Siguran izlaz

Održano predavanje: Svjedoci u kaznenom postupku

- Objavio Author: Udruga Za podršku u Category: Uncategorized | 1 minuta čitanja

U srijedu 02. ožujka, pružateljica podrške na 116 006 liniji u nacionalnom pozivnom centru za žrtve kaznenih djela i prekršaja. Maja Vdović, održala je predavanje na temu ,,Svjedoci u kaznenom postupku” u sklopu ciklusa online predavanja u organizaciji tima Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja. Predavanje se održalo putem Zoom platforme te je prenošeno putem live streama na facebook stranici Udruge za podršku žrtvama i svjedocima. Na predavanje se uključilo 93 sudionika uključujući i 3 volonterke Nacionalnog pozivnog centra.

Na početku predavanja predavačica je naglasila djelokrug NPC-a i tehničke detalje vezane uz sudjelovanje na predavanju te je objasnila iz kojeg razloga se odlučila obraditi i izložiti ovu temu. Predavanje je obuhvatilo pravni okvir vezan uz svjedoke kaznenih djela i prekršaja, zatim emocije koje svjedoci mogu osjećati i što to znači biti svjedok, zašto je bivanje svjedokom traumatsko iskustvo, koje su reakcije koje se mogu javiti nakon svjedočenja kaznenom djelu, zašto svjedoci nekada ne prijavljuju kaznena djela i kako im pomoći.

Zaključak predavanja bio je kako je bivanje svjedokom izuzetno kompleksno te kako bi se trebalo više baviti tom temom kako u praktičnom tako i u istraživačkom smislu.

Na kraju predavanja sudionici su se mogli uključiti u raspravu te postavljati pitanja.


Skip to content