Siguran izlaz

“The Bridge over Troubled Water: Celebrating and Strengthening Victim Support” naziv je međunarodne konferencije koja se održala 22. i 23. svibnja 2024. godine u Zagrebu. Domaćin konferencije bila je Udruga za podršku žrtvama i svjedocima u suradnji s organizacijom Victim Support Europe. Konferencija je privukla 240 stručnjaka iz 20 zemalja, potvrđujući svoj status ključnog događaja za globalnu zajednicu koja pruža podršku žrtvama i svjedocima. Konferencija je prva iz područja podrške žrtvama i svjedocima na području Republike Hrvatske i cijele Jugoistočne Europe.

Konferencija je okupila ugledne stručnjake i predstavnike vodećih organizacija uključujući Europsku komisiju, Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije, Ministarstvo pravosuđa iz Južne Koreje, Škotsku policiju, France Victimes, Paramount Safety Management Services, Victim Support Finland, APAV, Victim Support Scotland, Victim Support Northern Ireland, Slachtofferhulp Nederland, IRVA, Victim Support Flanders & Brussels (CAW),  Dom Duga Zagreb, i mnoge druge.

Konferencijom su obuhvaćene sljedeće teme:

  • izgradnja snažnih nacionalnih sustava podrške,
  • istraživanje uloge policije u zaštiti žrtava,
  • inovativne metode podrške žrtvama,
  • pružanje podrške ranjivim skupinama i
  • viktimizacija.

Stručnjaci su imali priliku razmijeniti iskustva, steći nova znanja koja će im pomoći u razvoju inovativnih rješenja za unapređenje podrške žrtvama. Naglasak je stavljen na prilagodbu podrške specifičnim potrebama svake žrtve i implementaciju inovativnih pristupa na lokalnoj i međunarodnoj razini.

Kroz konferenciju poseban naglasak je stavljen na potrebu širenja kruga zemalja koje imaju 116 006 liniju. U Hrvatskoj je dostupna besplatna i anonimna 116 006 linija za žrtve i svjedoke kaznenih djela i prekršaja. 116 006 linija dostupna je svakim danom, 24 sata dnevno, uključujući vikende, blagdane i druge neradne dane. Žrtve i svjedoci na njoj mogu dobiti pravne, praktične informacije, emocionalnu podršku te mogu biti upućeni na relevantne institucije ili organizacije civilnog društva.


Skip to content