REFERENTNI CENTAR OSIJEK


Tijekom 2013. godine uspostavljen je program Udruge Referentni centri koji se osim u Vukovaru, provodi i u Osijeku. Svrha programa je osigurati kontinuiranu, sveobuhvatnu i lako dostupnu podršku svim osobama u potrebi, ne samo onima koji su već u kaznenom postupku te se zbog toga suočavaju s različitim poteškoćama, nego podržati i one osobe koji nisu prijavili kazneno djelo zbog straha, nelagode, nesigurnosti ili nepovjerenja u pravosuđe. Program primarno osigurava socijalne usluge: emocionalna i psihosocijalna podrška, informiranje žrtava o njihovim pravima te pružanje različitih praktičnih savjeta, informacija koje mogu pomoći u rješavanju problema i/ili ostvarivanju prava. Od 2015. godine Udruga je postala ovlašteni pružatelj primarne pravne pomoći pa  se i struktura korisnika promijenila. Pored žrtava i svjedoka kaznenih djela i prekršaja obraćaju se i druge osobe u potrebi, kojima je potreban pravni savjet, opća informacija, pomoć kod sastavljanja podnesaka prema javnopravnim tijelima.

Dolaskom korisnika u Referentni centar djelatnici centra obavljaju razgovor sa žrtvom/korisnikom te se detektira problem ili problemi. Ovisno o problemu i potrebama žrtve/korisnika, djelatnici Udruge odgovaraju na upit ili usmjeravaju prema institucijama i organizacijama koji im mogu više pomoći u ostvarivanju njihovih prava. Uglavnom, osobe koje se obrate za pomoć pored pravne pomoći mogu ostvariti i emocionalnu podršku.

Djelokrug rada Referentnog centra Osijek

Cilj osnivanja Referentnog centra u Osijeku je pružanje sveobuhvatne podrške žrtvama i svjedocima, ali i građanima na području Osječko baranjske županije, što znači:

Područje djelovanja

Referentni centar Osijek djeluje na području Osječko-baranjske županije.

Pregled dosadašnjeg rada

Najčešći upiti korisnika vezano za besplatnu pravnu pomoć su iz područja:

Najčešća kaznena djela zbog kojih su nam se obratile žrtve su:

Najčešći prekršaji zbog kojih su nam se obratile žrtve su:

Kontakt Referentnog centra Osijek

Telefon: 031 779 419
E-mail:  rfc.osijek@gmail.com  
Adresa:  Hrvatske Republike 43/I. kat, 31 000 Osijek

VIJESTI


REFERENTNI CENTAR OSIJEK


TESTNA OBJAVA

“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis


Pročitaj više

Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja


Newsletter 06/2020

Danas smo izdali mjesečni newsletter za lipanj 2020. Ukoliko želite vidjeti, na jednom mjestu, gdje smo bili, što smo radili, s kim smo surađivali te


Pročitaj više