali smo s građanima/kama Varaždina, dijelili promotivne materijale i publikacije, dogovarali individualne dolaske budućih korisnika te ispitivali o iskustvu kada su se našli u ulozi svjedoka/žrtve i/ili oštećenika. Na štandu su bile i naše volonterke Jelena i Lara iz Varaždina, a pridružio nam se i policijski službenik policijske stanice Varaždin, zadužen za preveneciju. Ovim putem zahvaljujemo se Gradu Varaždinu na besplatnom štandu.​
 • 5. listopada u Varaždinu smo održali okrugli stol u okviru programa “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela” koji je kreiran s ciljem osiguravanja pružanja pomoći i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela u županijama u kojima nisu osnovani odjeli za podršku žrtvama i svjedocima. Okrugli stol jedna je od aktivnosti Nacionalne kampanje u okviru koje će okrugli stolovi i javne akcije biti održani u 13 županija diljem Hrvatske na području kojih djeluju organizacije uključene u projekt. Program financijski podržava Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske. Na okruglom stolu u Varaždinu, uz Udrugu za podršku žrtvama i svjedocima, te ured u Varaždinu, izlagali su i Ministarstvo pravosuđa RH, Grad Varaždin – Odjel za društvene djelatnosti i civilno društvo, Prekršajni sud u Varaždinu, Općinski/Županijski sud u Varaždinu, Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu, Policijska uprava varaždinska, Crveni križ Varaždin, Ured državne uprave – Odjel za besplatnu pravnu pomoć, te predstavnica Sigurne kuće varaždinske županije. Veliko hvala svim izlagačima kao i našim volonterkama Doris, Lara, Martina, Mateja, Vlatka!
 • 9. listopada sudjelovali smo na okruglom stol u Bjelovaru, održanom u okviru programa “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela” koji je kreiran s ciljem osiguravanja pružanja pomoći i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela u županijama u kojima nisu osnovani odjeli za podršku žrtvama i svjedocima. Okrugli stol su suorganizirale “HERA” Križevci i “DELFIN” Pakrac u suradnji sa Policijskom upravom bjelovarsko-bilogorskom. Udruga za podršku žrtvama i svjedocima prezentirala je svoje programe, te izazove s kojima se susreće u radu s korisnicima.
 • Voditeljica ureda Varaždin sudjelovala je na obilježavanja 15 godina djelovanja i sustavne podrške razvoju civilnoga društva u Republici Hrvatskoj te 6 godina djelovanja kao Posredničko tijelo održanoj u Varaždinu 22./23. listopada.. Svečano otvorenje započelo je uvodnim pozdravima upraviteljice Nacionalne zaklade gđe Cvjetane Plavša-Matić. 
 • 22. listopada voditeljica ureda Varaždin i volonterke ureda sudjelovale su na radionici ‘Protiv diskriminacije na lokalnoj razini: Gradske strategije i ljudska prava’ u okviru projekta ‘Mreža gradova i civilnog društva za suzbijanje rasizma i diskriminacije’ u organizaciji Inicijative mladih Hrvatska u Varaždinu.

 

Studeni 2018.

 • 26. studenog voditeljica ureda Varaždin Barbara Oreški sudjelovala je na predstavljanju rezultata istraživanja Ravnateljstva policije na temu “Rodno uvjetovano nasilje – Femicide Watch” u Informativnom centru za prevenciju Policijske uprave zagrebačke. Rezultate istraživanja predstavile su Anita Matijević i Marija Goatti iz Ravnateljstva policije dok je dr.sc.Maja Mamula iz Ženske sobe – centar za seksualna prava održala predavanje sa temom “Femicid: Nužni koraci u suzbijanju”.
 • 26. studenog u Varaždinu, voditeljica ureda Varaždin sudjelovala je i na obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u organizaciji Timova za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama Međimurske i Varaždinske županije te Udruge za razvoj životnih vještina i sposobnosti obitelji i pojedinaca „Uz vas“ Varaždin s temom „Specifičnosti nasilničkog ponašanja na štetu starijih i nemoćnih osoba“ uz sudjelovanje gđe. Nataša Dumbović, bacc. med. techn., koordinatorica za palijativnu skrb Varaždinske županije.

 

Prosinac 2018.

