Siguran izlaz

“Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela” 2021/2022./2023.

Program „Mreže podrške i suradnje žrtvama i svjedocima kaznenih djela“ kreiran 2018. godine s ciljem osiguravanja pružanja pomoći i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela u županijama u kojima nisu osnovani odjeli za podršku žrtvama i svjedocima nastavlja se na novo razdoblje od tri godine, odnosno od 01.01.2021. do 31.12.2023.

Ženska soba – Centar za seksualna prava je nositeljica programa kojeg financijski podržava Ministarstvo pravosuđa i uprave Republike Hrvatske. Program se provodi u partnerstvu s 10 organizacija civilnog društva.

Ciljevi programa su podići razinu znanja, vještina i kompetencija predstavnika organizacija civilnog društva za pružanje pomoći i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela; pružati pomoć i podršku žrtvama i svjedocima kaznenih djela kroz pružanje osnovnih informacija i emocionalne potpore, psihosocijalne i savjetodavne pomoći, pratnjom na sud i druge relevantne institucije te kroz druge oblike usluga; raditi na senzibilizaciji i informiranju javnosti o sustavu podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela u Republici Hrvatskoj. Svrha programa je omogućiti pružanje pomoći i podrške žrtvama i svjedocima u 13 županija u kojima nisu osnovani odjeli za podršku žrtvama i svjedocima odnosno u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji, Brodsko – posavskoj, Dubrovačko – neretvanskoj, Istarskoj, Karlovačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Ličko-senjskoj, Požeško-slavonskoj, Šibensko-kninskoj, Virovitičko-podravskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima ima područje provedbe u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.
Za potrebe ovog programa Udruga je otvorila ured u Varaždinu – voditeljica ureda Barbara Oreški, mag.iur..
Uz voditeljicu ureda Varaždin, voditelj programa je Miren Špek, dipl.iur., Izvršni direktor Udruge za podršku žrtvama i svjedocima, Ines Krznar Vojaković, mag.iur., administratorica programa, te vanjska suradnica je Petra Vargek, magistrica.psihologije.

 

Aktivnosti ureda Varaždin/aktivnosti na programu

Siječanj 2021.

► 21. SIJEČNJA sudjelovali smo na prvom partnerskom sastanku programa u novom trogodišnjem razdoolju. Sastanak je održan putem online aplikacije zoom.

Izvršni direktor Miren Špek i Marijana Skoko, voditeljica Ureda Osijek, dogovorili su u okviru provedbe programa postavljanje info pulta na Županijskom i Općinskom sudu u Osijeku. Info pult sadrži promotivni materijal Udruge za podršku i programa Mreže podrške i suradnje za sve građane na području grada Osijeka.

21. prosinca 2022. godine Ured Osijek u dogovoru sa predstavnicima PU OBŽ-a postavio je info pult u okviru provedbe aktivnosti projekta u prostoru Policijske uprave Osječko-baranjske županije. Info pult sadrži promotivne materijale o uslugama koje su dostupne građanima na području Osječko-baranjske županije i grada Osijeka.

Voditeljicu ureda Varaždin Barbaru Oreški i voditeljicu Savjetovališta za žrtve obiteljskog nasilja Varaždin Paulu Pernek intervjuirale su Međimurske novine s ciljem informiranja javnosti o mogućnosti i dostupnosti pomoći i podrške na području Varaždinske i Međimurske županije.

28.rujna 2023. godine ured Osijek je sudjelovao na Sajmu Udruga Gledaj U(druge) održanom na Trgu Slobode u Osijeku. Održana je javna akcija kojom su promovirane usluge koje Udruga pruža kroz programe i projekte. Na sajmu su sudjelovale voditeljica ureda Marijana Skoko zajedno s djelatnicom Ninom Vasiljević i volonterkom Nikolinom Knežević.

6. i 7. studenog u Hrvatskom odvjetničkom zboru Osijek pri Hrvatskoj odvjetničkoj komori održana je dvodnevna edukacija za volontere ureda Osijek i Vukovar.

➡️Edukacija je trajala dva dana, a istu su vodili Miren Špek, Marijana Skoko i Melita Bošnjak uz goste predavače Sonju Kersten i Juraja Marinića.

Skip to content