Siguran izlaz

PEPA – Prevencija – Edukacija – Podrška – Aktivacija

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima, ured Varaždin, od siječnja 2021. godine provodi projekt ,,PEPA – Prevencija -Edukacija -Podrška -Aktivacija” koji je usmjeren unaprjeđenju kvalitete osoba starije životne dobi. Partner na projektu je Udruga umirovljenika Mihovljan iz Krapinsko – zagorske županije. Predviđeno trajanje projekta je 2 godine. Kroz projekt educirat ćemo osobe starije životne dobi na području Varaždinske, Krapinsko-zagorske, Vukovarsko- srijemske i Osječko-baranjske županije o ugovorima o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju, odnosno o ugovorima koji se odnose na raspolaganje imovinom za života.

Naglasak je na prevenciji zlouporabe spomenutih ugovora te će se kroz razne edukacije i radionice širiti svijest o važnosti pravovremenog informiranja o spornim ugovorima. Zajedno s Udrugom umirovljenika Mihovljan organizirati ćemo razne kreativne radionice, izlete, sportska druženja te pomagati osobe starije životne dobi u potrebi. Također, Udruga će kroz ovaj projekt pružati besplatnu pravnu i psihološku pomoć. Za pravnu i psihološku pomoć osobe se mogu obratiti na broj 095/ 1160011 ili na e-mail: savjetovaliste.varazdin@pzs.hr. Voditeljica projekta: Ines Krznar Vojaković, mag.iur.

Aktivnosti projekta

19.02. voditeljica Savjetovališta Varaždin Ines Krznar Vojaković, predsjednik Udruge Umirovljenika Mihovljan Mijo Pintek te blagajnik Željko Čleković potpisali su Sporazum o partnerstvu na projektu “PEPA – Prevencija-Edukacija-Podrška-Aktivacija”. Kroz spomenuti projekt održavat će se razne dnevne i sportske aktivnosti, edukacije s naglaskom na ugovore o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju, izleti te će se pružati besplatna pravna i psihološka pomoć osobama starije životne dobi. Radujemo se suradnji s Udrugom umirovljenika Mihovljan, ali isto tako i provođenju ovog projekta koji će imati utjecaj ne samo na Udrugu umirovljenika Mihovljan već i na šire područje.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, u sklopu projekta “PEPA – Prevencija-Edukacija-Podrška-Aktivacija” izmamili smo osmjehe nježnijem spolu simboličnim poklonom te na taj način poslali poruku da je svaka žena važna i da ima pravo izboriti se za sebe i svoja prava koja joj pripadaju!

U utorak. 27. travnja u prostorijama Matice umirovljenika grada Osijeka u sklopu projekta „PEPA – Prevencija-Edukacija-Podrška-Aktivacija” kojeg financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike održana je edukacija na temu ugovora o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju, odnosno ugovora koji se tiču raspolaganja imovinom za vrijeme života. Edukaciju je održala diplomirana pravnica, voditeljica Ureda u Osijeku, Marijana Skoko. U okviru projekta predvidjeli smo sredstva te smo članovima i članicama Matice umirovljenika grada Osijeka kupili i poklonili dvije knjige, kuharicu i nekoliko društvenih igara kako bi podržali njihove aktivnosti i potakli ih u razvijanju njihovih mogućnosti i afiniteta bez obzira na starosnu životnu dob.

U ponedjeljak, 10. svibnja, završena je radionica zagorskih delicija (zagorskih štrukli, klipića) te je završen i informatički tečaj na kojem su sudjelovali naši partneri na projektu “PEPA – Prevencija-Edukacija-Podrška-Aktivacija” Udruga umirovljenika Mihovljan, a sve u suradnji s Maticom umirovljenika Krapinsko-Zagorske županije i koordinatoricom Đurđom Mohač. Voditeljica projekta “PEPA” Ines Krznar Vojaković popratila je naše vrijedne sudionike na njihovim radionicama te je to bilo jedno zaista lijepo i poučno iskustvo. Po završetku radionica podijeljene su diplome vrijednim informatičarima, a za prefine zagorske delicije zaslužna je gospođa Štefica Ileković. Zaista je lijepo vidjeti kako su osobe starije životne dobi aktivne u društvu, a i svakako možemo mnogo toga naučiti od njih.

U ponedjeljak, 14. lipnja u suradnji s partnerima Udrugom Umirovljenika Mihovljan i suradnicima Maticom umirovljenika Krapinsko-Zagorske županije održana je edukacija za osobe starije životne dobi o prevenciji i liječenju raka dojke.
Tema je bila vrlo zanimljiva i poučna, a na iznimno profesionalan način objasnio ju je prim.dr.sc. Rajko Fureš, spec. ginekologije i opstetricije. Nakon predavanja dr. Fureš odgovarao je na sva pitanja koja su zanimala naše sudionice.