 • 4. prosinca sudjelovali smo na posljednjem partnerskom sastanku u 2018. godini, u okviru projekta “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela” koji je financijski podržan od strane Ministarstva pravosuđa. Sastanak se održao u Zagrebu. Na sastanku sve organizacije potpisale su dokument : STANDARDI POSTUPANJA ORGANIZACIJA CIVILNOG DRUŠTVA ČLANICA MREŽE PODRŠKE I SURADNJE ZA ŽRTVE I SVJEDOKE KAZNENIH DJELA.
 • 20. prosinca predstavnik PU varaždinske Darko Dragičević, policijski službenik za prevenciju ravnateljstva PU varaždinske educirao je na temu “Policijske ovlasti” i “Reakcija na uznemirujuće pozive i prijetnje u privatnom i profesionalnom životu” 7 volontera Ureda Varaždin, voditeljicu ureda Barbara Oreški i vanjsku suradnicu psihologinju Petru Vargek. Zahvaljujemo Policijskoj upravi varaždinskoj na ukazanoj suradnji i pomoći kroz 2018. godinu.
 • Pozivamo sve zainteresirane osobe sa područja Varaždinske i Međimurske županije da se prijave na volontiranje u organizaciji Udruge za podršku žrtvama i svjedocima – ured Varaždin!

 

Aktivnosti ureda Varaždin u 2019. godini

Veljača 2019.

 • Od 18. veljače voditeljica i volonterke ureda Varaždin sudjeluju u varaždinskom Psihošpanciru 2019. Psihošpancir je konferencija koju četvrtu godinu za redom organizira Društvo psihologa Varaždin uz suorganizaciju Međimurskog veleučilišta u Čakovcu i Sveučilišta Sjever SC Varaždin. Na konferenciji sudjeluju psiholozi, psihijatri i ostali stručnjaci koji se bave mentalnim zdravljem. 
 • 22. veljače, povodom obilježavanja Europskog dana žrtava kaznenih djela voditeljica ureda Varaždin i volonterke ureda Varaždin izradile su niz audio-video uradaka. Vidi – video (Facebook link). U svrhu zaštite svojih korisnika i korisnica, priče koje slijede su izmišljene te je svaka sličnost sa stvarnim događajima i osobama slučajna. Ona se temelji na godinu dana rada sa žrtvama i svjedocima kaznenih djela i prekršaja u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.
 • U okviru programa „Mreža podrške i suradnje žrtvama i svjedocima kaznenih djela“ dana 25. i 26. veljače, u organizaciji Ženske sobe, u Zagrebu, Hotel Panorama, sudjelovali smo (izvršni direktor, voditeljica ureda Varaždin, vanjska suradnica Petra Vargek, mag.psych, volonterke ureda) na dvodnevnoj tematskoj edukaciji za organizacije civilnog društva koje se bave pružanjem pomoći i podrške žrtvama i svjedocima/kinjama kaznenih djela.
 • Teme: pojedinačna procjena potreba žrtava kaznenih djela, novi Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, zaštita žrtava neprijavljenih kaznenih djela kroz vježbu i primjere iz prakse, predrasude u radu sa žrtvama i kako ih prepoznati, rad na komunikacijskim vještinama, kao preduvjetu pružanja pomoći i podrške, način komuniciranja prema i s državnim službama i institucijama, predavanje o načinu komuniciranja s neugodnim korisnicima/ama.
 • Nakon edukacije 27. veljače održan je prvi partnerski sastanak programa

 

Ožujak 2019.

 • 13. ožujka sudjelovali smo na javnoj tribini i radionici “Predsjedanje RH Europskom unijom 2020. – što predsjedanje donosi hrvatskim građanima?” koja se održala u Varaždinu, a koju su organizirali platforma CROSOL, Ured za udruge Vlade RH u svojstvu kontakt točke Europa za građane 2014-2020 i Desk Kreativne Europe – kultura pri Ministarstvu kulture. 
 • 22./23. ožujka, u prostorijama Udruge u Varaždinu, volonterke i voditeljica Ureda Varaždin te izvršni direktor Udruge, organizirali su dvodnevnu edukaciju o pravnoj i emocionalnoj podršci žrtvama i svjedocima. Poseban naglasak stavljen je na informiranje žrtava o njihovim pravima, na preporuku za provođenje pojedinačne procjene žrtve kao načinu suradnje između udruga i tijela koje sudjeluju u prekršajnom i kaznenom postupku, kao i na komunikaciju sa žrtvama i svjedocima kao osobama koje su preživjele traumu te načinu ophođenja s korisnicima koji imaju agresivne ispade i osobama s psihičkim smetnjama. Ovim putem zahvaljujemo gđi. Mirjani Vincek-Škvorc, prof. psihologije, gđi. Renati Sever, mag. soc. rada i našoj vanjskoj suradnici Petri Vargek, mag.psych. što su izdvojile svoje vrijeme i prenjele svoja znanja i iskustva. Isto tako, želimo zahvaliti Crvenom križu Varaždin i Udruzi samooobrana Međimurje na druženju tijekom edukacije. Edukacija je organizirana u sklopu programa “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela” financiranog od strane Ministarstva pravosuda. Link na fotografije.

