Siguran izlaz

(Re)aktivacija starijih osoba! – II. godina provedbe

Projekt ,,RE(aktivacija) starijih osoba!” je trogodišnji projekt financiran sredstvima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike RH nastao u okviru Poziva za prijavu prijedloga trogodišnjih programa udruga koje djeluju u području socijalne skrbi pod nazivom „Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju udruge“ za razdoblje od 2020. do 2023. godine.

Cilj projekta: Projekt „RE(aktivacija) starijih osoba!“ ima za cilj širenje socijalnih usluga u zajednici osobama starije životne dobi s ciljem podrške deinstitucionalizacije i aktivnom uključivanju starijih osoba u društvo kroz usluge, inovativne modele uključivanja s ciljem aktivne participacije u zajednici, edukacije i radionice. Vrijeme provedbe II. godine projekta je od 01.06.2021. do 31.05.2022.

Vrste usluga i aktivnosti: Organiziranje i provedba kreativnih i edukativnih radionica i edukacija za osobe starije životne dobi, pružanje pravne i psihološke pomoći i podrške osobama starije životne dobi, monitoriranje inovativnog pristupa socijalnom uključivanju osoba starije životne dobi koristeći moderne tehnologije-Mobilna halo pomoć u kući, jačanje mreže s pružateljima socijalnih usluga u zajednici kroz partnerstava i mrežu podrške i suradnje, promocija projekta i evaluacija.

Iznos odobrenih sredstava: 150.000,00 kn

Partneri na projektu: Dom za starije osobe Primum i Centar za socijalnu skrb Vukovar

Aktivnosti projekta

13. listopada u klubu Borovo u općini Borovo na području Vukovarsko srijemske županije s početkom u 16:00 sati održana je prva likovna radionica u ciklusu radionica trogodišnjeg projekta ,,(Re)aktivacija starijih osoba”. Voditeljica projekta Marijana Skoko zajedno s izvoditeljicom radionice Veselinkom Kastratović i suradnicom na projektu Melitom Bošnjak održale su likovnu radionicu s korisnicima Kluba Borovo podružnice Udruge žena Vukovar. Aktivnost je provedena s ciljem aktiviranja osoba starije životne dobi u lokalnoj sredini i smanjenja osjećaja usamljenosti i izoliranosti.

27. listopada 2021. voditeljica projekta Marijana Skoko održala je zajedno s voditeljicom radionice Veselinkom Kastratović likovnu radionicu naziva ,,Otisak srca”. Na radionici su sudjelovale članice i volonterki Udruge Oaza Beli Manastir te žena Udruge Jaka.

8. veljače održana je plesna radionica u Hrvatskoj udruzi umirovljenika i invalida rada grada Vukovara. Na radionici su sudjelovale osobe starije životne dobi. Radionicu je vodio plesni instruktor Dejan Marčetić iz plesnog kluba D@D Osijek.

 

21. veljače 2022. u Humanitarnoj udruzi Duga održana edukacija za osobe starije životne dobi o ugovorima koje najčešće potpisuju osobe starije životne dobi kada žele raspolagati svojom imovinom te o oporuci.
Edukatorica je bila odvjetnica u mirovini Jelica Balog.
3. ožujka 2022. godine je u Humanitarnoj udruzi Duga u Vukovaru održana nutricionistička radionica u okviru provedbe aktivnosti radionica know-how projekta.
  • Na radionici su se korisnici/e mogli/e informirati o zdravom načinu prehrane te mogućnostima pravljenje ukusnih obroka i smoothia kako bi poboljšali svoje zdravlje i vodili aktivan život.
  • Na radionici su sudjelovale: voditeljica projekta Marijana Skoko, volonter Luka Pešić, izvoditeljica aktivnosti Diana Fabijanić, stučna suradnica Melita Bošnjak te članice i djelatnice udruge Duga.

 

8.ožujka 2022. godine održali smo nutricionističku radionicu u Gradskom društvu Crvenog križa Darda, dnevnom boravku za osobe starije životne dobi-Mece na kojemu su nazočili korisnici dnevnog boravka. Nutricionistička radionica je organizirana u suradnji s Udrugom JaKa iz Osijeka te izvoditeljicom aktivnosti Dianom Fabijanić.

 

17. ožujka 2022. godine u prostorima dnevnog boravka za starije osobe Ženske udruge “IZVOR” Tenja održana je edukacija na temu ugovora o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju. Edukaciju je vodila gđa Jelica Balog, dipl.iur iz Vukovara, pravnica u mirovini i s dugogodišnjim iskustvom rada kao vanjska suradnica na projektu.

Skip to content