PRAVA SVJEDOKA

Svjedok/inja je fizička osoba, različita od okrivljenika, za koju je vjerojatno da ima saznanja i može iskazivati o kaznenom djelu, počinitelju i drugim važnim okolnostima slučaja. Svjedok/inja ima dužnost prilikom poziva odazvati se na sud te doći iskazivati. Prilikom iskazivanja na sudu bitno je da svjedok/inja iskazuje istinito. U slučaju da se iznosi neistinit iskaz može biti sankcioniran/a.

DUŽNOST SVJEDOKA:

Svjedok ima pravo ostvariti pravo na naknadu putnih troškova dolaska na sud. Troškovi dolaska na sud se nadoknađuju naknadno.

TKO SE NE MOŽE ISPITATI KAO SVJEDOK?

TKO JE OSLOBOĐEN OBVEZE SVJEDOČENJA?

ŠTO AKO:

Što ako je osoba dobila poziv za svjedočenjem, ali je spriječena zbog opravdanih razloga?
U slučaju kada ste zaprimili poziv na svjedočenje, no niste u mogućnosti prisustvovati istom potrebno je da što žurnije kontaktirate SUD na koji ste pozvani te ga obavijestite o svojoj spriječenosti. Ako se ne biste odazvali pozivu te informirali o razlogu spriječenosti tada biste mogli nakon ponovnog poziva biti prisilno dovedeni ili novčano kažnjeni.

Što ako je svjedok/inja starija osoba te ne može doći do suda na ročište?
Ako je na sud pozvana osoba starije životne dobi koja zbog zdravstvenih ili nekih drugih opravdanih razloga nije u mogućnosti doći na sud potrebno je obavijestiti sud o razlogu spriječenosti. U navedenim slučajevima iskazivanje svjedoka, ako je neophodno za postupak, može se provesti kod kuće. 

Za više informacija o pravima i obvezama svjedoka možete se obratiti besplatnoj i anonimnoj liniji Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja na broj 116 006.