 

Travanj 2019.

 • U okviru programa „Mreža podrške i suradnje žrtvama i svjedocima kaznenih djela“ 01. i 02. travnja, u organizaciji Ženske sobe, održana je druga dvodnevna tematska edukacija za organizacije civilnog društva koje se bave pružanjem pomoći i podrške žrtvama kaznenih djela.
 • Kroz tematsku edukaciju obrađene su teme: Pravila pružanja psihološkog i pravnog savjetovanja, rad na SOS telefonu i specifičnosti u tom radu, pružanje podrške osobama s invaliditetom, postupanje policije u postupku prijave kaznenih djela i prekršajnih djela nasilja u obitelji, rad sa neugodnim korisnicima/ama, Zakon o zaštiti osobnih podataka, postupanje u kriznim situacijama, sagorijevanje profesionalaca/mehanizmi zaštite. 
 • 3. travnja održan je drugi partnerski sastanak i sastanak s predstavnicima Ministarstva pravosuđa a dio je programa „Mreža podrške i suradnje žrtvama i svjedocima kaznenih djela“ kojeg financijski podržava Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske.
 • Volonterke i voditeljica ureda Varaždin sudjelovale su na Festivalu znanosti u organizaciji British Councila, Tehničkog muzeja Nikola Tesla iz Zagreba i hrvatskih sveučilišta, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja. Tema ovogodišnjeg Festivala znanosti su „BOJE“. Festival znanosti je prilika za popularizaciju znanosti, programa i projekata pojedinih odjela i pojedinaca znanstvenika iz različitih znanstvenih područja rada. 
 • Volonterka Lara iz ureda Varaždin sudjelovala je na edukaciji za predstavnike/ice medija, organizacije civilnog društva i institucija. Edukaciju je organizirala Ženska soba iz Zagreba i Ured Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova RH. Predstavljena je trenutna situacija nasilja nad ženama u Hrvatskoj, pomaci i predstojeći koraci, istraživanje o načinu medijskog izvještavanja o slučajevima femicida te kako ono može utjecati na žrtvu, predstavljen je zakonski okvir medijskog izvještavanja te njegove prednosti i nedostaci, pozitivni i negativni primjeri medijskog izvještavanja.
 • 26. travnja izršni direktor Udruge i voditelj programa MREŽA sudjelovao je na okruglom stolu u Karlovcu, u organizaciji Ženske grupe Korak Karlovac na temu “Pružanje podrške i pomoći osobama s invaliditetom – žrtvama i svjedocima kaznenih djela i prekršaja”. Okrugli stol organiziran je u sklopu programa Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela. 
 • Na okruglom stolu imali smo prilike ukazati na nedostatke u sustavu podrške žrtvama i svjedocima, te na slabu korištenost prava da se osobe starije životne dobi i osobe s invaliditetom, prilikom ispitivanja u svojstvu svjedoka/žrtve, ispitaju u svom domu. Na okruglom stolu čuli smo izlaganja sutkinje Županijskog suda u Karlovcu, sutkinje Općinskog suda – Odjel prekršajnog suda u Karlovcu, predstavnica organizacija za osobe s invaliditetom te iskustvo u radu organizacije iz Križevaca, ujedno i partner na programu MREŽA, HERA Križevci.
 • 30. travnja potpisali smo Ugovor o donaciji financijskih sredstava s Gradom Varaždinom u iznosu od 5.000,00 kuna za provođenje projekta “P.E.P.I – Prevencija, Edukacija, Podrška i Informiranje osoba starije životne dobi o potrošačkim ugovorima, te ugovorima o dosmrtnom/doživotnom uzdržavanju usmjerenog smanjenju i prevenciji socijalne isključenosti“. Naglasak projekta bit će na prevenciju nasilja nad starijima, potencijalnim žrtvama kaznenih djela ali i rad (pružanje pravne i psihološke pomoći) sa žrtvama kaznenih djela na području Varaždina. Prvi je ovo lokalni projekt, financiran sredstvima lokalne uprave koji će tijekom 2019. godine provoditi ured Varaždin.

