Siguran izlaz

Priopćenje povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama – BEZ KOMENTARA

BEZ KOMENTARA

Ne, ovo nije još jedan tipičan tekst koji ćete pročitati i koji će govoriti kako od 1960. godine obilježavamo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u spomen na sestre Mirabal koje je u Dominikanskoj Republici dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

Ovo nije još jedan tekst u kojem ćete pronaći podatke koliko je samo u ovoj godini do danas ubijeno žena te kako je 116 006 linija od 25.11.2020. do 20.11.2022. zaprimila 1709 poziva žrtava RUN-a. Poželjno bi bilo izbjegavati i korištenje kratica poput ove, RUN, jer nažalost društvo i dalje nije dovoljno informirano na koje sve načine i u kojim oblicima se može manifestirati nasilje, a pogotovo da RUN znači rodno uvjetovano nasilje. U ovom tekstu nećete pronaći ni informacije o tome kako i dalje javnost nije dovoljno informirana o radu i dostupnom sustavu pomoći i podrške žrtvama kaznenih djela i prekršaja.

U ovom tekstu govorit ćemo o potrebi žrtava koje se svakodnevno obraćaju 116 006 liniji tražeći rješenje za svoje probleme, izazove i za pretrpljeno nasilje, ali i PODRŠKU.

PODRŠKA- naizgled vrlo jednostavna riječ, a znači 1. pomaganje u nastojanju, radu, djelovanju i sl.; sin. potpora[1]. No, što sve obuhvaća podrška, kakva je ona i zašto je ona bitna? Tko može pružiti podršku? Gdje, kada i kako? Podrška –često izostavljeni dio našeg društva koje je previše fokusirano na okolnosti počinjenja nasilja, otkrivanje krivca te sklonost nerijetkom prozivanju žrtve kao odgovornom zaboravlja svoju primarnu ulogu, a to je zaštita ranjivih pojedinaca/ki. Odgovornost društva leži u svakom pojedincu/ki. Koliko smo spremni razgovarati i u detalje secirati okolnosti kaznenih djela, komentirati i dijeliti s drugima toliko smo nespremni pružiti ruku te uputiti riječ podrške osobi u potrebi. Nerijetko, komentirajući okolnosti kaznenih/prekršajnih djela, ne budemo svjesni da se možda netko vama blizak, prijatelj/prijateljica, kolega/ica s posla, slučajni prolaznik/ica, osoba do vas u javnom prijevozu nalazi u nasilnom odnosu ili je nekada nešto slično doživjela i čuje vaše komentare. Komentare koji mogu djelovati različito i koji mogu doprinijeti tome da žrtva ne podijeli ono što joj se dogodilo, ne podijeli misli, osjećaje, promišljanja. Nespretna izražavanja mogu doprinijeti tome da nikada ne ispričaju što im se dogodilo i da ne potraže te u konačnici ne ostvare podršku – podršku neke bliske osobe koja bi ju saslušala, bila uz nju te možda uputila na specijalizirane stručnjake/inje te ohrabrila da se za pomoć obrati i institucijama.

Zato kada sljedeći puta čujete da se dogodilo neko kazneno/prekršajno djelo pokušajte vidjeti na koji način možete pomoći žrtvi pružanjem podrške te budite BEZ KOMENTARA. Težimo suzbijanju prisutnih predrasuda i stereotipa! Postanimo društvo koje pruža podršku i u kojem će se žrtve ohrabriti potražiti pomoć i podršku.

Pozivom na broj Nacionalnog pozivnog centra, pozivatelji i pozivateljice mogu zatražiti sveobuhvatnu podršku koja uključuje: emocionalnu podršku, informacije o vlastitim pravima, o tijeku kaznenog ili prekršajnog postupka i o novčanoj naknadi žrtvama te kontakt institucije ili organizacije civilnog društva koja nudi tip usluge koju pozivatelj ili pozivateljica procijene potrebnom. Linija je dostupna 24 sata svakim danom sve dane u godini, uključujući vikende, blagdane i praznike. Besplatna i anonimna linija dostupna je na području cijele Republike Hrvatske.

Nisi sam/a!

Imaš pravo na podršku!

Miren Špek, izvršni direktor Udruge

Maja Štahan, koordinatorica Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja


Skip to content