Siguran izlaz

Što mogu učiniti ako?

Ne želim prijaviti prekršajno/kazneno djelo, ali trebam pomoć i podršku

 

Svako kazneno ili prekršajno djelo je specifično i uz njega se vežu određene posljedice. Ponekad se kod žrtava javljaju osjećaji koji ih potaknu da odluče ne prijaviti štetno djelo nadležnim institucijama. Potrebno je istaknuti kako žrtva neovisno da li je ili nije prijavio/la štetni događaj nadležnim institucijama ima pravo na podršku i pomoć. Podrška i pomoć mogu se ostvariti kontaktiranjem besplatne i anonimne 116 006 linije Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja. Također, postoje brojne organizacije civilnog društva diljem Republike Hrvatske kojima se mogu žrtve obratiti i ostvariti pomoć. Informacije o djelokrugu organizacija civilnog društva te kontakt podacima žrtve mogu dobiti na 116 006 liniji.

 

Nisam siguran/sigurna da li želim prijaviti prekršajno/kazneno djelo.

 

Postoji moralna obveza građana po kojoj su po saznanju o počinjenju kaznenog/prekršajnog djela dužni prijaviti isto nadležnim institucijama. Konačna odluka što će osoba koja ima saznanja o tome učiniti, neovisno o tome da li je svjedok ili žrtva, je na njoj samoj. Prijavom štetnog događaja omogućava se nadležnim tijelima da pokrenu postupak u kojemu počinitelj odgovara za počinjeno kazneno/prekršajno djelo. Ne prijavljivanjem počinjenog štetnog djela počinitelj ostaje na slobodi te ne biva pokrenut postupak protiv njega. Što učiniti u situaciju kada niste sigurni da li da prijavite ili ne štetno djelo? Imate mogućnost anonimno i besplatno kontaktirati liniju Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja te porazgovarati o opcijama i mogućnostima. Na liniji ćete saznati informacije kako izgleda postupak nakon prijave te mnoge druge potrebne informacije koje su možda nejasne ili nerazumljive.

Želim prijaviti kazneno/prekršajno djelo

 

Štetno djelo možete prijaviti pozivom na broj 192 policiji ili na telefonski broj najbližoj policijskoj postaji. Također, kazneno djelo osim policiji možete prijaviti i državnom odvjetništvu. Za više informacija možete se obratiti besplatnoj i anonimnoj liniji Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja na broj : 116 006

Skip to content