 

Svibanj 2019.

 • Tijekom svibnja započela je provedba besplatne edukacije voditelja izrade i provedbe EU projekata u trajanju od 160 nastavnih sati, koju pohađaju predstavnici udruga s područja grada Varaždina. Ovu edukaciju organizira Pučko Otvoreno Učilište Varaždin, financijski je podržao Grad Varaždin, a riječ je o jačanju kapaciteta udruga, odnosno mladih do 35. godine starosti. 16. svibnja, tijekom edukacije, polaznici su uz mentoriranje započeli s pisanjem dva projekta za dva različita poziva. Ispred Udruge za podršku žrtvama i svjedocima sudjeluju voditeljica ureda Varaždin i volonterka ureda. 
 • 17. svibnja, ured u Varaždinu (voditeljica Barbara i volonterke Lana, Vlatka i Lara) organizirale su Dan otvorenih vrata u suradnji s udrugom „Novi put” Varaždin koja vodi prenoćište za beskućnike u Varaždinu. U prostorijama Prenoćišta za beskućnike organizirano je druženje kroz razne društvene igre i pregledom zanimanja beskućnika (šivanje, vrtovi…).
 • Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, u suradnji s Pravosudnom akademijom i Centrom za mirovne studije, organizirao je 17. svibnja u prostorijama Regionalnog centra Pravosudne akademije u Varaždinu, četvrti u ciklusu stručnih seminara pod nazivom „Zločin iz mržnje i govor mržnje“. O pojedinačnoj procjeni žrtve kaznenog djela izlagala je Barbara Oreški, voditeljica regionalnog Ureda Varaždin iz Udruge za podršku žrtvama i svjedocima. Uz voditeljicu ureda, na seminaru je sudjelovao i izvršni direktor Udruge. 
 • 29. svibnja izvršni direktor Udruge sudjelovao je na okruglom stolu u Gospiću, u organizaciji Ženske grupe Korak Karlovac, s temom “Važnost međusektorske suradnje u pružanju podrške i pomoći žrtvama i svjedocima kaznenih djela i prekršaja”. Okrugli stol organiziran je u okviru programa Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela”. Na okrugom stolu sudjelovala je predstavnica Ministarstva pravosuđa, Koordinatorica MREŽE podrške i suradnje, voditeljica Odjela za podršku žrtvama i svjedocima Županijskog suda u Zadru, predsjednica Općinskog suda u Gospiću, v.d. županijskog državnog odvjetnika iz Gospića, predstavnice policije i Centra za socijalnu skrb Gospić, predstavnice Grada Gospića i županije Ličko-senjske.
 • Tijekom svibnja potpisali smo Ugovor o donaciji financijskih sredstava s Varaždinskom županijom u iznosu od 3.000,00 kuna za provođenje projekta “P.E.P.I – Prevencija, Edukacija, Podrška i Informiranje osoba starije životne dobi o potrošačkim ugovorima, te ugovorima o dosmrtnom ili doživotnom uzdržavanju usmjerenoga k smanjenju i prevenciji socijalne isključenosti”. Naglasak projekta bit će na prevenciju nasilja nad starijima, potencijalnim žrtvama kaznenih djela ali i rad (pružanje pravne i psihološke pomoći) sa žrtvama kaznenih djela na području Varaždinske županije.

 

Lipanj 2019.

