Siguran izlaz

Održano predavanje o sustavu besplatne pravne pomoći

- Objavio Author: Udruga Za podršku u Category: Uncategorized | 1 minuta čitanja

U ponedjeljak 15. studenog pružateljica podrške na liniji Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja Ivana Lunka održala je online predavanje u sklopu ciklusa predavanja koje organizira tim Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja. Tema predavanja bila je besplatna pravna pomoć, a održano je putem Zoom i Facebook streaming platforme.

Predavačica je govorila o sustavu besplatne pravne pomoći u Republici Hrvatskoj koji je uređen Zakonom o besplatnoj pravnoj pomoći i drugim zakonskim aktima. Na početku predavanja osvrnula se na Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći te osnovne pojmove koji su njime propisani, a odnose se na pružatelje i korisnike besplatne pravne pomoći. Na predavanju je bilo govora o pružateljima besplatne pravne pomoći kao što su nevladine organizacije, pravne klinike i upravni odjeli u županijama i opsegu usluge koje oni pružaju s obzirom na korisnike – opća pravna informacija, pravni savjet te zastupanje pred upravnim tijelima i druge usluge propisane Zakonom.

Osim na pružatelje primarne besplatne pravne pomoći predavačica se osvrnula i na pružatelje i način ostvarivanja prava na besplatnu sekundarnu pravnu pomoć koju pružaju odvjetnici. Posebno se osvrnula na uvjete pod kojima fizičke osobe mogu ostvariti korištenje besplatne primarne i sekundarne pravne pomoći, pretpostavke imovnog stanja korisnika te proceduru podnošenja zahtjeva i ostvarivanja prava na besplatnu pravnu pomoć. Predavačica se osvrnula na obveze pružatelja besplatne pravne pomoći te načine financiranja pružanja pravne pomoći.

Na kraju predavanja predavačica je pitala sudionike o njihovim iskustvima u pružanju besplatne pravne pomoći te smatraju li da je u Republici Hrvatskoj besplatna pravna pomoć lako dostupna.


Skip to content