REFERENTNI CENTAR VUKOVAR

Tijekom 2013. godine uspostavljen je program Udruge Referentni centri koji se osim u Osijeku, provodi i u Vukovaru. Svrha programa je osigurati kontinuiranu, sveobuhvatnu i lako dostupnu podršku svim osobama u potrebi, ne samo onima koji su već u kaznenom postupku te se zbog toga suočavaju s različitim poteškoćama, nego podržati i one osobe koji nisu prijavili kazneno djelo zbog straha, nelagode, nesigurnosti ili nepovjerenja u pravosuđe. Program primarno osigurava socijalne usluge: emocionalna i psihosocijalna podrška, informiranje žrtava o njihovim pravima te pružanje različitih praktičnih savjeta, informacija koje mogu pomoći u rješavanju problema i/ili ostvarivanju prava. Od 2015. godine Udruga je postala ovlašteni pružatelj primarne pravne pomoći pa  se i struktura korisnika promijenila. Pored žrtava i svjedoka kaznenih djela i prekršaja obraćaju se i druge osobe u potrebi, kojima je potreban pravni savjet, opća informacija, pomoć kod sastavljanja podnesaka prema javnopravnim tijelima.

Dolaskom korisnika u Referentni centar djelatnici centra obavljaju razgovor sa žrtvom/korisnikom te se detektira problem ili problemi. Ovisno o problemu i potrebama žrtve/korisnika, djelatnici Udruge odgovaraju na upit ili usmjeravaju prema institucijama i organizacijama koji im mogu više pomoći u ostvarivanju njihovih prava. Uglavnom, osobe koje se obrate za pomoć pored pravne pomoći mogu ostvariti i emocionalnu podršku.

Djelokrug rada Referentnog centra Vukovar

Cilj osnivanja Referentnog centra u Osijeku je pružanje sveobuhvatne podrške žrtvama i svjedocima, ali i građanima na području Vukovarsko srijemske županije, što znači:

Područje djelovanja

Referentni centar Vukovar djeluje na području Vukovarsko-srijemske županije.

Pregled dosadašnjeg rada

Najčešći upiti korisnika vezano za besplatnu pravnu pomoć su iz područja:

Najčešća kaznena djela zbog kojih su nam se obratile žrtve su:

Najčešći prekršaji zbog kojih su nam se obratile žrtve su:

Kontakt Referentnog centra Vukovar

Telefon: 032 639 333
E-mail:  rfc.vukovar@gmail.com  
Adresa:  Ulica Ljudevita Gaja 12, 32 000 Vukovar

VIJESTI