 • 4. i 5. lipnja voditeljica ureda Varaždin i izvršni direktor sudjelovali su na trećem partnerskom i prvom intervizijskom sastanku u Šumećanima u sklopu programa ˝Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela˝. Iskoristili smo interviziju kako bi razgovarali o izazovima u pravnom i psihološkom radu sa žrtvama kaznenih djela i prekršaja, planirali aktivnosti 2020. godine te dogovarali međusobne sastanke.
 • Lara Ježić, naša volonterka iz ureda u Varaždinu, sudjeluje na projektu Youth Work For Resilience (u Finskoj) kako bi učvrštila znanja o primjeni dijaloga u radu s mladima. Udruga za podršku dobila je priliku poslati volontrku Laru zahvaljujući Agenciji za mobilnost i programe Europske unije, sekciji za mlade finske Nacionalne agencije i neprofitnoj organizaciji I-DARE iz Jordana.
 • Lara uči kako Youth workeri u Finskoj provode uličnu medijaciju u suradnji s policijom kako bi se konflikti rješavali brzo i na što bezbolniji način za sve uključene. Znanstveno je dokazano da mladi zatvorenici nisu primili značajan broj priznanja kroz svoje odrastanje pa se uličnom medijacijom pokušava riješiti trenutni problem kroz pružanje podrške, razumijevanja i prihvaćanja u svrhu smanjenja mogućnosti ponavljanja kaznenih djela.
 • 18. lipnja organizirali smo sastanak s predstavnicima Centra za socijalnu skrb – ispostava Ivanec, gdje smo isti dan i postavili info-pult s promotivnim i informativnim materijalima. Na sastanku smo razgovarali o izazovima s kojima se susrećemo, o žrtvama nasilja u obitelji te njihovih učestalih problema i moduse kako djeluje Centar te kako si međusobno možemo pomoći u odnosu na korist naših korisnika. Također razgovarali smo o sve većem problemu zlouporabe ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju. Nakon sastanka, voditeljica ureda Varaždin, volonterke Lana, Martina i Mateja, te izvršni direktor održali su, unatoč kiši, javnu akciju podjele materijala i razgovore s građanima Ivanca.

 

Srpanj 2019.

 • 31. srpnja pridružili smo se Porcijanukolovu u Čakovcu i organizirali javnu akciju u sklopu projekta “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela”. Javnu akciju su organizirale voditeljica ureda u Varaždinu i volonterke Veronika i Vlatka te su ovim putem razgovarale s građanima/kama Čakovca i razgovarale o sustavu podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela i njihovom iskustvu.

 

Kolovoz 2019.

 • Krajem srpnja/kolovoz organizirali smo sastanke s predstavnicima Centra za socijalnu skrb – ispostava Novi Marof i Policijska postaja Novi Marof, gdje smo isti dan i postavili info-pulteve s promotivnim i informativnim materijalima te predstavili Mrežu podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela i prekršaja nasilja.. Na sastancima smo razgovarali o izazovima s kojima se susrećemo, o žrtvama nasilja u obitelji te njihovih učestalih problema i moduse kako djeluje Centar/Policija te kako si međusobno možemo pomoći u odnosu na korist naših korisnika. Također razgovarali smo o sve većem problemu zlouporabe ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju kod starijih građana. Sastancima se pridružila uz voditeljicu ureda Varaždin i volonterka Lana te izvršni direktor Udruge.
 • 31. kolovoza ured u Varaždinu organizirao je javnu akciju u sklopu projekta “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela” te su ovim putem voditeljica ureda i volonterke dijelile promotivne materijale programa građanima/kama Varaždina.

Rujan 2019.

 • 18. rujna izvršni direktor sudjelovao je na okruglom stolu “Odgovornost dionika u pružanju pomoći i podrška žrtvama i svjedocima”, u organizaciji Centra za podršku i razvoj civilnog društva Delfin u Pakracu. Okrugli stol dio je programa Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela Predstavili smo iskustva Udruge u smislu mjera zaštite, pojedinačne procjene i instituta osobe od povjerenja, izazove s kojima se susrećemo i preporuke.

   

 • Lara Ježić, naša volonterka iz ureda u Varaždinu, sudjelovala je na drugom susretu Erasmus+ projekta „Youth Work for Resilience“ 23. rujna koji traje 1,5 godinu u organizaciji Hrvatske i Finske Nacionalne agencije za programe Europske unije te organizaciji civilnog društva I-Dare iz Jordana. Drugi susret održan je u Zagrebu s ciljem učvršćivanja znanja o primjeni dijaloga u radu s mladima.

   

 • 24. rujna voditeljica i volonterka našeg ureda u Varaždinu sudjelovale su na Sajmu sigurnosti PU međimurske, održane u Čakovcu. Organiziravši javnu akciju, u sklopu Sajma, promovirale su usluge za žrtve i svjedoke kaznenih djela i prekršaja, koje pružamo na području Varažinske i Međimurske županije: http://mrezapodrskeisuradnje.com/

   

 • 25. rujna voditeljica i volonterke ureda Varaždin sudjelovale su na obilježavanju Dana policije, Policijske uprava varaždinske. Policijska uprava je povodom svojeg dana izložila svu opremu i tehniku kojom se koriste policijski službenici u svakodnevnom radu. Istim povodom, u Varaždinskoj županiji obilježen je nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama prigodnim programom te pokaznim vježbama samoobrane jedinice interventne policije PU varaždinske.

