Siguran izlaz

Pravna i psihosocijalna pomoć i podrška beskućnicima s područja Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima od 01. kolovoza 2019. godine do 31. srpnja 2020. godine provodi projekt „Pravna i psihosocijalna pomoć i podrška beskućnicima s područja Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije“ financiran sredstvima Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike RH.

Projekt se odnosi na uspostavu pomoći i podrške beskućnicima koji nisu obuhvaćeni smještajem u prihvatilištima ili prenoćištima kroz pružanje primarne pravne pomoći i psihosocijalne podrške, te na javno zagovaračke aktivnosti, u lokalnoj zajednici i na nacionalnoj razini, kako bi podigli razinu informiranosti o pravima koja beskućnicima pripadaju, te utjecali na destigmatizaciju beskućnika u društvu. Projekt će se provoditi na području Vukovarsko-srijemske županije i Osječko-baranjske županije u partnerstvu s Gradskim Društvom Crvenoga Križa Osijek i Centrom za socijalnu skrb Vukovar.

Pružanje primarne pravne i psihosocijalne pomoći (besplatne) tijekom trajanja projekta omogućit ćemo beskućnicima, koji nisu obuhvaćeni smještajem u prihvatilištima, kroz ured u Osijeku, na adresi Hrvatske Republike 43, II. kat, te ured u Vukovaru na adresi Ljudevita Gaja 12, II. kat, a dodatne informacije ili pravnu pomoć se može dobiti i telefonom na 031/779-419 i/ili 032/639-333.

Kroz projekt ćemo nastaviti suradnju s partnerima, Centrom za socijalnu skrb iz Vukovara, te Gradskim Društvom Crvenog Križa Osijek, u smislu razmijene znanja i iskustva u poteškoćama s kojima se, kao ovlašteni pružatelji besplatne pravne pomoći, susrećemo u radu sa korisnicima. Također, gdje je moguće ostvariti suradnju u smislu prevencije daljnje degradacije osnovnih ljudskih prava osoba koje su se našle u ulozi beskućnika, na području ove dvije županije. U partnerstvu s Gradskim Društvom Crvenog Križa Osijek, u kasnijom fazi projekta, osmislit ćemo i organizirati kupnju „Mini paketa“, koji će uključivati (osnovne) stvari potrebne za zadovoljenje osobne higijene i očuvanja zdravlja. Za sada smo osigurali sredstva, putem Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike RH, za minimalno 30 paketa, koje ćemo distribuirati za područje dvaju navedenih županija.

 

Aktivnosti

  • 9. rujna održali smo sastanak s Gradskim Društvom Crvenoga Križa Osijek povodom početka projekta „Pravna i psihosocijalna pomoć i podrška beskućnicima s područja Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije“ financiran sredstvima Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike RH. Projekt se odnosi na uspostavu pomoći i podrške beskućnicima koji nisu obuhvaćeni smještajem u prihvatilištima ili prenoćištima na području Vukovarsko-srijemske županije i Osječko-baranjske županije.
  • 4. listopada voditeljica Referentnog centra Vukovar, Melita Bošnjak održala je sastanak s Gradskim društvom Crvenog križa Vukovar. Voditeljica je govorila o aktivnostima Udruge za podršku žrtvama i svjedocima te je predstavila projekt „Pravna i psihosocijalna pomoć beskućnicima sa područja Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije“.
  • 10. listopada održan je sastanak u Županji sa ravnateljicom Gradskog Društva Crvenog križa Županja. Teme sastanka su bili projekti koje provodi Udruga. Udruga pruža primarnu pravnu pomoć na terenu, četvrtkom, svaki treći tjedan u prostorijama Gradskog Društva Crvenog križa u Županji.
  • Održali smo dvodnevnu edukaciju volontera, 22. i 23. listopada. Edukacija je održana u Osijeku. Prvi dan edukacije je psihologinja Kristina Krulić Kuzman o komunikacijskim vještinama. Drugi dan educirani su o pravima žrtve, svjedoka i oštećenika kaznenog djela, o kaznenom postupku, Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, Protokolima o postupanju u slučaju nasilja u obitelji, sustavu besplatne pravne pomoći te o volontiranju u Udruzi za podršku žrtvama i svjedocima.
  • Tijekom prosinca organizirali smo kupnju manjeg broja „Mini paketa“, koji uključuju (osnovne) stvari potrebne za zadovoljenje osobne higijene i očuvanja zdravlja. Projekt se provodi na području Vukovarsko-srijemske županije i Osječko-baranjske županije u partnerstvu s Gradskim Društvom Crvenoga Križa Osijek i Centrom za socijalnu skrb Vukovar. Za sada smo osigurali sredstva, putem Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike RH, za minimalno 30 paketa, koje ćemo distribuirati za područje dvaju navedenih županija.
  • Tijekom prosinca tiskali smo letak koji uz prava koja mogu ostvariti osobe koje se nađu u ulozi beskućnika, i na koji ih način mogu ostvariti, također upotrijebili i kao alat za javno zagovaračke aktivnosti, u lokalnoj zajednici i na nacionalnoj razini, kako bi podigli razinu informiranosti o pravima koja beskućnicima pripadaju, te utjecali na destigmatizaciju beskućnika u društvu.
Skip to content