Siguran izlaz

“Informativno pravni centar – Slavonski Brod”

Centar za podršku žrtvama i svjedocima u Brodsko-posavskoj županiji

Od 1. siječnja 2017. godine Informativno pravni centar (IPC) provodi jednogodišnji projekt pod nazivom „Centar za podršku žrtvama i svjedocima u Brodsko-posavskoj županiji“. Projekt se provodi u partnerstvu s Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima, a financira ga Ministarstvo pravosuđa.

Glavni cilj projekta je osigurati cjelokupnu podršku žrtvama i svjedocima kaznenih djela i prekršaja vezanih uz obiteljsko nasilje u Brodsko-posavskoj županiji.

Aktivnosti projekta su namijenjene žrtvama i svjedocima kaznenih djela i prekršaja vezanih uz obiteljsko nasilje u Brodsko-posavskoj županiji prije, tijekom i nakon okončanja sudskog postupka uz potpunu zaštitu privatnosti i tajnosti osobnih podataka od strane posebno educiranih djelatnika i volontera. One se posebno odnose na informiranje o pravima i obavezama žrtava i svjedoka, o tijeku istražnog i sudskog postupka, o mogućnosti ostvarenja posebnih prava žrtava pod određenim uvjetima, o ulozi žrtava i svjedoka u postupku, emocionalnu podršku, psihološku podršku, pratnju na sudu te upućivanje na relevantne institucije i organizacije koje mogu pružiti dodatnu pomoć i podršku.

Ured IPC-a je središnja točka za koordinaciju svih projektnih aktivnosti i dostupan je korisnicima u uredovno vrijeme, putem otvorene telefonske linije i službenog e-maila.

Za sve upite, pomoć i podršku, savjete djelatnice/djelatnici, volonterke/ri stoje vam na raspolaganju:

  • Osobnim dolaskom u IPC, na adresi Ante Starčevića 63
  • telefonskim putem 035 448-533 svaki radni dan od 08:00 do 16:00h (poziv se naplaćuje po normalnoj tarifi)
  • putem email-a na: info@ipc.com.hr

 

9. i 10. ožujka u Slavonskom Brodu Udruga za podršku žrtvama i svjedocima održala je 2-dnevnu edukaciju: “Pravni , praktični i psihološki aspekti pružanja podrške žrtvama i svjedocima” za volonterke Informativno pravnog centra iz Slavonskog Broda.

Cilj edukacije bio je sudionike upoznati sa: kaznenim i prekršajnim djelima s naglaskom na podršku žrtvama i svjedocima; ulozi volontera na sudovima i telefonskoj liniji: prednosti, nedostaci; postupku od prijave do pravomoćne presude: dokazi, rokovi, zadržavanja, ispitivanje putem audio-vizualnog uređaja, svjedočenje; predrasudama i očekivanjima u radu sa žrtvama. Svaki segment edukacije bio je popraćen odgovarajućim vježbama. Osim toga važan dio edukacije su bila iskustva u radu sa žrtvama koje su prezentirale Ana Šeničnjak, Nacionalni pozivni centar Maida Pamuković, Ministarstvo pravosuđa RH i Miren Špek, Udruga za podršku žrtvama i svjedocima.

Edukacija je održana u sklopu partnerstva Udruge za podršku žrtvama i svjedocima i IPC-a iz Slavonskog Broda, na projektima financiranim od strane Ministarstva pravosuđa – projekati udruga usmjerenih na osiguravanje pružanja podrške žrtvama i svjedocima u županijama u kojima nisu osnovana odjeli za podršku žrtvama i svjedocima – u Bjelovarsko-bilogorskoj i Požeško-slavonskoj te Brodsko-posavskoj županiji.

 

II partnerski sastanak s IPC Slavonski Brod

20. rujna održali smo u Slavonskom Brodu II partnerski sastanak s Ipc Slavonski Brod. Tijekom 2017. godine Informativno pravni centar provodi jednogodišnji projekt pod nazivom „Centar za podršku žrtvama i svjedocima u Brodsko-posavskoj županiji“. Projekt se provodi u partnerstvu s Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima, a financira ga Ministarstvo pravosuđa. Glavni cilj projekta je osigurati cjelokupnu podršku žrtvama i svjedocima kaznenih djela i prekršaja vezanih uz obiteljsko nasilje u Brodsko-posavskoj županiji. Ured IPC-a je središnja točka za koordinaciju svih projektnih aktivnosti i dostupan je korisnicima u uredovno vrijeme, putem otvorene telefonske linije i službenog e-maila.
Na partnerskom sastanku evaluirali smo dosadašnji rad IPC-a u smislu pružanja podrške žrtvama i svjedocima, o izmjenama i dopunama Zakona o kaznenom postupku, o izazovima u radu s MUP/Sudovi/DORH u Brodsko-posavskoj županiji, obvezama partnera, planovima u listopadu i studenome.

Skip to content