Listopad 2019.

 • Krajem rujna/početak listopada voditeljica ureda Varaždin, volonterka Lana i vanjska suradnica Petra sudjelovale su na edukaciji pod nazivom “Kamp samoobrane za žene 2019”, na poziv i u organizaciji Udruge selfdefense Međimurje i u organizaciji Društva socijalnih radnika Međimurske županije. Tom prilikom voditeljica ureda održala je predavanje na temu “Tijek kaznenog postupka i prava žrtava u kaznenom postupku” te predstavila program “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela”.

   

 • 2. i 3. listopada voditeljica ureda Varaždin i izvršni direktor sudjelovali su na zadnjem partnerskom sastanku u okviru 2. godine provedbe programa Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela koji je financiran od strane Ministarstva pravosuđa! Sastanak je vodila Ženska soba, a sudjelovali su predstavnici 10 organizacija s područja Hrvatske.
 • 11. listopada, u prostorijama Policijske uprave Koprivničko-križevačke, sudjelovali smo na okruglom stolu pod nazivom „Ostvarivanje prava žrtava i svjedoka kaznenih djela i prekršaja – iskustva i izazovi u praksi“ u organizaciji Udruge „HERA“ i Policijske uprave Koprivničko-križevačke. O osiguranju mjere zaštite i iskustvu rada Udruge govorio je izvršni direktor Udruge za podršku žrtvama i svjedocima.
 • 11. i 12. listopada, u okviru programa “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela”, voditeljica ureda Varaždin sudjelovala je na Sajmu sigurnosti i prevencije na poziv i u organizaciji Policijske uprave Varaždinske. Zahvaljujemo PU Varaždinskoj na pozivu, a predstavnicama Probacijskog ureda Varaždin na ugodnom društvu.

   

 • 18. listopada održali smo okrugli stol u Čakovcu, u sklopu Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela, kojeg financijski podržava Ministarstvo pravosuđa, te nam je Međimurska županija ustupila prostor za održavanje događaja. Na okruglom stolu pod nazivom “Pojedinačna procjena – individualiziranje pojedinačnih procjena za standardizaciju postupanja” izlagali su Policijska postaja Prelog, Općinski sud u Čakovcu, voditeljica ureda u Varaždinu dala je presjek ativnosti i kako ured provodi pojedinačnu procjenu, te partneri na projektu ŽGK Karlovac i DELFIN Pakrac, koji su prenjeli iskustva iz svojih organizacija i županija.

   

 • 19. listopada voditeljica ureda u Varaždinu te volonterka ureda odazvale su se pozivu te pridružile prosvjedu u Varaždinu za jačanje sustava podrške žrtvama seksualnog nasilja, te korekciju kaznenopravnog sustava u smislu balansiranja odnosa sustava prema žrtvi u odnosu na počinitelja, koji ima veća i jača prava.

   

 • 25. listopada održali smo okrugli stol u Varaždinu. Organiziran u sklopu „Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ pod naslovom „Pojedinačna procjena–individualiziranje pojedinačnih potreba za standardizaciju postupanja“, okrugli stol financijski je podržan od strane Ministarstva pravosuđa, te pod pokroviteljstvom Grada Varaždina i Varaždinske županije. Na okrugom stolu sudjelovale su predstavnica Ženske sobe iz Zagreba, HERA Križevci, PU varaždinske, te Županijskog suda u Varaždinu. Organizaciju je vodio ured u Varaždinu a posebna zahvala našoj volonterki Vlatki!

 

Studeni 2019.

