Siguran izlaz

Održano predavanje na temu ,,Nasilje u istospolnim vezama”

- Objavio Author: Udruga Za podršku u Category: Uncategorized | 1 minuta čitanja

U četvrtak, 14. listopada 2021. godine pružatelj podrške na Nacionalnom pozivnom centru za žrtve kaznenih djela i prekršaja Franjo Lovro Popović održao je, u sklopu ciklusa predavanja koje organizira Nacionalni pozivni centar, predavanje na temu ,,Nasilje u istospolnim vezama”. Predavanje se održalo preko platforme ZOOM, prenosilo se i putem Facebooka, a pratio ga je ukupno 32 sudionika i sudionica.

Na samom početku predavanja, predavač je predstavio rad Nacionalnog pozivnog centra i objasnio svoju motivaciju za organiziranje predavanja na temu nasilja u istospolnim vezama te povezao s 11.10. nacionalnim danom „izlaska iz ormara“. Cilj predavanja bio je osvijestiti stručnu i širu javnost o problematici, izazovima istraživanja i pojavnim oblicima nasilja u istospolnim vezama.

Tijekom predavanja sudionici su upoznati s povijesti istraživanja fenomena, izazove i zašto se javljaju u istraživanju. Specifične poteškoće zajednice i modele kojima se objašnjava razlog nasilja. Potom su sudionici upoznati s prevalencijom pojedinih vrsta nasilja tako da se vrste nasilja razlikuju obzirom na spol i seksualnost osoba u vezi. Stavljan je naglasak na sličnostima i razlikama u između gej i lezbijskih parova te istih prema heteroseksualnim parovima. A rasprava je bila povedena na temu diskrepance u učestalosti nasilja na d biseksualnim osobama.

Tijekom rasprave koja je uslijedila nakon predavanja sudionici su imali priliku postavljati pitanja i podijeliti svoja iskustva koja imaju vezano za ovu temu.


Skip to content