Siguran izlaz

Održano predavanje: Kazneno djelo kao oblik traumatskog iskustva

- Objavio Author: Udruga Za podršku u Category: Uncategorized | 1 minuta čitanja

26. listopada pružateljica podrške na liniji Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja, Ivana Prović, održala je online predavanje u sklopu ciklusa predavanja o rodno uvjetovanom nasilju koje organizira tim Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja. Predavanje na temu kaznenog djela kao oblika traumatskog iskustva održano je putem Zoom i Facebook streaming platforme.

Tijekom predavanja sudionici su imali prilike dobiti uvid u teoriju o traumi, karakteristikama reakcija izazvanih traumom, kao i specifičnosti vezane uz žrtve kaznenih djela. Fokus predavanja bila je usporedba kaznenog djela kao traumatskog iskustva s drugim oblicima traume, s naglaskom na rodno uvjetovano nasilje, odnosno sa žrtve kaznenih djela silovanja i nasilja u obitelji. Također se govorilo i o čimbenicima koji utječu na oporavak žrtve, s naglaskom na moguću retraumatizaciju u samom kaznenom postupku.

Predavačica je zaključila kako doživljavanje kaznenog djela ima elemente traumatskog iskustva, a često ostaje nezamijećeno od okoline, ali i od same žrtve. Upravo zato bitno je naglasiti kako su reakcije koje žrtve doživljavaju normalne, a znanja o traumi i reakcijama na traumu od velike su važnosti za žrtvu, njenu socijalnu okolinu, ali i stručnjake koji su u kontaktu sa žrtvom.

Na kraju predavanja sudionici su imali prilike podijeliti svoja iskustva ili komentare te postavljati dodatna pitanja o kojima bi voljeli više čuti.


Skip to content