 • 5. studenog sudjelovali smo u Puli na okruglom stolu “Psihološki i pravni aspekti u radu sa žrtvama kaznenih djela – stručno, odgovorno, ljudski” u organizaciji Centra za građanske inicijative Poreč. Okrugli stol dio je programa “Mreža podrške i suradanje za žrtve i svjedoke kaznenih djela” koji je financiran od Ministarstva pravosuđa RH.
 • 15. studenog voditeljica ureda u Varaždinu sudjelovala je u Prelogu na stručnom skupu „Život bez nasilja“ u organizaciji Udruge socijalnih radnika Koprivničko-Križevačke županije, u suradnji sa Inner Wheel klubom Prelog. Stručni skup bio je namijenjen stručnjacima iz cijele Hrvatske zaposlenim u području socijalne skrbi, zdravstva, pravosuđa, obrazovanja, tijelima državne uprave, regionalne i lokalne samouprave, organizacijama civilnog društva i vjerskim organizacijama, koje se u svom radu susreću sa nasiljem u obitelji, odnosno sa žrtvama obiteljskog nasilja.
 • 22. studenog, u prostorima Upravnog odjela Službe zajedničkih i upravnih poslova Policijske uprave varaždinske (u holu šalter-sale), postavljen je stalak s promotivnim materijalima Udruge za podršku žrtvama i svjedocima, Ured Varaždin. Primopredaji su nazočili izvršni direktor Udruge Miren Špek, voditeljica Ureda Varaždin Barbara Oreški, načelnik Policijske postaje Varaždin Krešo Bosak i pomoćnik načelnika Policijske postaje Varaždin Darko Dragičević.
 • 25. studenoga, održan je okrugli stol „Počinitelji nasilja u obitelji“ u organizaciji Županijskog tima za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama Međimurske županije, Povjerenstva za ravnopravnost spolova Međimurske županije, Koordinacije za ljudska prava Međimurske županije i Centra za socijalnu skrb Čakovec. Iz perspektive udruge za pomoć žrtvama, govorila je Barbara Oreški iz Udruge za podršku žrtvama i svjedocima.
 • 25. studenog, voditeljica ureda Varaždin, sudjelovala je kao izlagačica na tematskom predavanju “Zajedno protiv nasilja” u Županijskoj palači u Varaždinu. Inače, predavanje je održano u organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Varaždinske županije te u suradnji sa Centrom za socijalnu skrb Varaždin, Policijskom upravom varaždinskom, Županijskim timom za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, Udrugom „Uz Vas“ i Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima.

 

Prosinac 2019.

 • 2. prosinca voditeljica ureda Varaždin i volonterka sudjelovale su na obilježavanju Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koje se na inicijativu i u organizaciji Grada Varaždina i Povjerenstva za osobe s invaliditetom održalo u Sportskoj dvorani Graberje.

   

 • Tijekom prosinca smo, u sklopu programa “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela”, emitirali radio jingl o uslugama koje pružamo na području Varaždinske i Međimurske županije. Radio jingl emitiran je na Radio Novi Marof, Radio Sjeverozapad, Radio Ludbreg. Ženska soba – Centar za seksualna prava je nositeljica programa kojeg financijski podržava Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske. Program se provodi u partnerstvu s 10 organizacija civilnog društva.

Aktivnosti ureda Varaždin u 2020. godini

Veljača 2020.

 • 27. veljače održan je godišnji sastanak u sklopu provedbe trogodišnjeg programa „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“. Cilj održanog sastanka bio je jačanje međusobne suradnje, razmjena dosadašnjih iskustava, dogovor oko provođenja daljnjih aktivnosti kao i rasprava o trenutnim problemima u provođenju programa.

   

 • 28. veljače održan je prvi intervizijski sastanak u Zagrebu u sklopu programa Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela. Danijela Miloš Hasel, policijska službenica iz Ministarstva unutarnjih poslova, PN Uskok održala je predavanje na temu trgovanja ljudima za članice i članove “Mreže”. Kristijan Pelc odvjetnik odgovorio je na pitanja članica ˝MREŽE˝ vezana za konkretne slučajeve.

   

 • 22. veljače, na prostoru Gradske tržnice Varaždin, ispred INFO centra Policijske uprave varaždinske, voditeljice ureda u Varaždinu i Savjetovališta za žrtve nasilja u obitelji – programa Udruge, obilježili smo Europski dan žrtava kaznenih djela. Tom prilikom omogućili smo svim zainteresiranim građanima da se informiraju o mogućnostima pružanja pomoći i podrške žrtvama kaznenih djela i prekršaja.

   

 • 24. veljače, u suradnju sa Sigurnom kućom Čakovec, u centru Čakovca obilježili smo Europski dan žrtava kaznenih djela. Na javnoj akciji, uz izvršnog direktora Udruge, sudjelovale su voditeljice ureda u Varaždinu i Savjetovališta za žrtve nasilja u obitelji – programa Udruge Zainteresiranim građanima podijeli smo letke te ih poučili o pravima koja se odnose na pružanje pomoći i podrške žrtvama kaznenih djela.
Skip to content