U utorak, 15. lipnja voditeljica projekta Ines Krznar Vojaković u suradnji s partnerom Udrugom umirovljenika Mihovljan održala je sportsku aktivnost gdje su se osobe starije životne dobi, članovi udruge umirovljenika, družili, a ujedno i bili sportski aktivni. Naše druženje ujedno je bila i priprema za sportske igre na kojima će sudjelovati osobe starije životne dobi, a koje će se održati u subotu 19. lipnja s početkom u 14h u Mihovljanu.

Zaista je lijepo i pohvalno vidjeti naše aktivne članove kako sudjeluju u aktivnostima projekta.

U subotu, 19. lipnja, održane su sportske igre u Mihovljanu u suradnji s Udrugom umirovljenika Mihovljan i Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima.
Na sportskim igrama sudjelovale su udruge umirovljenika iz Zlatara, Bedekovčine, Zlatar Bistrice, Konjščine i Oroslavja. Sudionici su se natjecali u visećoj kuglani, pikadu i kartanju belota. Ekipe su bile podijeljene na muške i ženske ekipe te su najboljima podijeljene medalje i pehari. Bio je to zaista jedan lijep susret gdje su osobe starije životne dobi pokazale kako još uvijek u njima živi sportski duh bez obzira na godine.

2. srpnja održan je sastanak projektnog tima “PEPA – Prevencija-Edukacija-Podrška-Aktivacija”. Voditeljica Ines Krznar Vojaković sa izvoditeljicama aktivnosti Marijanom Skoko i Melitom Bošnjak prošla je odrađene aktivnosti na projektu te su zajednički dogovorile plan za daljnje provođenje.

Tijekom srpnja voditeljica Referentnog centra Vukovar sudjelovala je u dnevnim aktivnostima „Vukovarskih umjetnica“ i „Ekosane“ koji su dio programa Europskog doma Vukovar. Vidjeli smo kako osobe starije životne dobi aktivno provode svoje vrijeme u mirovini.

U subotu 14. kolovoza voditeljica projekta pratila je partnere na projektu Udrugu umirovljenika Mihovljan u Oroslavje na sportsko natjecanje u visećoj kuglani. Nakon natjecanja održano je druženje za osobe starije životne dobi kao i podjela medalja.

Članovima Kluba Borovo osigurali smo u okviru projekta godišnju pretplatu na časopis “Doktor u kući”

Voditeljica projekta popratila je sportsko druženje partnera na projektu Udruge umirovljenika Mihovljan 26. rujna koji su na taj način obilježili dan svoje Općine Mihovljan. Umirovljenici su vrlo aktivni i sportskog duha te na taj način motiviraju i ostale osobe starije životne dobi da se bez obzira na godine uključe u aktivnosti zajednice.

U subotu 2. listopada voditeljica projekta pratila je na izlet umirovljenike i umirovljenice Udruge umirovljenika Mihovljan. Posjetili su slapove Krke i prekrasan grad Šibenik. Svi su bili vrlo veseli te su se lijepo zabavili!

18. listopada je održan sastanak projektnog tima. Na sastanku se govorilo o odrađenim i planiranim aktivnostima koje će se izvršiti do kraja provedbe projekta.

25. listopada 2021. voditeljica projekta održala je u Mihovljanu (u prostorijama osiguranim od strane partnera na projektu Udruge umirovljenika Mihovljan) edukaciju o ugovorima o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju i vrstama oporuke.
Iako nije bilo mnogo sudionika, oni koji su sudjelovali bili su vrlo aktivni i zainteresirani za edukaciju.

6. prosinca voditeljica projekta je u suradnji s partnerom na projektu Udrugom umirovljenika Mihovljan održala radionicu izrade božićnih ukrasa. Bilo je to lijepo i kreativno druženje ususret Božiću.

09. prosinca održana je javna tribina na temu ostvarivanja prava i poboljšanja kvalitete života osoba starije životne dobi. Stručne suradnice na projektu Melita Bošnjak i Marijana Skoko predstavile su provedene aktivnosti u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, a voditeljica projekta Ines Krznar Vojaković predstavila je provedene aktivnosti u Varaždinskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji.

22. prosinca podijeljeni su simbolični božićni paketi najpotrebnijim članovima Udruge umirovljenika Mihovljan. Ovim smo paketima htjeli korisnicima barem malo uljepšati blagdane i dati im do znanja da nisu sami.

14. veljače obilježili smo Valentinovo s osobama starije životne dobi. Sudionici su igrali 2 ljubavne igre te su za svoje sudjelovanje na kraju bili i nagrađeni.

8. ožujka u suradnji s partnerima Udrugom umirovljenika Mihovljan obilježili smo Dan žena kroz plesnu radionicu.
Na događaju sudjelovale su osobe starije životne dobi. Sudionici/e su imali/e ples srca te na kraju dobili i prigodne poklone.

Skip to content